Salam semua. Hari ini bumi yokohama dibasahi dengan hujan dari pagi. Waktu petang macam ni bila hujan je rasa sedap je tarik selimut mana taknya sejuk..:) Tadi pun tengah mengajar Fathnin mamanya boleh plak anak murid tegur cikgu kata cikgunya asyik mengantuk je:P.. Aduhai sian anak murid cikgu tu..
Hari ini pun Fateh tidur awal dari kebiasaan. Sejuk agaknya matanya cepat mengantuk. jadi sementara Fateh tidur ni ita update sekejap kat blog ni. Masa untuk berblog ni kena curi-curi bila ada anak-anak kecil dirumah kalau tak tak merasa mamanya nak duduk depan komputer. Selalunya ita Update blog sebelah malam tapi hari ini awal sikit.
Okla tak nak merepek lama sangat. jadinya hari ini nak share cheese tart yang ita buat semalam. Ita buat sikit je iaitu 1/2 sebab lama dah beli bahan-bahan tu tapi tak terbuat-buat juga. sedap cheese tart ni ita suka. Tambahan bila main deko-deko atas tart tu. Ita tak pernah lagi deko tart ni pertama kali juga. Macam-macam corak boleh buat. Ita rasa teruja tengok tart kak Azlita. Comel-comel.. jadinya ita cuba buat juga. Ok la walaupun tak secomel kak Azlita punya tapi sedap rasanya..:)
Resepi ini ita ambil dirumah kak azlita. Kata kak Azlita resepi asal dari Azita Zain. Kak Azita ni memang menerima tempahan cheese tart. Terima kasih kepada kedua-duanya kerana berkongsi resepi tersebut.
Cheese Tart
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Cara-cara
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Cara-cara untuk menekan didalam acuan
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart.
- Potong bahagian yang kurang kemas.
- Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Bahan cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan ke dalam piping bag.
- masukkan inti kesukaan seperti blueberry, strawberry atau coklat ditengah-tengah kulit tart.
- kemudian masukkan adunan cheese tadi. Biar penuh membuncit.
Untuk coraknya
- Ambil sedikit adunan cheese tadi dan masukkan pewarna kesukaan.
- Buat beberapa titik ditengah atau tepi tart menggunakan pencungkil gigi.
- Tarik titik itu ke tengah dan dari atas buat satu garisan memanjang ke bawah.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
sbb tgn ayu x berseni part nk lukis ni...boley tempah kt akak jugak la nnt.....but ayu still diet benda2 gini.....;(
comellah acuan tart akak.bleh tanya mana akak beli?berminatlah
kak gee.. mana rajinnya akak lagi rajin
ano.. ni saya pakai silicon mould je saya beli di daiso
kak mimi.. ye ita pakai silicon mould .. bagi ita ok je kak senang je
haritu makan yg Mas bagi tak puas..knba cuba gak le..
mabeles...
Cantik elok cheese tat Ita.akak suka mkn cheese tat tp belum ada kerajinan membuatnya.resepi dah lama salin....
hiii..
sihat ke?? Eh2 kak Nur tertinggal ketapi nampaknya...cantik cistat tu...terguder,terpesona tergulik2 akak tengok nie...aduhai kalau la dpt 1/2 ketui sedap sikit rasanya...hehe.
hasil yang cantik begini tentu memerlukan kerajinan dan ketekunan, semuanya comel-comel belaka...dan sudah semestinya sedap ye Ita....
wah ini dia rupanya tart yg sama2 kita buat tu.. cunggg laa ita punya kak ilah pula malas nak kasi warna berbagai.. guna 1 kala jer hehehe..mmg cantik acuan tu.. kak guna yg loyang jer.. agaknya kalu terjumpa mau kak beli..hehe
acuan silikon mould tu sama ke mcm acuan yg kta guna kukus tu?
to ano.. yang kukus tu lain tau.. yang ini silikon mould boleh juga nak buat kukus sebenarnya... satu adaunan ni boleh dapat 40 keping cheese tart ikut saiz acuan dan ketebalan kulit yang kita buat..:)