04 June 2009

Sambal kelapa dan Ulam selum


Daun selum ita jumpa kat Saty area rumah ita ni.. mula terkejut juga betul ke daun selum ni. Bila balik ita rasa wah betul.. seronok sangat sebab sebelum ni pergi juga kedai sayur kat Saty tu tapi tak pernah nampak daun ni.. Jadi teringat kalau kat Malaysia mak suka makan ulam ni dengan sambal kelapa.. ita guna kelapa kering je.. sedap rasanya.. lepas juga rindu nak makan ulam.. ehehehh

Sambal kelapa

3 biji cili padi ( cili kat sini amat pedas )
15 ekor ikan bilis
Kelapa parut ( ita guna kelapa kering tambah air sikit je)
sedikit kunyit ( optional)
sedikit garam

Cara-cara
1. Tumbuk cili dan ikan bilis hingga separuh hancur.
2. masukkan bahan2 yang lain. siap..

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG