06 May 2009

Pandan slice cheesecake



Disebabkan tertarik tengok kek ni kat dapur kak hana, CMG dan kak Ayu ita buat juga kek ni.. menarik je nampak kek warna hijau kat dapur2 diorang tu.. sian ros.. habis resepinya dikerjakan oleh kami-kami ni..heeheheh.. sedap kek ni.. tapi ita punya mcm a bit dry sikit... kat mana la silapnya..tapi best resepi ni.. sedap keknya..anyway ita pun copy paste juga dr kak hana.. halal ye kak..

Bahan-bahan
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
sesudu kecil perisa pandan@pandan emulco
pewarna hijau

Cara-cara
1.potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
2.kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.masukkan sesudu kecil perisa pandan n pewarna hijau. kacau.
3.masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4.asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5.didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
6.akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
7.bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG