Semalam sempat buat homemade dadih ni sebab semua yang ada dirumah ni suka dadih. Stok dadih yang bawa dari Malaysia pun dah habis jadi ita cuba guna resepi ini untuk buat dadih ni.. tidak mengecewakan, sedap.. rasanya sedap lagi guna resepi ni. Caranyanya pun mudah. hanya resepi ni bila dilihat dari bahan-bahannya agak banyak untuk satu family jadi ita buat 1/2 adunan je, dapat la 14 bekas sebesar dalam gambar ita tu. Mulanya nak buat 2 lapisan macam didapur kak yani ni, tapi fathnin ni memang pengemar warna pink jadia dia kata nak lapiskan warna coklat dan warna pink.. mama ikutkan saja la.. bukan susah pun masukkan pewarna pink dalam adunan satu lagi tu, jadi la lapisan dua warna.
Homemade Dadih
source : Kak Nor myr
diambil dari :deco choco
Bahan-bahan:
Labels: puding
Disebabkan Fathnin dan Fateh suka makan nasi Mandhi kelmarin jadi semalam cari lagi resepi nasi-nasi berperisa begini. Tengah diorang ada mood nak makan nasi-nasi gini layan kan je tekaknya.. sambil mamanya boleh juga belajar masak2 menu-menu yang best macam ni..:P nasi lobak merah ni saya pun rasa sedap .. ( semuanya sedap mana tak badan naik.. huhuuhu). Warnanya original tak payah guna perwarna sebab warna oren lobak merah tu turun pada nasi tu. cantik nampaknya.. berselera jadinya ( lagi ayat bahaya). Dalam resepi tu kena parut lobak merah tu tapi saya takde pemarut jadi potong kecil2 dan masuk air sikit jangan banyak lepas tu blender hingga halus. Masak pun mudah hanya kena pastikan air kena mengikut sukatan yang betul supaya nasi nampak cantik dan peroi. Untuk menu ni saya cari didapur kak ummi yang pandai dan rajin masak tu.. kagum saya wanita berkerja pun boleh masak macam2 untuk suami dan anak2 dan update blog.. untuk padanan kali ni saya padankan nasi lobak merah ni dengan ayam bistik, daging tumis bersama sayur kangkung, kerabu mangga dan popadam. Tapi popadam lupa nak interprem plak waktu amik gambo ni.. jadi layan la gambo nasi ni diselitkan gambar anak2 yang nak masuk sekali waktu mama diorang tgh sibuk2 nak ambil gambar nasi..
NASI LOBAK MERAH
Sumber : Ayu Curlybabe's Satisfaction
diambil di : home sweet home
Ingredients:-
Salam hari isnin.. dah puas tengok gambar daging burger tu..:P hari ni kita tukar menu plak ye.. ini menu minggu lepas juga tapi weekend memang tak sempat nak jenguk blog ni sebab sabtu macam biasa acara lepak2 bersama suami dan anak2 tercinta dan petangnya pergi main badminton. Bila balik masak dinner sekejap pastu lepak2 sekejap dan uruskan apa yang perlu sebelum masuk tidur.. hajat dihati nak makan nasi mandhi sebab memang pernah makan nasi ni waktu kat Mekah dulu waktu buat umrah sedap sungguh nasi ni. jadi cari resepi nya.. Siapkan semua bahan untuk masak nasi ni dan mula la acara memasaknya.. tapi tula tak baca lagi caranya sampai habis baru perasan yang nasi ni perlukan arang.. tapi didapur saya tak de arang jadi teruskan juga masak nasi ni.. hanya mungkin tak de bau-bau arang je la kot.. ihiks.. tapi sedap tau nasi ni.. fathnin dan Fateh pun suka.. tambahan di padankan dengan ayam tandoori, pajeri nenas dan salad.. untuk masak ayam tandoori tu amat mudah saya gunakan rempah tandoori dari india yang dibeli dikedai halal disini, tinggal masukkan yougurt, garam, perahan lemon dan saya blender bawang merah, putih dan sedikit halia.. perap semua sekejap dan bakar.. ok jom kita tgk resepi nasi mandhi.
Nasi Mandhi
sumber :Resepiraidah
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
Selamat malam semua.. hari ni saja nak share disini menu westen style semalam untuk suami yang berpuasa. Suami ita ni sebenarnya kurang sikit makan nasi. Jadi selalu la kena fikirkan menu yang menarik macam ni tambah bila dia berpuasa tentu nak hidangkan menu yang special macam ni.. Seronoknya dijepun ni sempat layan tekak suami nak makan apa.. Di Malaysia nanti kalau dah kerja sempat ke tak.. huhuhhu sedih bila ingatkan...:( Sebelum ni pernah cuba tapi tak letak beberapa bahan yang lain. jadi hari ni kita olah dan letak beberapa bahan yang lain supaya rasa lebih sedap. Jadi makan bersama salad dan labu goreng sebab kentang goreng dah makan hari sebelumnya. Selain tu buat juga pizza tuna dan spegetti peperoncino kegemaran anak-anak.
Bahan-bahan
humburger
250g daging hancur/cincang
150g taufu
1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar-cincang
sedikit oregano
1/2 cawan cheese mozarella
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak
sos humburger
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam( boleh dikurangkan kalau tak nak pedas)
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan-bahan untuk humburger ke dalam mangkuk. Gaul sehingga sebati. 2.Bahagikan ke pada 5 bahagian. Buatlah bentuk humburger.
3.Letakkan sedikit minyak di atas kuali. Goreng humburger sehingga masak. Seelok-eloknya gunalah kuali yang tak melekat.
4.Campurkan semua bahan-bahan untuk sos. Kemudian masukkan ke dalam kuali yg diguna untuk goreng humburger tadi. Masak sehingga pekat. Kemudian bolehlah dituangkan ke atas humburger tadi.
5.Akhir sekali letaklah humburger dan sosnya di dalam pinggan. Hiaslah dengan hiasan lain
Sekarang ni cuti golden week bagi kami dijepun.. memang setiap tahun pada bulan 5 ada cuti ni... selalunya ada plan jalan bila cuti-cuti macam ni tapi tahun ni kami tak kemana2.. Papa agak sibuk dengan urusan belajarnya. Hanya hujung minggu lepas kami ada BBQ dengan kawan-kawan di Yokohama ni. Bbq ni pun ramai yang tak dapat join sebab sibuk dengan urusan masing-masing. Jadi alhamdulilah tercapai juga hasrat kami nak berbbq hanya cuaca yang agak berangin membuatkan satu persatu khemah yang dipasang terpaksa dibuka. Tak sempat nak ambil gambar suasana BBQ tu.. rasa menyesal plak.. sibuk sebenarnya menguruskan anak2 bermain sambil bila dah bersembang semuanya lupa.. :).Ini adalah gambar sikit untuk tatapan akan datang.
Semalam lepas asar papa ajak anak2 ke taman berdekatan dengan rumah. Taman ni sebelah Tesco supermarket. Tapi pasaraya tesco ni bukan besar macam kat Malaysia tu.. Barang2 pun tak banyak barang tesco. Taman disini banyak la juga mainannya. Cadangnya sambil anak main, mama dan papanya nak main badminton saja pukul2.. tapi angin kuat. Tak berkesempatan nak main. Bila dah puas main kami pun beredar..
Labels: Aktiviti
Fateh memang pengemar kek. Jadi mama dia ni memang tiap minggu kena bakar kek untuk dia. Selalunya buat kek coklat je senang dan dia suka tapi semalam saja nak cuba Red velvet kek ni sebab ramai yang dah cuba dan gagahkan diri untuk buat tambahan ada lagi lebihan cream cheese dalam peti sejuk. Hanya ralatnya kek kurang gebu sebab saya semalam tak guna mixer pukul pakai tangan jadinya kurang kembang sikit adunan dan biarkan kek sejuk lama dalam acuan dia.. patutnya 10 minit dah kena keluarkan.Sebab tak pakai mixer kononnya tak nak bising sebab takut orang marah .. hihihihi.. lain kali peringatan kalau nak kek cantik dan gebu jangan lupa pakai mixer. pagi ni baru cuba kek ni.. ada kelainan sedikit rasanya tambahan dengan cream cheese sebagai topping nya tu. Resepi ni dari nadiaejat. thanks ye kongsi resepinya.
Labels: Kek
Dua tiga harini ada plak mood berblog.. jadi sebelum ia lari baik ita masukkan semua gambar2 yang ada dalam kamera ni sebelum hilang. Entry semalam dan hari ni pun sebenarnya buat auto publish .. sebab bukan ada banyak masa nak mengadap depan laptop je... buat kawan-kawan yang datang blog ni terima kasih sangat sebab sudi baca blog ita ni ( macam ada orang baca je..:) ) maaf ye jangan kata ita sombong plak sebab ada yang tak sempat nak buat kunjungan balas... InsyaAllah ita akan datang bila ada masa yang lapang nanti...
Sebenarnya entry ni dah basi ceritanya tapi disebabkan sayang tengok gambar2 dalam kamera tu takut nanti hilang, jadi paling tidak masukkan dalam blog ni bila rindu-rindu jepun nanti boleh la tengok balik.. mana tak nya ita tak sempat nak masukkan kan entry ni, 2 hari lepas ita balik dari tempat ni terus terjadinya tsunami dijepun ni.. syukur sangat kami dah balik ke rumah waktu tu.. pada awal bulan 3 baru2 ni kami sempat ke karuizawa Prince Grand Resort untuk main salji disini. Ini adalah antara hadiah harijadi ita tahun ni. Terima abang .. alhamdulillah kami diberi peluang untuk main salji disini. memang dah plan nak main salji tahun ni tapi disebabkan ita balik malaysia jadi suami tangguhkan percutian ni dan alhamdulillah kami jumpa pakej yang sesuai dan murah. harga bagi pakej yang kami dapat iaitu 11000 yen seorang, untuk pakej ini termasuk tiket shinkansen pergi balik, penginapan dan tiket skilift untuk bermain snowboard atau ski.
Labels: birthday, tempat dilawati
Trifle adalah antara dessert yang paling ita suka. Gabungan buah-buahan kegemaran, kek, whipping cream, jelly dan kastad membuatkan desert ini amat sedap dan cantik mata memandang. Tempohari ada BBQ jadi ita cuba buat trifle ni.. sebelum ni pernah buat juga tapi guna resepi lain hari ni cuba resepi ini pula.. Thanks to Mat gebu diatas resepi yang memang best ni..
sumber : Mat Gebu
BAHAN KEK SPONGE :-) ( ita guna resepi yang lain untuk kek span)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla
BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah
BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi
CARA MEMBUATNYA :-)
Labels: puding
Selamat hari jadi papa..Moga sentiasa sihat dan gembira, berada dibawah rahmat Allah sentiasa dan dipermudahkan setiap urusan, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan moga menjadi bapa yang baik dan penyayang buat anak2 kita. 30/4 tempohari adalah hari jadi suami ita.. jadi seperti tahun-tahun sebelumnya ita akan cuba untuk membuat kek dan memberi hadiah mengikut kemampuan ita. Setiap tahun ita akan pastikan untuk membuat kek yang agak istimewa dan alhamdulillah dijepun ni tak penah lagi beli kek untuk sambut harijadi anak dan suami... moga kemahiran ni boleh dibawa balik ke Malaysia dan dipraktikan..
Pada mulanya pening juga nak buat kek apa la untuk birthday abang ni.. cari resepi-resepi yang sesuai untuk dibuat kek harijadi. namun tak jumpa juga yang berkenan dihati. Saja jalan2 di website secret recipes dan nampak ada kek baru di website tersebut iaitu choco cheese berries. Cari resepi tak jumpa jadi ita cuba olah resepi dari resepi kek coklat moist dan blueberry cheese kek. sebenarnya ikut kek di secret recipes tu 4 lapis tapi ita buat 3 je.. sebab stok biskut tak de pula waktu tu.. alhamdulillah percubaan berjaya dan ita amat berpuas hati... jadi ini resepinya ita oleh sendiri..
Choco Cheese Berries
Untuk lapisan kek coklat ( lapisan bawah)
Salam .. lama tuan rumah menyepi sampai ada yang tanya kenapa tak update blog..jadi hari ni buat entry masak-masak.. sebenarnya selalu juga masak menu yang baru2 tapi mood nak bergambo itu hilang... tempohari ada buat ayam panggang ala kenny rogers ni .. dan sebenarnya dah 2 -3 kali juga buat sedap ayam ni... memang puas hati.. jadi nak letak resepi ni kat sini supaya senang dirujuk untuk masa akan datang...:)
Resipi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers
Sumber: Kak Hamidah
Labels: ayam