Salam semua. Ramai yang dah kemas barang nak balik kampung dan menyediakan persiapan terakhir untuk hari raya. Bagi ita disini macam biasa seperti tahun-tahun sebelumnya tidak ada persiapan yang istimewa yang dibuat. Kuih raya yang dibuat dah tinggal balang hanya ada satu je kuih raya yang tinggal disebabkan seisi rumah kurang menggemarinya iaitu tart nenas..:P jadi disebabkan ita punya masa pagi tadi dan tergoda dengan kerajinan aisha kawan ita diOsaka tunjuk di FB jadi gagahkan diri untuk buat biskut ni.
Biskut ini amat mudah dan sedap bagi yang suka coklat biskut ini amat sesuai. Ita gandakan adunan tapi dapat tebal la pula.. Sepatutnya nipis sikit baru best.. jadi bagi yang buat itu ita nasihatkan jangan buat tebal2 tau..:) sebab nipis lagi rangup..opps lupa nak tulis tadi sebenarnya ita saja letakkan kacang pecan dalam adunan ni sikit.. bagi terasa kacang2.. lagipun kacang ni ada banyak anak2 tak suka makan gitu je baik masukkan dalam biskut..
Resepi ini agak sikit sukatanya kalau nak buat untuk biskut raya bagi ita baik la gandakan 2 atau 3 adunan.. ita ni saja je buat makan-makan anak-anak ini pun sebenarnya waktu entry ni ditulis tinggal la kurang 15 keping je kot.. hahahaha sebab fateh suka sangat makan..
Okla kita semak resepi dari kak yani, ini ita ambil di myresepi. Kak yani dah keluarkan buku masakan jadi boleh dapatkan dikedai berhampiran ye... Terima kasih kak atas perkongsian ini, ita kongsikan disini pula ye...
Biskut Koko Rangup
Boleh gandakan adunan jika ingin dapat lebih banyak
Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm )
* 50g mentega tanpa garam
* *70g tepung
* *15g serbuk koko
* *1/8 sk serbuk kulit kayu manis
* *1/4 sk baking powder
* *40g gula perang
* *2 cubit garam
Cara-cara
1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven paper
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. ( lagi rangup jika dibuat nipis. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
4. Bakar selama 25-30 minit.
5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
Labels: biskut
Tertiba terlioq plak
Boley try bhn pow semua dh ader
Hope jd secantik akak buat jugak la ngeee
selamat hari raya Ita, walapun jah di perantauan tapi penuh dengan pelbagai pengalaman...hu h huuuu
Cantiknya biskut Ita nie...terletak kemas gitu...suka kak nur melihatnya.
Byk lagi ke persiapan nk dibuat Ita??
ayu yup tergoda dengan biskut aisha la ni. hhahaha
kak nur.. terima kasih kak... ita tak de buat apa2 persiapan pun kak.. ita raya pun kat embassy lepas tu hidup macam biasa balik.. hahahha
Along.. budak2 suka yang coklat .. ita pun suka gak.. anak2 ita laju je makan
cantik... nampak menarik.... pasti sgt sedap kan biskut nie ita....
cantik comei jerk biskut ita tu..
Selamat Hari Raya Aidilfitri buat Ita sekeluarga....
Moga Ita sekeluarga ceria dihari raya nanti.....
Selamat hari raya buat ita sekeluarga
selamat hari raya, maaf zahir & batin dari akak ye ita..
tak g pun embassy huhu sebab hari raya tu ada meeting lg ha wuwuwu
Mas.. Selamat hari raya ye
kak fiza.. Tula tentu rsmai dah cubakan biskut ni
mamasya.. Nila rasa diperantauan sedih je persiapan ala kadar je
boleh kak lepas raya pun ok... Ita ni buat untuk mkn2 sesama je
saba.. Best biskut ni bhn pun mudah je buat la
:D Teringat buku kak Yani tu. mmg teringin nak rasa biskut ni.
Kesempatan ini saya ingin mengucapkan
Salam Aidilfitri buat kak Juwita sekeluarga. Mohon maaf zahir dan batin kalu ada terkasar bahasa atau tersalah cara. Moga Syawal ini yg terbaik buat kak Juwita. :D
Car Dealerships In Atlanta GA | personal injury lawyer ny | apa accredited counseling psychology programs
this matter to be actually something that I think I would never understand.
It seems too complex and very broad for me. I am looking
forward in your next put up, I'll attempt to get the cling of it!
my webpage - einführung wordpress deutsch
Also visit my weblog :: wordpress premium business theme
Also see my web page - buy a wordpress theme
I will be waiting for your next write ups thanks once again.
Also visit my webpage :: dünndarmbiopsie zöliakie
Also see my page :: Glutenunverträglichkeit
I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Appreciate it!
Here is my web blog ... wordpress grundkurs
But want to remark on few normal things, The web site
taste is ideal, the articles is in point of fact great : D.
Good job, cheers
Also visit my blog post :: paleo ernährung
It was really informative. Your website is useful.
Thank you for sharing!
Also visit my website ... Spezielle Informationen über die glutenfreie Essensweiße
having a look for. You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
My website ... steuberater in wiesbaden
Also visit my website ... steuerkanzlei münchen
Also visit my site ... codex wordpress
In any case I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!
Here is my web blog; wordpress themes professional
Also, thanks for allowing for me to comment!
Have a look at my web blog :: steinzeiternährung
Feel free to visit my page: Finanzberater Mainz