21 December 2011

Cinnamon Pull Apart Bread




Salam semua. Semoga hari ini seceria sang mentari yang memancarkan cahayanya. Minggu ini Yokohama sangat baik cuacanya walaupun dalam kesejukkan. Matahari yang memancar memudahkan proses untuk menjemur pakaian. Alhamdulillah dengan setiap nikmat yang Allah kurniakan.. sebagai hambanya rasa amat bersyukur.

Dua tiga hari ini ramai kawan-kawan di blog yang menunjukkan hasil membuat roti ini. Ita tidak ketinggalan untuk membuatnya disebabkan teruja dengan komen dan hasil yang ditunjukkan menyatakan roti ini amat sedap. Bagi ita ianya benar.. memang sedap.. tambahan ia lembut dan manis tambahan bau serbuk kayu manis yang ditabur menyemarakkan lagi selera untuk menjamahnya. Betul kata kawan-kawan yang telah mencubanya bau yang terhasil sewaktu dibakar membuatkan tidak sabar untuk merasa roti ini. Ini adalah roti kali kedua yang ita buat. Roti pertama habis dimakan oleh anak-anak sewaktu panas.



Sewaktu roti ini siap diadunan, teksturnya lembut dan lembik sedikit. ita gunakan sedikit tepung untuk membentuk roti. Bila sudah dimasak ia akan naik dan gebu betul...:) Tapi ita tak la potong banyak bahagian roti ini dalam 16 keping sahaja tak silapnya.. jadi roti ita nampak seperti dalam gambar-gambar tu. 2 kali buat jadi macam tu juga.. kalau nak roti yang berlapis-lapis rapat canai lebih nipis dan potong banyak keping lagi ye... Terima kasih buat Joy the baker yang berkongsi resepi. Ita kongsikan resepi yang diambil dirumah kak Nor. Terima kasih kepada semua ye..:)


CINNAMON PULL APART BREAD


Bahan untuk doh
2 3/4 cawan + 2 tbs tepung
1/4 cawan gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs mentega
1/3 cawan susu penuh krim
1/4 cawan air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

Untuk isinya

1 cawan gula kasar - ita letak 3/4
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) - ita tak letak sebab tak de
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and garam. Ketepikan
  2. Pukul telur, ketepikan
  3. Dalam periuk kecil, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract.
  4. Biarkan seketika sehingga adunan menjadi suam2 kuku.
  5. Tuangkan adunan susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk.
  6. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cawan tepung, dan uli sehingga sebati.
  7. Adunan agak lembik sedikit.
  8. Masukkan doh kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak.
  9. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
* ita menggunakan Bread Maker jadinya ita masukkan semua bahan cair dahu kemudian baru bahan kering dan tekan butang doh. Tunggu hingga siap doh berkenaan sebelum di canai.


peringatan: doh yang telah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari.

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

Untuk mencanai doh
  1. Ambil doh dan canai senipis yang disukai, Ita buat agak tebal.
  2. Letakkan mentega yang telah dicairkan diatasnya dan sapu rata.
  3. Tabur campuran gula dan serbuk kayu manis tadi secara rata.
  4. Potong berbentuk segiempat sama semua doh yang telah dicanai tadi
  5. Bolehlah disusun didalam acuan kesukaan, ita menggunakan acuan roti buku.
  6. Disebabkan cuaca agak sejuk di sini untuk menaikkan 2 kali ganda ita masukkan ke dalam oven dan bakar dalam suhu 100 c selama 10 minit kemudian bakar 180 c selama 20 minit.
  7. sedap dimakan sewaktu panas..:)


*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.




21 Comments:

  1. ☆♥L@dy @yU♥☆ said...
    sedap bau roti cinnamon ni
    biler nk try plak ni
    kena tgk mood gak
    lately mood pemalas jer
    apa nak jadi ni issyyy
    Along Maklong said...
    wahhh.. roti ni dah sampai ke jepun..
    maklong gak yang ketinggalan.. jamu mata ita punya roti pun jadilah..
    selalu beli roti yang pitpot2 bawak je.. hehe..
    Maira Anjami said...
    salam kak ita^^..
    nampak sgt sdp la roti ni..teringin nk cube..tpi merajuk buat roti tak jadi hari tu belom hilang lagi..hehe..
    mungkin bile dah cuti skolah nnt kne paksa diri cube buat..
    cik cek said...
    Sampai sini dah roti kayu manis ni...memang manissss...jenguk2 jap...nak mintak...alahai! jauhnya...:)
    Unknown said...
    wahhh....CPAB mania skang kn....sedapp x jemu mkn....kene wat lg nih...geram jer nengok....
    dZana said...
    akk pun dah selesai round 2 n nk masuk rnd 3 .. tunggu rakyat jelata dlm rmh ni ramai sikit.. hihihi
    Asmara said...
    Tergoda pulak roti ni. mesti bau dan rasa sedap!
    *Ita, nmpk cinnamon stick tu, beli kat sini ke bwk dr msia? besar dn pnjg2 kan!
    Hanis MY said...
    kak ita bestnyaaa nak cikit nyum2...
    nur easy said...
    arghh lapar dah ni pagi2 tgk roti ;)
    Yatie said...
    uwaaaaa..dah buat gak ya roti ni...bilalah akak nak meroti ni..makan time panas2 yg baru kuar dari oven mmng bestkan...
    Ida,Japan said...
    mesti wangi semerbak jer satu rumah ita bila bakar roti ni..bila2 ler boleh try ni
    sabar dubai said...
    salam lame xsinggah umah kak ita...sedpnye nmpk cinnamon nihhh adooyaii apekan daya badan masih xkuat nk mengadun roti......kene kiv resepi ni..bile dah sihat br leh balas dendam buat ehhehe
    Gee® said...
    wah! dah ramai yg buat roti ini... agaknya musim sejuk2 begini sesuai makan roti kot... teringin nk try la pulak...
    Sue @ Nenie said...
    Assalamualaikum Kak Ita..wahhhh cepat betul virus CPAB ni merebak yaaa..dah sampai Jepun pun....Korang kat Mesia ni jugakkkk yang duk tgk kat dapur orang lain jeeeee
    Chik Mimi said...
    ita CPAB dah landing kat Japan ye bila nak landing kat penang pulak ni:(
    Anonymous said...
    adeh sedapnyeeeeee
    K.Nor said...
    akhirnya... sampai gak CPAB kat dapur ita :)

    sedap kan :)
    Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...
    Cantik...dan menarik...
    Mieza said...
    siang td visit dapur kak nur secubit garam nampak roti ni..kali ni muncul di japan pula..kompom roti ni sedap kan ita..pandai ita buat..kak mieza mmg suka cinnaon jd kak mieza pasti roti ni mmg mabeles! Tapi akak tak pandai meroti jadi telan air liur je la tgk roti ita ni...terliur!
    Kamalia said...
    Akk sy pun dah cuba roti ni..sedap kan ..tp ade sikit hangus..hehe.xpe nextime nk buat lg..
    Akk terima kasih doakn ank2 sy ye..harap ank2 kita semua sntiasa sihat.)
    bopandot said...
    kak ita! akibat tgoda tgk roti akak, semalam dh try jugak resepi ni...fuh, keluar oven je trus mkn.lupa diri nk diet.sedap sedap sedappp..
    sy buat nipis2 dpt 2 bekas roti yg kecik..lembut n sedap. wangi plak tu.. tq!

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG