Salam semua. Alhamdulillah sudah seminggu kita berpuasa. Moga segala kebaikan yang dilakukan akan mendapat pahala dari Nya. Hujung minggu baru-baru ini agak memenatkan buat ita. Seperti yang diberitahu sebelum ni ita ada majlis berbuka yang dianjurkan bersama kawan-kawan disini.
Alhamdulillah ia berjalan dengan baik dan lancar. Selalunya tiap tahun kawan-kawan disini bergilir-gilir membuat majlis berbuka di rumah masing-masing dan menjemput family disini untuk berbuka namun tahun ini ianya agak berbeza disebabkan kami masing-masing 4 family yang rapat ini berpindah ke danchi. Rumah didanchi ini agak kecil dan tidak bersesuaian untuk mengadakan majlis berbuka yang boleh menyebabkan kebisingan. Orang jepun tambahan orang tua-tua tidak suka suasana bising.Jadi kami buat dirumah adik-adik bujang disini.
Untuk majlis itu ita dan kawan ita, maz telah menawarkan diri untuk memasak 'main' menu untuk majlis tersebut. Menu malam itu nasi tomato, daging salai lemak nangka, ayam berempah serai, dalca daging, ayam masak merah, kerabu taugeh dan acar timun. Jadi ita masakkan daging salai lemak nangka, ayam berempah serai, kerabu taugeh dan nasi tomato dan selebihnya Maz yang masak untuk lebih kurang 30 orang tetamu yang hadir.
Okla untuk daging salai lemak nangka ni ita ambil resepinya di dapur Mat Gebu. Ita memang suka guna resepi ini bagi ita menepati citarasa ita sekeluarga. Senang dan sedap bagi yang mencari resepi daging salai lemak nangka boleh la mencuba resepi ini..:)Terima kasih, Ita kongsikan disini ye.
Daging Salai Lemak Nangka
bahan-bahan
1 kg nangka muda
600 g daging batang pinang
3 batang serai, dititik
1300 ml santan cair
400 ml pati santan
2 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/3 cawan cili padi*(*dikisar halus)
5 biji bawang merah, dhiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1/2 inci halia, dihiris
Cara-cara
- Daging dicuci bersih, cucuk dengan garfu, lumur sedikit kunyit dan garam, perap 15 minit dan salai atas api bara hingga masak, balik2kan daging setiap 2- 3 minit (seperti dlm gambar). Sejukkan dan hiris nipis. Nangka dikupas kulitnya, potong sederhana besar dan rendam dalam air. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan2 hiris dan serai, tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, kacau rata dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api kecil.
- Toskan nangka tadi dan masukkan ke dalam periuk bersama2 daging salai hiris. Gaul rata dan tuang santan cair. Biar mendidih, kecilkan api dan biar merenih hingga nangka lembut (tambah air panas jika perlu).
- Masukkan asam gelugor, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali tuang pati santan dan biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Assalamualaikum ita...
ReplyDeleteseronoknya kan dapat bnerbuka puasa bersama kekwn .. tentu meriahkan ita..
ermm.. akak pun sama gak ngan ita.. akhir2 nie terasa penat wpun x memasak tuk berbuka.. cuma sediakan untuk bersahur jer...
akak tgk daging salai lemak nangka tu amat menyelerakan ita.. akak x perna lg buat resipi nie.. nampak sedap
slm ta..rajinnyer ita salai menyalai daging tu dulu...tapi daging salai msk lemak ke, msk gini ke mmg sedapp...k'ida suka
ReplyDeleteSabtu 2 hari lepas pun, k'ida ada majlis iftar group malaysian kt sini, kami ramai gak..kalau buat kt rumah, tak muat, kami selalu booking mana2 dewan danchi, setiap org bwk mknn..k'ida msk nasi kerabu kuning ngan apple tart jer hari tu..kalau sempat post la...
sedapnyaaaaaaaaaa dikk
ReplyDeleteterliuq akak .. jarang akak makan kari daging salai nie :))
salam ita..
ReplyDelete2 hari lepas menantu maklong yang tunggu hari adalah bunyi nak makan daging salai ni.. tapi maklong rasa macam rumit je nak buatnya.. harap2 maklong rajin hari ni.. sebelum dia berpantang..
nak cilok resepi ita ni nanti.. :)
Salam kak juwita,
ReplyDeleteBestnya nengok orang wat jamuan berbuka. Menu daging salai, tak pernah saya buat lagi. Mesti sedap sangat bila dah dibuat main menu tu. Insya Allah nak try juga la. :)
perhhh...terliur betoi nengok daging salai lemak nangka tu...
ReplyDeleteakak beli nangka dlm tin ker???
ReplyDeletesedapnyer tgk...boley try next menu berbuka...smlm buat puding coklat sos kastart tue ambil dr umah akak la...sedap ekkk
Salam kak ita! sedap kan daging yg di salai niiii, pastu buat lemak2 gituuu mmg best! kat jepun pun ada nangka kita yg kat sini ada nangka fresh tak pernah nak beli hihihi...pdhal kita suke sayur2 lemak yg ada nangka niii :D bestnyerrr buka ramai2 yer kak, bertambah makan :D
ReplyDeletesalam kak ita..bestnye dgg salai tu msk lemak.ad pulak nangka kan..mmg terangkat la bila mkn tu.pas hbs pntg nak beli itu nangka kat baticrom,bole msk lemak dgg salai..
ReplyDeletesalam ita..sedapnye daging salai msk lemak ni..ade nangke lg..aduhhh..kecur btol tgk...klo dkat nk ngeneng semangkuk..hihi
ReplyDeletewah! daging salai! lamanya tak makan...sedap tu kalau masak lemak nangka...tp sampai skrg nani belom berabi nk buat masak lemak nangka.
ReplyDeletextau pun boleh dpt nangka dekat jepun..heee..nmpk sedap tu...
ReplyDeletekak ita, sedapnya gulai nangka tu..makan plak dengan ikan masin goreng + sambal belacan, kompem saya bole makan berpinggan2x..hehehe
ReplyDeletewaduh adik kat Jepun leh masak nangka, akak yg kat Msia ni tak jumpa lagi nangka muda..kat pokok tepi umah tu ada nangka, tapi malas nak siang..malas kena getahnya tuuuu...tapi bab makan rajin plk tu...adoyaiii..menyelerakan daging salai bersama nangka tu..
ReplyDeleteSalam orang jauh, sodap nampak gulai tu,ni den kono poiee kat jalan kolo pilah nak boli daging salai tu. alahaii
ReplyDeletewahh bestnya kak ita..buka puasa ramai2...meriahnyaa... akak ni mmg terror masak...mana nk dpt nangka kat sni kak ita?
ReplyDeletesoalan yg kak hanis tanye same dgn soklan yg sy nak tnye ...akak terrorla...nk brguru dgn akak..lg2 buat kek...sue nk belaja wat kek..bagi lembut dan lembap..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Ita...
ReplyDeletesedapnyer gulai nangka..lama akak tak makan..
jap yer..nak cari nangka, nk cari nangka... hehehe...
Uwaaa..sedapnya..terliurnya.. Mana dtg nangka muda tu ita? Kena gigih gi carik gak ni tak kang Ada mak budak menjejes air liur kempunan.
ReplyDeleteRajin n kretif jer ita nih..terasa2 jer nak hirup daging salai lemak nangka tu haa..sedap2..
ReplyDeletewsalam kak diana.. tu la sebab dah panas balik tu yng rasa penat kot kak..
ReplyDeletekak ida tula berbuka ramai2 bestkan ita suka tapi tu la kat jepun ni susah rumah kecil je
kak ieda,.. sedap kak ita suka menu ni..:)
ReplyDeleteye mak long ita suka menu ni.. sedap buakan mak long nanti pantang dan ada baby tak leh nak makan
indah.. tul indah seronok berbuka ramai2..
ReplyDeletemas.. cuba la sedap tau ita suka
ayu.. yup kat baticrom ayu.. sedap walaupun dalm tin beli la murah je 250 yen
ReplyDeleteika tula ada fresh lagi akak ni yang dalm tin nasib ada
kamalia.. tula awak pantang jangan mkn nanti dah abis baru leh makan ye
ReplyDeletesha sedap sha cuba la
nani.. sedap nani.. cuab la buat tentu berahi makannya
ReplyDeleteanum ada kat baticrom tau
umie. hahaha sedap2 menu yang ummie cakp tu kalau makan tak toleh kiri kanan dah
ReplyDeletekak yati ni yag dah sia[p siang senang sikit
resepi masak tahu ada daging salai kat negeri ye.. sedap tu
ReplyDeletehanis mana pandai masak untk family je.. =beli kat baticom tau
hasue.. mana kratifnya hasue lagi kagum pandai masak tau.. sedap hirup pun best
ReplyDelete