Salam semua. Hari ini di Malaysia tentu dah ramai yang akan memulakan perjalanan balik kampung. Seronoknya bila terkenangkan pengalaman itu. Memulakan perjalanan awal supaya tidak bersesak di jalan raya adalah perkara yang perlu dilakukan. Terasa sayu pula. lagi tambah sayu semalam sempat hantar kawan ke lapangan terbang untuk pulang ke Malaysia berhari raya. Seronoknya bila tengok kawan-kawan nak balik Malaysia, tergambar keseronokan dan keluarga didepan mata tapi mengenangkan banyak lagi perkara dan perjuangan yang belum selesai disini hati yang sayu tabah semula...:)
Biskut tembikai ini ita buat awal minggu ini. Biskut ini pun tinggal sikit je. Fathnin suka sangat dengan biskut ini. Ita buat biskut ni pun sebenarnya untuk makan-makan sendiri je. Disini amalan kunjung mengunjung tu tidak la seperti di Malaysia. Jadinya jika ada biskut pun sekadar ingin memberi sedikit sahabat handai untuk merasa jika berjumpa dan selebihnya untuk makan sekeluarga. Ita buat biskut ini 1/2 adunan je dikhuatiri tak habis pula nanti tapi tanggapan ita meleset Fathnin gemar dengan rasa dan bentuknya. Fathnin pun amat teruja dengan kejadian biskut ini yang comel katanya.
Ita buat biskut ini sebab tertarik dengan biskut kak Azlita dan Ika yang telah mencuba resepi ini. Berseni dan cantik kejadian biskut-biskut ika dan kak Azlita. jadinya ita cuba buat. Seperti kak Azlita kata banyak juga 'kesabaran' yang perlu ditempuhi nak buat biskut ini. .. kalau tak sabar banyak jadilah seperti biskut ita ni kurang cantik je kejadiaannya. tak pe la.. yang nak makan ita sekeluarga baru pertama kali buat mungkin banyak kelemahan yang boleh diperbaiki lagi kemudian hari.
Waktu nak ambil gambar Biskut Tembikai ni, saja pinjam peralatan permainan memasak Fathnin, dia pun nak bergambar sekali katanya... seronok je tengok di bergaya depan kamera..:) Sambil ita ambil gambar tu tak henti-henti mulutnya mengunyah biskut ini. Akhir-akhir ini ita tak benarkan dia berpuasa sebab tempohari bibirnya kering disebabkan berpuasa dalam keadaan panas menyebabkan mulutnya pecah dan melecet .. ramai kawan-kawan yang tegur kesian fathnin .. jadi ita biarkan dia tidak berpuasa dahulu sehingga mulutnya sihat dan pastikan dia minum air yang banyak.
Okla resepi ini ita ambil dari dapur kak Azlita. nak tengok versi tembikai kuning boleh tengok di dapur Ika. Resepi asal dari Kak wan ( citarasawan) yang penuh dengan biskut-biskut menarik.. Terima kasih kepada semuanya dan ita panjang-panjangkan resepi ini disini ye.
Biskut Tembikai
150 gm gula kastor
150 gm mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat
320 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (lain kali kena kurangkan)
1/8 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan hijau
paper cups
bijan hitam
Cara-cara
- Pukul gula dan mentega hingga sebati.
- Masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata.
- Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
- Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan kepada 3 bahagian, merah, hijau dan plain.
- Buatkan bebola kecil dengan doh merah. Canai doh plain nipis2 je..pastu salutkan dengan bebola merah tadi.
- Canai doh hijau nipis2 gak, kemudian salutkan dengan doh tadi. Buat seperti buah tembikai.
- Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
- Belah 4 bebola tadi, pastu letak lah bijan hitam sikit dan aturlah dalam paper cups dan barulah diletak di dalam tin pembakar.
- Bakarlah pada suhu 160 drj celcius selama 20-25 minit atau hingga masak.
Ni biskut org RAJIN
ReplyDeleteMmg confirm2 Ayu x serajin akak nk buat
Bg Ayu comey sgt dh tu
Smpn sket nk rs mana taw nnt Boley terjah umah akak
Selamat hary raya akak(~_~;)
dua2 comel....Fathin comel, biskut pun comel!
ReplyDeleteselamat hari raya Ita, jangan
sedih2 ye... agaknya masak juadah apa raya nanti...
rajinnya ita buat biskut tembikai tu..
ReplyDeletecantik la..
selamat hari raya aidilfitri dari mas buat ita sekeluarga....
maaf zahir batin
ala comel anak akak tolong ..hehehe..mcm tu la anak emak :)
ReplyDeletetahniah,props menarik,model comel, biskut cun!
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Juwita... maaf zahir dan batin...
ReplyDeletebiskut ni mmg sedap! tapi nak buat dia mmg perlukan kesabaran yg tinggi. Akak hari tu buat kecil2 tu lah yg mmg sakit pinggang.. sebab dok lama mengentel doh.. yg paling tak suka bila part nak boh bijan tu.. aduyaiii... macam serik.. tapi mmg seronok satu pengalaman baru...
Salam kak Juwita,
ReplyDeletekretip... macam tembikai betul :D
Saya bayangkan biskut sekecil tu yg dibelah2 lagi.. er.. mampukah saya?
Dah confius nak buat biskut mana. banyak list, tak cukup hari dah. hehehe...
salam kak ita....wahh rajin sungguh akak kite nih....kite surrender laa nk buat..sbb pengalaman mase zaman anak dara buat biskut ni sampai demam....lani jeling2 jelaa xmo buat...sedapp kan...
ReplyDeletep/s: kak ita mcne nk buat gambar yg kelabukan kt balakang tuh...sy buat byk kali x jdik...xreti2 nk setting mcne..
Ayu mana ada rajin la .. hihih nak datang ye ayu bagi tau dulu tau jangan terjah je nanti makan biskut kering je biskt ni pun nak abis dah.. hihihihi
ReplyDeletekak amie.. terima kasih kak. selamat hari raya kak
Mas.. selamat hari raya mas.. tak secantik kawan lain buat mas.. tak pe makan2 untuk keluarga
ReplyDeletesue.. selamat hari raya ye.. dia memang rajin menolong. hihihih nak masuk dlm gambar
del.. thanks atas pujian itu.. biasa2 je del.. saya suka ambil gambar sekeliling
ReplyDeletekak ita.. selmat hari raya kak.. tula bersabar banyak dnegan biskut ni hihihihi
indah terima kasih.. tak lawa sangat tu.. ada yang buat lagi lawa..:) bua jnagn tak buat indah.. hihihihi jangan confuse2
ReplyDeleteselamat hari raya ye
saba.. ok akak ada bagi tips kat blog saba tu... akak pun masih belajar2 lagi saba.. jangan putus asa yekk
Wah mcm penguin je nk buat hebatny kak ita ni I likeee baiknya ank akak tlg buat sm mesti dia salu tlg akak...
ReplyDeletewahhh cantik biscut raya, nak cuba tapi takut xmenjadi :D
ReplyDeleteselamat hari raya k.ita...
Selamat hari raya buat ita sekeluarga....wahhh rajinnyer ita buat kukis ni....leceh2 ni k'ida malas la ita..
ReplyDeleteSalam.. Wah rajin betul Kak Juwita ni.. Untung dapat anak dara yang rajin membantu.. Selamat Hari Raya kak.. Semoga bergembira di hari lebaran.
ReplyDeleteSlmt Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat Ita sekeluarga. Maaf zahir batin. mmg terbayang keseronokkan beraya dgn keluarga tp apakan daya kita jauh diperantauankan..
ReplyDeletecomeiinya bsikut tembikai...asst chefpun comeei juga.
Cookies comel, model laaagi comel!
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Fitri buat Ita dan keluarga. Mohon maaf andai ada khilaf dan salah ye.
wahhh.. comel biskut
ReplyDeleteSlmt Hr Raya buat Ita sekeluarga...
ReplyDeletenak biskut tembikai...
comel nsweet si fathin tu.. selamat hari raya maaf zahir dan batin ita..
ReplyDeletecomelnyeeeee.mesti sedapp tu :) selamat hari raya k.ita :)
ReplyDeletehanis.. suka sebab nampak comel biskut ni hanis.. hihihih kadang suka juga tolong 'mengacau' hihhihi
ReplyDeletemummyhaza.. cuba la.. buat setengah adunan ok je sedap biskut ni
kak ida.. selamat hari raya kak.. tak la kak suka tgk kukis ni comel kak
ReplyDeletenur terima kasih ye singgah blog akak.. selamat hari raya
mamasya.. selamat hari raya juga kak... kukis ni ita suka tgk comel
ReplyDeletemamafami.. sama ita juga mama selamat hari raya
hamzah.. terima kasih cuba la buat
ReplyDeletekak gee.. terima kasih kak.. selamat har raya
kak dzana. terima kasih kak.. selamat hari raya kak
ReplyDeleteanum.. coeml kukis ni.. selamat hari raya anum
huhh mmg menguji kesabaran betul wat biskut ni.saya dh wat td..huhuuu
ReplyDelete