Salam semua. Moga hari ini membawa keceriaan dan kebahagian kepada kita semua. Dua tiga hari ini agak panas mood memasak pun merundum jatuh tambahan ita kena sakit perut pula tapi tak la teruk hanya sakit perut ni membuatkan moood untuk mencuba resepi baru dan memasak yang special untuk keluarga hilang. Jadi masak yang simple-simple je.
Hari ini nak share resepi Soba yang biasa ita masak kalau idea nak masak hilang atau hari tu nak layan tekak makanan Jepun. Resepi ini amat la mudah dan stok bahan-bahan ni memang sentiasa ada je. Tambahan semua isi rumah ni sebenarnya suka dengan resepi ini. Untuk kuahnya ita buat guna resepi Ros Jintan manis tapi ita ambil dirumah kak hana sebab tadi cari link ros tak boleh pula.. Untuk mee nya boleh guna mee soba atau udon tengok pada stok waktu tu. Anak-anak ita memang suka. kalau diaorang tak de selera ita buat mee ni je..:)Kalau rajin selalunya buat udang tempura sekali paling malas pun selalunya buat sayur tempura seperti guna Lobak merah atau labu. Sedap.. tambah masih panas..
Jom kita lihat resepinya. Biasanya kalau nak makan panas boleh terus makan tapi kalau nak makan sejuk pada musim panas boleh simpan dalam peti sejuk dulu... Resepi ita ambil dari hanamemories.
Mee Soba
Bahan-bahan
* Utk Sup Udon/soba
* 31/2 cawan air
* 3 inci kombu- ita ganti dengan wakame
* 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
* 1 sudu kecil gula
* 1 sudu kecil serbuk dashi - kalau tak ada boleh gune bonito flakes
* sedikit garam
* mee udon / mee soba
* Utk Topping
* Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan, bonito flake
( boleh makan dengan cili pedas kalau dijepun memanag banyak jual.. memang terangkat)
Cara-cara
* Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering).( ita guna wakame dan biarkan wakame didalam) Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
* Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
* Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
* Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.
Labels: masakan jepun, mee
Siapa Sabotaj Siti
Petai Gergasi
Siapa nak Pahala Percuma
ooo mee gini boleh makn sejuk jugk ye. tk dpt nk byg cemna rasanyaa..hmmm
mmg fav ni
tmbh2 soba sejuk yummyyyy
cer Kak Ita attach sekali gambo kombo/wakame tu..Mana tau ada kat jusco kot kat bah. makanan Jepon tu...
nampak sangat sedapp la..
akak, inshaAllah 3 bulan kak kt jepun..tp visa lom buat lg ni..offer letter dr jepun ade silap pulak..kene betulkan balik..
konvo 16 oct ni..
doakan sumenye dimudahkan ek kak..
salam sayang dari malaysia untuk kak juwita & family di jepun
dalam sakit2 tu masih boleh masak mengancam lagi
tgk mee soba tu nampak sedap ler ita... pic pun cantik... akak perna makan dulu kat umah kwn akak... sedap gak...
perut dah ok ke? Kak mie tak pernah makan Mee Soba.... best hidup Ita di sana ye, balik M'sia nanti jangan lupa angkut banyak2 resepi dari Jepun ye....
smg cepat sembuh ya.
kak sam.. tak juga kak.. biasa2 je gambar saya kak
anum wakamek tu akak beli yang kering je..:)
hanis thanks ye.. akak dah kurang sakit perut dah
abah,.. yup ni resepi jepun..:)
kak yani.. rindu ye kak.. sedap kan soba
izah bagi yang gemar sedap izah..:)
kak ida .. ita tak kisah soba atau udoin yang tak suka somen
kak ena.. sedap tau resepi ni ita suk akak
kak ummi.. mee biasa ye kak tak sure plak saya selalu makan dengan soba atau udon je
chor zila.. bagi tekak saya dan kawan2 jepun disini sedap
mas.. ye mas bagi kami sedap suka sangat rasanya
ijah.. kena try ijah bar tahu sedap ke tak betul tak
kak mimi .. tak juga ni mudah je kak rebus je kak
kak diana.. tula sedap ita suka kak
umie.. betul2 akak pun suka yang panas..:)
del..yup del sedapkan tentu pernah makan