14 September 2011

Mee Soba



Salam semua. Moga hari ini membawa keceriaan dan kebahagian kepada kita semua. Dua tiga hari ini agak panas mood memasak pun merundum jatuh tambahan ita kena sakit perut pula tapi tak la teruk hanya sakit perut ni membuatkan moood untuk mencuba resepi baru dan memasak yang special untuk keluarga hilang. Jadi masak yang simple-simple je.



Hari ini nak share resepi Soba yang biasa ita masak kalau idea nak masak hilang atau hari tu nak layan tekak makanan Jepun. Resepi ini amat la mudah dan stok bahan-bahan ni memang sentiasa ada je. Tambahan semua isi rumah ni sebenarnya suka dengan resepi ini. Untuk kuahnya ita buat guna resepi Ros Jintan manis tapi ita ambil dirumah kak hana sebab tadi cari link ros tak boleh pula.. Untuk mee nya boleh guna mee soba atau udon tengok pada stok waktu tu. Anak-anak ita memang suka. kalau diaorang tak de selera ita buat mee ni je..:)Kalau rajin selalunya buat udang tempura sekali paling malas pun selalunya buat sayur tempura seperti guna Lobak merah atau labu. Sedap.. tambah masih panas..

Jom kita lihat resepinya. Biasanya kalau nak makan panas boleh terus makan tapi kalau nak makan sejuk pada musim panas boleh simpan dalam peti sejuk dulu... Resepi ita ambil dari hanamemories.



Mee Soba

Bahan-bahan
* Utk Sup Udon/soba
* 31/2 cawan air
* 3 inci kombu- ita ganti dengan wakame
* 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
* 1 sudu kecil gula
* 1 sudu kecil serbuk dashi - kalau tak ada boleh gune bonito flakes
* sedikit garam
* mee udon / mee soba
* Utk Topping
* Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan, bonito flake

( boleh makan dengan cili pedas kalau dijepun memanag banyak jual.. memang terangkat)

Cara-cara

* Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering).( ita guna wakame dan biarkan wakame didalam) Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
* Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
* Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
* Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.

33 comments:

  1. sukenye mee soba..ke udon yg saya makan dlu...lupe dah...tapi lebih2 kurang cenggini la..ada udang tempura sekali...makan kt kedai mcm combiny je..sbb tgh musafir jalan jauh masa tu..siap tumpang toilet kat situ lagi nak gosok gigi..hihih...

    ReplyDelete
  2. Rajinnya. Dalam sakit2 perut pun boleh ambik gambo cantik

    ReplyDelete
  3. wah teringin nk buat jugak cuma tak terbuat lagi..nampak sedap tu..huhu..kombu or wakame tu dia jual area sayur ke paket ke k.ita..huhu

    ReplyDelete
  4. tak prnh akk mkn jenis mee camni..jakun tul kan ita.. hihihi

    ReplyDelete
  5. Wee bestnya soba... Sian akak... Tk best kn bila perut meragam...odaijini...

    ReplyDelete
  6. suka gak soba. tapi kita buat ngan japanese buat rasa tak sama kan ek. hehe..

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya.. lama tak makan soba.. suka sgt mkn soba tak kira soba sejuk ke panas..

    ReplyDelete
  8. itaa.. apa khabar?perut dh ok ker?
    ooo mee gini boleh makn sejuk jugk ye. tk dpt nk byg cemna rasanyaa..hmmm

    ReplyDelete
  9. simple itew sedapkan akak
    mmg fav ni
    tmbh2 soba sejuk yummyyyy

    ReplyDelete
  10. family akak kalau udon laju jer....kalau soba diaorg kureng sikit maybe rasa dia pejal2 kut ye...

    ReplyDelete
  11. kat umah ni pun suka sgt soba...tapi k-ena selalu guna sos yang dah siap jer...lum pernah buat sendiri sosnya, takut x jadi sama dgn yg beli...

    ReplyDelete
  12. teringin nak makan mee soba ni...tapi kalau nak masak cara melayu takot tak sedap pulak

    ReplyDelete
  13. Ita, mcam sedap jek...akak pernah la dulu2 masak mee jepun...tp guna mee biasa jerk..ni guna udon x penah makan lgk...mesti best eh!

    ReplyDelete
  14. akakni memang tak pernahler makan... teringin nak cuba tapi tak berani... sedap yerk.. sebab tengok dari komen kawan2 pun boleh tahan sedapnyertu..

    ReplyDelete
  15. Salam kak Ita..Waaaa..nampak sedapnya, tapi bila tgk bahan2 nya macam susahhhh je nak jumpa kat Mesia ni...Takpelah, tumpang jamu mata kat sini jelah...

    cer Kak Ita attach sekali gambo kombo/wakame tu..Mana tau ada kat jusco kot kat bah. makanan Jepon tu...

    ReplyDelete
  16. mas tak pernah makan lagi mee soba..
    nampak sangat sedapp la..

    ReplyDelete
  17. akak..sedapnye mee so0ba..tp sue mkn aritu kt shushi king rase muak n nak muntah..mungkin x biase kot..

    akak, inshaAllah 3 bulan kak kt jepun..tp visa lom buat lg ni..offer letter dr jepun ade silap pulak..kene betulkan balik..

    konvo 16 oct ni..

    doakan sumenye dimudahkan ek kak..

    salam sayang dari malaysia untuk kak juwita & family di jepun

    ReplyDelete
  18. sedapnya ita nampak menyelerakan
    dalam sakit2 tu masih boleh masak mengancam lagi

    ReplyDelete
  19. Assalamualikum ita..
    tgk mee soba tu nampak sedap ler ita... pic pun cantik... akak perna makan dulu kat umah kwn akak... sedap gak...

    ReplyDelete
  20. Assalam Ita,
    perut dah ok ke? Kak mie tak pernah makan Mee Soba.... best hidup Ita di sana ye, balik M'sia nanti jangan lupa angkut banyak2 resepi dari Jepun ye....

    ReplyDelete
  21. akak...kitorang lagi suka udon... mmg mkn panas2x terangkat...;-)

    ReplyDelete
  22. sedap ni..esp mkn panas2! :)

    smg cepat sembuh ya.

    ReplyDelete
  23. nani .. pengalaman yang menyeronokkan kan datang jepan.. meh la datang lagi..:)

    kak sam.. tak juga kak.. biasa2 je gambar saya kak

    anum wakamek tu akak beli yang kering je..:)

    ReplyDelete
  24. dzana.. tak la kak ita pun kalau duk msia tak pernah gak makan

    hanis thanks ye.. akak dah kurang sakit perut dah

    abah,.. yup ni resepi jepun..:)

    ReplyDelete
  25. as.. tapi guna resepi ni sedap as.. ita suka tau

    kak yani.. rindu ye kak.. sedap kan soba

    izah bagi yang gemar sedap izah..:)

    ReplyDelete
  26. ayu.. sedap ayu akak suka yang panas lagi..:)

    kak ida .. ita tak kisah soba atau udoin yang tak suka somen

    kak ena.. sedap tau resepi ni ita suk akak

    ReplyDelete
  27. che sue.. sue rasanya car amelay tak leh kena guna kicap jepun tau.. baru best

    kak ummi.. mee biasa ye kak tak sure plak saya selalu makan dengan soba atau udon je

    chor zila.. bagi tekak saya dan kawan2 jepun disini sedap

    ReplyDelete
  28. sue.. oh gambar ye.. insyaAllah ye kena amik dulu hihihihi...

    mas.. ye mas bagi kami sedap suka sangat rasanya

    ijah.. kena try ijah bar tahu sedap ke tak betul tak

    ReplyDelete
  29. sue.. tahniah dari akak ye sue... yokoso nihon..

    kak mimi .. tak juga ni mudah je kak rebus je kak

    kak diana.. tula sedap ita suka kak

    ReplyDelete
  30. kak amie.. kak amie mana yang ita sempat selongkar memang nak belajar kak..

    umie.. betul2 akak pun suka yang panas..:)

    del..yup del sedapkan tentu pernah makan

    ReplyDelete
  31. salam kak , kat mana nak beli bahan2 nak buat makanan jepun dkt area kl / bangi ni ? susah nya nak cari . boleh sahre tak akak beli brg dkt mana ? jaya grocer ada tak ?

    ReplyDelete