Assalamualaikum.. selamat berhujung minggu buat semua. Tentu hujung minggu sebegini banyak perancangan yang telah dibuat bersama keluarga sama ada ingin berlibur atau membuat aktiviti berfaedah dirumah. Bagi yang berkerja hujung minggu dimanfaatkan untuk beraktiviti bersama anak-anak sambil ini lah masanya meluangkan lebih masa dirumah dan teringat dulu waktu di Malaysia bila hujung minggu sahaja pagi-pagi sibuk ke pasar dan mengemas rumah dan waktu tu ita dan suami bergilir-gilir membuat kerja rumah sama ada mencuci kereta, membasuh bilik air atau mengemop lantai. hihihii.. Bila diingatkan kembali rasa manis sangat rasanya.. dan tengahari jika tidak kemana-mana sambil suami cuci kereta ita memasak didapur dan kami akan makan tengahari bersama-sama. Selalunya hanya bila malam sahaja yang dapat makan bersama disebabkan kami berdua berkerja disiang harinya jadi hanya hujung minggu masa yang ada untuk dimanfaatkan
Baiklah jom kita semak resepi, untuk kulit tart tart masih menggunakan resepi kulit yang sama iaitu resepi mat gebu dan untuk chocolate frosting ni hasil google dan ikut citarasa ita sendiri. Hiasan diatas tu boleh tukar-tukar mengikut kesuaian tidak semestinya menggunakan buah strawberry .. kekacang pun boleh..:)
Strawberry/Almond Chocolate Frosting Tart
Bahan-bahan Pastry
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
Chocolate Frosting
150 ml whipping cream
150 ml coklat masakan yang telah dicair/ double boil
1 sudu gula jika perlu
bahan lain
Gula icing
Buah-buahan contoh Strawberry
Sedikit badam cincang
Untuk pastry:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan. Bila masak, keluarkan kulit tart dari acuan dan sejukkan diatas redai.
Untuk Chocolate Frosting:- Pukul whippin cream sedikit kemudian masukkan coklat yang telah dicairkan dan disejukkan sebentar. Jika perlu gula masukkan. pukul hingga pekat. Masukkan ke dalam piping beg.
Untuk membuat tart.:- Ambil satu kulit tart yang telah disejukkan. Pipekan chocolate frosting tadi dan letakkan buah strawberry dan tabur dengan badam yang dicincang dan tabur sedikit dengan gula icing.sejukkan sebentar didalam peti sejuk.
sedapnye..sebiji buah stoberi kt atas tu...comeiii n kiut miut jdinye..
ReplyDeleteSalam...memang nampak menawan dan sangat cute.Geramnya lihat buah stoberry yang gemuk tu.
ReplyDeletetakde jual kat kedai mcm ni, siap sebijik stoberi lagi. kalau nani buat, konfem stoberi tu belah 4. heheh
ReplyDeletewow kak ita............terliurr sebiji plak tuh strawberry waduhhh kecur kecur..
ReplyDeletefuh .. fuh .. lap peluh akk tgk
ReplyDeletesedappp sure sedapppp , seindah buatannyeee
suke ngan hasil tgn ju .. seyesss ;)
semoga success selalu dear ! .. ;)
Kalau jual, agak2 berapa hengget tu Juwita? hehe...nak yg stoberinya beso, krim lebih, harga kurang...
ReplyDeletesedapnyeeee...lapaaaa kak ita
ReplyDeletemenawan sekali tapi mmg kena banyak strawberry tu sbb guna sebiji utk satu tart tu kan..
ReplyDeletehai ita... kalau x kebizian ni boleh jugak cuba buat... nampak sedap aje tart tu dengan manis masamnya...
ReplyDeleteDapat SACFT sebiji pun jadilah Ita... menggoda sangat!
ReplyDeletecantik tart shell nye...Ita guna acuan beli kat jepun ke Msia ye
ReplyDeletecantik styling n gambar! :D
ReplyDeleteSalam.. Kak Juwita, sangat2 menyelerakan tart nih.. :)
ReplyDeleteAlahai tergoda akak... Dengan tart dan fotografinya... Good job...
ReplyDeleteComeiinyer tat2 ni k.ita.mkin kagum laa tgk bakat memasak n fotografi k.ita.nk menuntut ilmu laa..
ReplyDelete