04 June 2009

Colek Daging Panggang


Pagi ni baru terfikir apa nak masak.. jadinya gi merayau umah kak hana nampak daging ni sedap juga.. heheh so ita C & P dari dapur kak hana .. Thanks ye kak maklum la myresepi asyik tak mahu je sejak dua menjak ni... heheehhe.. masak awal hari ni sebab abang nak pergi lab awal...

Bahan-bahan
daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min
cili padi secukupnyer - dikisar (potong bulat2 jerk)
1-2 biji cili masak - dikisar (gune lada besar merah jerk potong bulat)
1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek) -
1 biji tomato - dicincang
1 labu bwg besar dicincang
daun coriander/ketumbar - dicincang
lemon juice secukup rasa - hana gune air asam jawa pekat
2 sudu besar nampla/minyak ikan
garam & gula secukup rasa
extra air masak (tuk kuah colek)

Cara-caranya :
daging yg telah diperap di panggang atas grill hingga masak ( i prefer medium)
sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato..
hidang daging panggang dihiris nipis bersama colek...

3 Comments:

  1. dari~ummie said...
    hmm..yummy la nampak daging ni kak ita..hehe
    Anonymous said...
    Sedapnye daging panggang ni... cicah pulak air asam... teringat musim raya korban pulak..
    Juwita Jamaludin said...
    to ummie.. nanti bila2 buat la ummi senang je.. heheheh

    to ijan.. salam kenal ye... cuba lah ijan nanti ..

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG