23 June 2009

Apam Gula hangus



Petang yang panas ni rasa nak makan sesuatu plak... nak buat puding mulanya tapi tetiba tengok resepi ni di myresepi terus rasa nak cuba.. hehehehe.. mula tgk naik cantik je.. bila buka je penutup saja nak tgk cadangnya.. terus tak cantik... menyesal plak buka penutup kukus tu.. hahahaha.. anyway yang penting rasa sedap... leh la makan untuk minum petang kami ... resepi dari hazz 63.. Jangan gelakkan ye.. Apam ku yang hodoh itu...


Bahan-bahan

* 2 biji telur
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air
* 1/2 cawan minyak masak
* 2 sudu besar marjerin
* 2 sudu susu pekat
* 1 sudu teh soda bikarbonat.
* 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG