Assalamualaikum.. amat lama rasaya tidak menulis disini, kekangan masa sejak akhir-akhir ini membuatkan tak sempat nak lama-lama di blog kesayangan ita ini. Alhamdulillah dengan perkembangan pages Simple Homemade Cake. Amat berterima kasih dengan suami yang banyak memberi galakan dan semangat walaupun hanya pages biasa pelbagai juga onak duri yang ita lalui biarlah suami dan Allah sahaja yang mengetahui segalanya. Harap ita terus bersemangat dengan niat untuk memberi pilihan makanan halal diJepun semampu ita dan yang penting setakat ini ita amat gembira dengan apa yang ita lakukan.. Alhamdulillah..
Burger dah lama ita tak buat memang dulu selalu buat juga sejak akhir-akhir ini kesempatan masa kurang jadi baru-baru ini suami ada request untuk bawa bentou/bekal burger ke University. Adat disini setiap hari suami yang berkerja atau belajar akan membawa bekal kerana kemudahan untuk mencari makanan halal agak terbatas. Jadi memang setiap hari ita akan memikirkan menu apa untuk suami dan Fathnin membewa bekal kesekolah.
Ok lah tak boleh cerita panjang2 sebab banyak yang menanti.. bagi yang ingin memcuba membuat burger sendiri boleh lah cuba dan bagi ita ia amat sesuai dengan tekak kami.. Untuk resepi burger ini adalah dari blog kak hana.. dan untuk resepi dagingnya adalah resepi yang ita ubah suai dari chicken nugget ita.. nanti ita masukkan belum berkesempatan nak taip ye..:( kita buat roti dulu lah..:)
Bahan-bahan * ita dapat 12 ketul yang besar)
Labels: roti
Labels: puding
Salam semua, malam ni saja mengadap laptop sekejap hilangkan mengantuk mata ni. Walaupun badan penat bila dapat sekejap tengok rasa happy sangat. Terima kasih kepada kawan-kawan yang komen entry sebelum ini. InsyaAllah ada kesempatan ita buat kunjungan balas walaupun lambat sedikit.. InsyaAllah ita datang..:)
Labels: Kek
Assalamualaikum.. Alhamdulillah diberi kesempatan dan kerehatan badan hari ni setelah sibuk dalam minggu ini. InsysAllah esok ada lagi tugasan yang menanti apabila ada hari yang rehat seperti hari ini, dapat la ita menjenguk sekejap blog kesayangan ita ini. Bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan sehingga hari ini, semoga ita akan sentiasa sabar dan bersyukur dengan apa yang ita perolehi.
Semalam adalah hari jadi ita. Seronok sangat semua keluarga, teman dan teristimewa suami dan anak-anak ita mengembirakan ita semalam. Yang paling terharu walaupun suami ita agak sibuk semalam sebab ada conference yang perlu dia hadiri dan membuat pembentangan kertas kerja namun tetap meluangkan masa untuk membuat kejutan. Terima kasih abang diatas kejutan dan hadiah. Moga abang akan sentiasa diberikan kemudahan dalam segala urusan dan berjaya dunia dan akhirat ye. Fathnin pun curi-curi tulis kad untuk mama supaya mama rasa gembira ,sama juga dengan fateh yang diajar oleh kakaknya walaupun hanya contengan sahaja tanpa huruf mama amat hargainya.
Pertama kali dalam hidup buat dan hias kek sendiri dihari lahir. Sebelum ni tak pernah pun, selalu buat untuk anak-anak je. Ita mulanya pening juga nak buat kek apa.. bila nampak noorsha buat terus nak buat dan ita cari resepinya dirumah kak noor. Terima kasih kepada Dayang jack dan Rahel benjamin diatas gabungan resepi yang sedap dan menarik. Untuk membuatkan kek ini lebih rasa coklat ita tambah coklat mousse diatasnya dan diletakkan topping diatasnya.. Bagi yang belum mencuba boleh la mencuba kerana ia amat sedap..:)
Resepi ini ita ambil didapur kak nor resepi asalnya dirumah rahel namun ita olah sedikit untuk meletakkan chocolate mousse diatasnya ye.
Salam semua. Diberi kesempatan untuk menaip disini. Minggu ini dalah minggu yang agak rehat sedikit bagi ita, dihujung minggu pun tiada aktiviti badminton dan tempahan yang perlu dihantar jadinya sempat ita menyediakan juadah yang istimewa dan melayan permintaan Fathnin untuk makan jelly atau puding kegemaran. Fathnin memang suka Puding atau jelly jadinya bila nampak puding atau jelly di kedai atau supermarket selalu minta ita buatkan dirumah. Nak beli dikedai terkadang tak boleh makan disebabkan kebiasaannya bahan yang digunakan menggunakan gelatin.
Jelly yang ita nak kongsi hari ini juga adalah permintaan fathnin. Kebetulan di kotak "dessert cup' yang ita gunakan untuk membuat jelly ini ada gambar jelly seperti yang ita buatkan. jadinya dah lama sangat fathnin minta untuk ita buat jelly seperti itu. Belum punya kesempatan untuk buat. Alhamdulillah hari ini terlaksana juga. Disebabkan tiada resepi yang diberi hanya gambar sahaja jadi ita olah mengikut gambar dan bagi ita jelly ini amat sedap. Hanya untuk buah itu ita rasa bagi yang tiada buah raspberry boleh tukar ke buah strawberry, ita guna pun buah raspberry yang frozen namun agak masam sedikit dibuahnya namun dijelly tidak. Bagi yang gemar strawberry boleh tukar ke buah strawberry ye.
Baiklah boleh lihat resepi yang ita kongsikan disini. Alhamdulillah menepati citarasa kami sekeluarga.Puding jelly ini mempunyai 3 lapisan lapisan yang bawah sekali iaitu lapisan biskut, lapisan kedua menggunakan kastad dan lapisan ketiga dalah jelly raspberry. Untuk adunan yang ita kongsikan adalah untuk 6 cawan seperti didalam gambar. Jika keluarga yang besar boleh gandakan sukatan dan ia amat sedap dihidangan secara dingin
Labels: puding
Salam semua. Alhamdulillah kita sudah melangkah ke bulan Mac. Bulan ini bulan istimewa buat diri ita.. Apa yang istimewanya ita rasa keluarga ita semua tahu rasanya..:) Setiap hari asyik tercari-cari masa untuk menaip disini, moga diberikan waktu dan kelapangan untuk berblog dengan masa yang diberkati.
Labels: Kek
Salam semua. Hampir ke penghujung Februari, beberapa entry sahaja yang sempat untuk di kongsi disini bulan ini. Alhamdulillah dengan kelapangan masa yang dapat diperuntukkan hari ini. Moga ia bermanfaat dan dapat ita kongsikan sesuatu yang baik agar dapat digunakan dimasa hadapan sebagai rujukan.
Labels: Kek
Salam semua. Lama sudah ita tidak ke blog. Terkadang ada juga ita intai-intai blog ini tapi memang tak sempat untuk balas komen setiap yang berkunjung apatah lagi untuk balas komen di blog kawan-kawan. Terkadang amat rindu dengan gurau senda kawan-kawan blog namun kemampuan ita tak terkejar jika ingin buat semua benda jadi ada yang perlu dikorbankan. Harap kawan-kawan blog tak melupakan ita ye..:(
Alhamdulillah hampir 2 bulan Simple Homemade Cake beroperasi dan kami amat berpuas hati dengan perkembangannya. Walaupun tidak la semaju mana tapi bagi ita ia cukup mengubah kehidupan harian ita tambahan yang paling ita suka, masa ita terisi dengan padat aktiviti yang menyeronokkan disamping galakan suami, keluarga dan kawan-kawan membuatkan ita sentiasa bersemangat. Suami ita adalah tulang belakang ita yang sentiasa memberi semangat dan idea dan terima kasih Allah dengan nikmat-nikmat ini. Buat kawan seperti kak June dan Ida yang memberi semangat dari awal lagi ita amat menghargainya.
Labels: Halal Cake Japan, Halal Frozen Food Japan
Salam semua. Ini adalah auto publish post. Semalam selepas je masukkan entry Tart Buah-buahan tu ita terus masukkan entry ni juga untuk di siarkan hari ini. Nak tunggu masa yang betul-betul free tak tahu bila jadinya ita masukkan sebelum banyak lagi gambar dan resepi yang ingin dikongsi tidak dimasukkan.
Hari ini tuan rumah tak de InsyaAllah dah sampai ke Yeti Snow town di kawasan gunung Fuji. Hujung minggu lepas suami ita ajak pergi dia kata nak main ski walaupun bulan 12 hari tu dah pergi Hakuba tapi disebabkan rasa nak main lagi suami ajak ita pergi tempat bermain ski yang dekat dengan Yokohama iaitu dalam 2 jam perjalanan menaiki kereta. Yang menariknya kawasan ini dibelakangi permandangan gunung Fuji. Cantik jika hari cerah boleh ambil gambar dengan jelas. Sebenarnya waktu kawan ita dari Malaysia datang tempohari kami nak bawa kesini tapi tak kesampaian disebabkan waktu tu kereta kami tak tukar tayar untuk salji. Jadinya terpaksa la kami main salji di kawasan rehat sahaja. Bagi yang berada diJepun yang ingin bermain salji sambil melihat keindahan gunung Fuji bolehla ke sini.:)
Berbalik kepada resepi yang ingin ita kongsikan hari ini. Kek ini adalah kek tempahan dari Ida yang menempah untuk harijadi suaminya. Suami ida diYokohama ni dan Ida di Malaysia. Kebetulan kami di Yokohama ada buat majlis ilmu dan perpisahan untuk beberapa adik dan rakan-rakan yang ingin pulang terus ke Malaysia jadi Ida minta untuk membuat kejutan buat suaminya. Berdebar juga ita untuk menjalankan amanah orang tambahan orang jauh. Alhamdulillah dipermudahkan dan seronok bila suaminya happy dan ramai yang menyatakan amat beruntung suami kerana mendapat isteri yang mengingati dan tidak lupa menggembirakan suami walaupun berjauhan. Terima kasih ida kerana percaya pada Akak..:)
Kek ini adalah kek Black Forest. Sedap kek ini. Ita kongsikan disini resepinya. Walaupun ita ada menerima tempahan bagi ita resepi yang kita gunakan tidak perlu dirahsiakan tambahan kita juga mengunakan resepi orang lain...:) Bagi ita jika mampu boleh buat sendiri tapi kalau tak cukup masa dan mungkin kemahiran belum cukup ita boleh tolong buatkan..:P kek ini bagi ita sedap gabungan kek coklat dan jelly blueberry serta taburan buah blueberry dan coklat chip membuatkan kek ini tambah sedap.
Untuk resepi ini boleh la lihat di Blog kak Ena Lovely Kitchen. Ada step by step disitu. Ita juga lihat di blog kak Azlita sebagai panduan.Terima kasih ye kak. Sedap kek ini boleh cuba bagi yang mengemari kek coklat.
Kek Black Forest
RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE
(Loyang Kek 18cm / 7 inci)
BAHAN A:
* 3 biji kuning telur
* 100 gram gula castor
* 120 gram tepung kek
* 50 ml minyak masak
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1/2 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.
BAHAN B:
* 30 gram serbuk koko Van Houtan
* 120 ml air panas.
Cara-cara:
1. Satukan bahan B.
2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
BAHAN C:
* 3 biji putih telur
* 60 gram gula castor
* 1/4 sudu kecil cream of tar tar
* Loyang kek 18cm / 7inci
Cara-cara:
1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
9. Sejukkan di atas redai.
CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST
Bahan-bahan:
* Whipped Cream (200ml) ( ita guna 300 ml)
* 25 gram gula halus
* Chocolate Syrup Hershey's
* Jem blueberry ( ini ita tambah)
* Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je
* Buah cherry bertangkai secukupnya
* Chocolate parut
Cara-cara:
1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul whipped cream bersama gula sehingga pekat, ringan dan gebu. (depends pd jenis whipped cream, mungkin ada yang tidak perlu tambah gula)
3. Sapukan chocolate syrup Hershey's di atas lapisan pertama. Ita sapukan blueberry jem yang dicairkan sedikit.
4. Kemudian sapu rata whipped cream di atas jem blueberry tadi.
5. Susun Dark Pitted Cherry. ita gunakan buah blueberry segar dan taburkan juga coklat chip.
6. Tutup dengan satu lapisan kek.
7. Kemudian ulang langkah 3 - 6 untuk lapisan kedua.
8. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu whipped cream di seluruh kek.
9. Tabur chocolate parut di tepi kek.Jika tiada gunakan coklat rice pun boleh.
10. Paipkan cream putar rosset bulat di atas kek dan letakkan cherry diatasnya.
11. Boleh tulis wording jika mahu atau hias ditengahnya.
Labels: Kek