Salam semua. Hari ini masuk hari ke-4 kita berpuasa. Sekejap je rasannya nak hampir seminggu dah. Tetiba nanti dah sebulan dan nak beraya...:) Semalam ita tak makan nasi. Saja ubah selera makan laksam yang ita buat pertama kalinya. Sebelum ni tahu makan orang masak je. Pertama kali ita makan laksam Adnin jiran Ita yang buat. Tapi kami sekarang dah tak berjiran dah sejak pindah ni walaupun masih duduk dalam kawasan danchi yang sama.. rumah agak berjauhan sikit.
Makanan-makanan kelantan pun semua ita biasa makan disini Adnin yang masak. Tapi ada yang dah boleh cuba buat sendiri bila suami request nak makan. Dulu suami ita waktu sekolah menengahnya sekolah di Kelantan tu yang dia boleh masuk makanan kelantan ni..:)
Alhamdulillah resepi dari kak yani ni memang mudah. Ita yang pertama kali masak dan berpuasa pun boleh jadi. Bagi tekak ita sedap. Ada juga bagi Adnin sebenarnya sebab teringat anaknya suka makan laksam. Adnin pun kata menjadi laksam tu..:)Jadi bagi yang nak cuba buat laksam bagi ita ini resepi yang patut dicuba.Terima kasih kak yani ita kongsikan disini pula ye.
Laksam
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
* 3cwn tpg beras
* 1/2 cwn tpg gandum
* 4cwn air suam
bahan kuah:
* Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
* Sdkt halia
* Sdkt bwg putih
* Sdkt bwg merah/besar
* Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
* Santan
* Asam keping
* Sdkt garam
* Sedikit gula merah/gula
Bahan ulam
* timun,kacang panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
sambal cili:
* cili merah
* belacan
* garam
* limau
Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah, dan lada hitam(ita ambil segenggam kaun kesum dan kisar sekali). Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Amboi Itaaaa... Rajinnya buat mee laksam tu sendiri. Hubby ita org kelantan ke? Kak Naz duduk di K'tan tau.. Hubby akak org sini..
Kalau di sini, laksam tu akak masak kuahnya aja sbb mee laksam tu bnyk dijual di atas pasar..hehehe.. beli jer.. Cayalah Ita.. Nanti balik sini, contact akak eh..Boleh kita lebih kenal lagi...
rajinnya.. ada pulak daun kesum kat jepun.. selalunya bila teringin maklong beli je.. :)
Kak Amie memang suka makan laksam, tapi tak pernah buat sendiri... selalunya kawan kelantan bagi atau makan di rumah terbuka, sedapkan!
Wah... cedap-cedap semua. Laksam ni menggamit nostalgia sungguh. sob.. sob... daku rindu kampung. itu yg tak trtelan tu. nanti nak buat juga, sekali pun takpe.. :D
kak naz tak la kami suami isteri orang perak tapi makan semuanya makan.. hahahahha tapi dulu hubby sekolah menengah kat kelantan
kak ita.. ye kak tahu aka ada buat.. menarik je laksam akak buat ita regoda nak buat kak..:)
kak fiza buat kak memang sedap resepi ni pasti jadi kak
atie.. cuba la sedap tau atie jadi punya kalau ikut semua resepi tu
mamasya.. aka pun dah cubakan.. sedapkan.. ita suka
kak amie.. kat sini makan orang punya je la kalau tak nak masak mana nak beli.. hihihi jadinya belajar la masak
mama sya.. tula nampak mewah la kak.. kat jepun rumah comel2 je
as.. sedap resepi ni as.. ita dah jawab caranya kat blog as
indah.. tula kena buat gak kot.. jangan sedih teringat
Del.. ita sebelu ni lagi la tahu makan orang punya je.. hihiihi
selamat berbuka anum