26 July 2011

Popia Udang Berkeju



Salam semua. Dah beberapa hari tak sempat nak jenguk blog betul-betul kalau buka pun sekadar sepintas lalu sahaja. Dua tiga hari yang lepas agak busy sebenarnya dan lepas balik jalan-jalan je mesti penat jadinya nak masukkan entry pun asyik tertunggak je. Rumah kawan pun banyak yang tak sempat singgah. Jangan kecil hati ye nanti ita datang terjah.. InsyaAllah.. tentu dah banyak menu best-best yang terlepas ..:)

Tempohari sewaktu buka TV ternampak rancangan masak-masak. Selalu ada rancangan masak-masak ni di TV NHK.. jadinya pada hari tu rancangan tu menunya menggunakan kulit popia. Selalunya ita bila menu nya pelik-pelik tak minat sangat nak tengok kecuali kalau tak de kerja tapi hari tu boleh melekat plak depan tv. Menarik popia yang dibuat dan nampak sedap. Ita pun ambil kertas dan salin bahan-bahannya. Walaupun sekadar sepintas lalu sahaja. Ita ada tambah mengikut selera ita juga.



Jadi boleh la tambah koleksi popia selepas ini sebab bagi ita sedap popia ni dan sekejap je licinnya. Nak buat pun mudah dan untuk intinya tu disebabkan dalam rancangan tu guna udang ita guna udang juga tapi bila makan kalau sesiapa yang tak makan udang boleh tukar menggunakan ayam. Cuba la tentu tak rugi tau..:)

Okla resepi ini adalah olahan dari ita dan ilham dari TV NHK. Seronok juga sekali sekala tengok rancangan masak-masak ni yek.. lain kali jika ada resepi yang sesuai dengan selera kita ita kongsikan bersama lagi ye..:)


Popia Udang Berkeju

Bahan-bahan

untuk inti
300g udang dibuang kepala dan kulitnya
1/2 biji bawang besar- dicincang halus
3 ulas bawang putih- dicincang halus
1/2 sk serbuk cili- ikut kepedasan masing-masing
1/2 sk serbuk kari
1/4 sk serbuk lada putih
2 biji telur-dikocok
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato sos
secubit garam


bahan-bahan lain
Kulit popia secukupnya
slice cheese
parutan kobis
lobak merah dipotong halus memanjang
daun sup sehelai2




Cara-cara
  1. Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau dan masukkan serbuk cili dan serbuk kari. Jangan menggunakan minyak yang banyak takut nanti inti berminyak.
  2. Setelah itu masukkan serbuk lada putih serta kedua-dua sos masukkan sedikit air.
  3. masukkan udang tadi dan masak sedikit serta perasakan dengan garam. Setelah rasa yang diingini sesuai bolehla dimasukkan telur.
  4. Gaul rata dan angkat.
Cara-cara mengulung
  1. Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti, serta sayur.
  2. Setelah itu letakkan separuh kepingan keju diatasnya
  3. Lipat kulit popia se[erti biasa dan gamkan dengan bancuhan tepung bersama air.


Setelah siap boleh la digoreng dengan minyak yang penuh api jangan terlalu kuat takut nanti timbul geleumbung-gelumbung dipermukaan popia.

30 comments:

  1. Owh ni mesti akak Tgk rancangan setiap hari yg sorang mak cik tu jadi host then jemput chef masak kan..,urmm boley try sbb kulit popia dh beli kt baticrom tu sbb nk masuk bln posa mmg Selalu buat popia just slice cheese jer x dak esok beli ngeeee (^_−)−☆

    ReplyDelete
  2. popiaa..feveret sayaa..huu..tiba2 rasa nk mkn popia..sob2

    ReplyDelete
  3. kak ita...kenapa kite selalu jd geng nih...haha..bagus betol chemistry kite kan...td br siap buat popia bersira pedas........hehe...nnti nk cube laa popia cheese nih..mcm sedappp jaa

    ReplyDelete
  4. Salam Juwita. Isyk, jeles nya tengok org makan popiah.... kita nak buat tersengkek2 dgn masa....huuuuu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Ita,

    wah ada popia...lain dr yg lain resepi ini...pasti sedap..kak nur masuk list dulu ya...thks for sharing.

    Nampak mmg sedap...bulan puasa boleh cuba nie...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum ita..
    tgk tu ada popia udang berkeju ler.. sedaaapnya... nampak menarik nie.. kena masuk list dulu... :)

    ReplyDelete
  7. bestnyaaaa teliti sgt akak explain, nti leh buat time bbq kat lab ni...

    ReplyDelete
  8. Sedapnya popia Ita ni. Kalau nak serve kat mama, jangan dua tiga je eh, celah gigi je tu... ahaks..

    ReplyDelete
  9. menu kita hari ini samalah Ita,
    bezanya popia Ita berkeju, popia Kak Amie kampung style...kih kih kih...

    ReplyDelete
  10. dah lama tak makan popia...kene pulak yg panas2, garing tu, adus....cicah kuahnya lagi...sedap!

    ReplyDelete
  11. wah!! k.gee suka popia tp yg ada cheese tak pernah mkn lagi... mesti sedap nih... teringin laa...

    ReplyDelete
  12. bestnya kalau dapat 3 4 5 ketul ni.

    ReplyDelete
  13. Suka mkn popia..cicah sos sedap. tambahan buat macam Ita.. inti udang..telur..sedap..sedap..

    ReplyDelete
  14. bestnya popia....
    cicah ngan sos thai..
    sedappp tu.....

    ReplyDelete
  15. slam k.ita..wah semakin cung la gmbr2 kat blog ni hasil tembakan DSLR tu. cantik2..suke tgk.leka tgk. srnknyer berjalan kat sane yer..tgk post camping tu..bestnyer..sgt2 rindu kehidupan kat sane la.huhu

    ReplyDelete
  16. Assalam Ita...

    Samalah dengan akak ni ha.. tak dpt nak BW sgt.. sibuk ngan kerja.. kalau sempat pun sesambil wt kerja.. hehehe..

    Nampak sedaplah popia tu ita.. sure sedap sebab ada udang.. dah lama akak tak buat popia.. bln puasa ni bolehlah buat utk berbuka...

    ReplyDelete
  17. As'salam Ita

    Nampak sedap, menu yang disediakan sangat senag nak dapat. Bolehlak kak ct mencuba resipi dari Ita ni. Dan yang pasti kak ct paling banyak makan sebab suka makan popia ni..hihihi.

    Lagi satu pantang jumpa popia basah habis kak ct beli sampai 6-7 keping sekali ngadap.. hehehe. buruk kan :DD

    ReplyDelete
  18. Salam kak juwita,
    wah.. popiah ada cheese. cukup serat, protein dan kalsium. sangat sesuai wat bulan pose :))

    ReplyDelete
  19. Assalam ita, waduh akak belum sarap ni..kalau dapat 5 ketul akak tersengih riang tau..

    ReplyDelete
  20. lama tk buat popiah goreng....letk cheese lum try lagi...mesti lagi sedapkn ita...

    ReplyDelete
  21. ayu betul yang tu akak suka tgk kalau masa yang sesuai tak tahu nak buat apa.. ayu tgk gak ke?

    anum sedap la popia akak suka..:)

    ReplyDelete
  22. saba tu la sedap nampak popia saba tu rasa nak amik je.. hihihih

    along... pipoa ni ok senang je .. rasanya along leh buat punya

    ReplyDelete
  23. kak nur.. bagi ita sedap makan 2-4 ketul tak sedar pun

    kak diana.. leh masuk list dulu tapi jangan tak try tau sedap

    ReplyDelete
  24. hanis.. leh cuba nanti sedap bagi akak..:)

    mama.. hihih yeke mama tak cukup la kalau macam tu mama buat sendiri yek

    ReplyDelete
  25. kak amie tula ramia yang buat popia ye.. hihihih

    nanni.. tul tu suka makan popia sedapkan

    ReplyDelete
  26. kaka gee.. sedap rasa lemak2 sikit...

    kak sam.. memang sekali hadap dah 5 ketul

    ReplyDelete
  27. mamasya.. try la sedap bagi ita

    mas.. ini popia inti special kena cuba tau

    ReplyDelete
  28. emi.. terima kasih saja emi kalau balik msia nanti tak tah rajin ke tak hihiih

    kak madiha.. tula bulan puasa wajib kak buat popia

    ReplyDelete
  29. kak Ct ye kak ita pun suka popia basah sukanya sedap tau

    indah akak pun suka indah dapat makan ta inagt

    ReplyDelete
  30. kak ayu dah abis la kak akak datang terus abis.. hiihiii tula akakbuat sendiri yek..

    kak ida try la letak cheese plak sedap

    ReplyDelete