03 September 2009

Ikan Bakar Tomyam


Dirumah ni untuk masak ikan bulan ramadan ni ikan bakar yang laku dimakan. Jadi try resepi k. Hanieliza.. tapi ita copy resepi ni dari dapur kak hana.. bolehkan kak.. hehehe

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar)
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Aluminium foil

Bahan Kisar
2 biji cili merah
3 biji cili api
3 batang serai (ambil bahagian putihnya)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


Cara Memasak

1.Gaulkan semua bahan yang dikisar serta pes tomyam dan tuangkan ke dalam alluminium foil. (*jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya dah masin)
2.Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas ikan tersebut.
3.Letakkan di dalam kuali (non-stick pan) dan bakar di atas api sederhana selama 30 minit (ita buat stail kak hana dan ijan, bakar dalam oven dengan suhu 200 selama 30min atau sehingga masak).
4.Tutup api dan perah air nipis/kasturi semasa menghidang

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG