Ayam tandoori..sedap bagi kami.. ada ke yang nak resepi ni..??? |
Ita kongsikan resepi ini brdasarkan cara ita memasak dan panduan dari cadangan cara yang ditulis di belakang pek rempah briyani Shan.
Nasi Briyani Kambing
Bahan-bahan
500 g Daging Kambing ( dipotong dadu lebih kurang 3cm )500 g Beras basmati
1/2 sudu jus lemon
1 biji bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia- dikisar
4 biji cili hijau - dikisar
beberapa keping rempah tumis seperti bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1/2 tin tomamto dalam tin
sedikit daun ketumbar
3 sudu besar rempah briyani Shan@ apa2 rempah briyani
4 sudu Minyak sapi @ mentega
1 cawan susu cair
sehelai daun pandan
sedikit kacang gajus- jika suka
kismis - jika suka
2 sudu kecil garam
Air secukupnya
Cara-cara
- Basuh daging kambing dngan bersih supaya hilang baunya.
- Perap daging kambing dngan separuh bahan kisar dan rempah briyani.Ketepikan
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis separuh lagi bahan kisar dan rempah tumis.
- Masukkan rempah briyani yang separuh tadi.
- Apabila sudah naik bau dan pecah minyak bolehlah dimasukkan perapan daging kambing tadi dan jus lemon.
- Masak sebentar kemudian masukkan tomato dalam tin. Jika agak kering masukkan sedikit air.
- Masak dalam 10 minit untuk pastikan daging kambing agak empuk sedikitt.
- Masukkan daun ketumbar , daun pandan dan garam
- Biarkan mereneh sebentar.dan tutup api.
- Sediakan periuk nasi elektrik dan basuh beras.
- setelah itu masukkan rempah dan daging kambing tadi kedalam periuk nasi.
- masukkan susu dan sdikit air mengikut sukatan periuk nasi masing-masing.
- Masak seperti biasa didalam periuk nasi.
- Apabila nasi mendidih boleh taburkan kacang gajus. dan kismis jika suka
- Biarkan nasi masak.
sure darl suka if ai bikin ni...tapi ai tak makan kambing la kaka....ni yang ayam tue buat ayam tandori ker??? oishii sou
ReplyDeletesedap2 semuanya ;)
ReplyDeletep/s: nak ke tokyo middle sept ni. waseda uni. tak pernah pegi tokyo, so cam risau sikit. flight AA dr kl lak landed 2230 di haneda.. hehe cuak
Salam rindu Ita n family :)
ReplyDeletepagi2 gini kalau spt mkn nasi briyani kambing dgn cuaca yg sedang hujan begini best kan hahaha oishii :P
sedapnyeee
ReplyDeletepenyediaan ju selalu menambat hati akk
dikk jom joint masterchef ! .. ;)
Assallamualaikum Ita..
ReplyDeleteIta, bestnye akak tgk set hidangan ita ni. Paling suka tgk ayam yg tertenggek tepi pinggan tu..Nyumm...
Sdapnyerr..rajinnyer akak msak wlupun kt negara org ye..Sy kt ngra sndri pn bli..huhu..Tabik springggg kt akak..hehe
ReplyDeleteAduhaiii.... rasa nak terbang ke Yokohama makan nasi briyani kambing... mengancam la Ita
ReplyDeletesaya dah hantar maklumat ke email yahoo. harap2 betullah address nya.
ReplyDeletetqvm
nmpk sedap kak ita......kite pon lame dah xbuat nasi berperise..kalo lerr larat try lerr buat arinii
ReplyDeleteAssalamualaikum Ita,
ReplyDeletesihat ke?? Lama kak Nur tk singgah sini...wah sedapnya nasi briyani tu...kak Nur pun mcm tingin juga nk mkn nasi briyani ayam....terliur sudah nie...tapi daging lagi sedap kan.
Wah...tergoda...siap ada ayam tandori tuuu...nyum3x
ReplyDeletenampak sedap dan pastinya semuanya sangat sedap kan teruja nak buat briani jugak ni hee
ReplyDeleteAs'kum aduhaii datang tengah malam.. terus perut berbunyi sedapnya...... esok nak makan nasi arab jugaklah!! tak tahannnnn
ReplyDeleteSalam ita. apa kabar. Nampak sedap tu. Tapi bundo tak makan kambing. Boleh je ganti dengan daging kan?
ReplyDeleteSalam.. Kak Juwita.. kami kat sini terliur melihat menu akak ni.. Rajin betul akak ni..
ReplyDeleteSalam Ita.nampak sedap nasi beriani kambing ni...akk pun suka nasi perisa...sbb kdg2 mood rasa nak mkn mcm kat kenduri.
ReplyDeleteHappy belated bday juga utk Fateh yang ke 4 tahun.moga jadi anak yg soleh dan berjaya kelak.
Ita...meleleh dah air liur ni tgk beriani ni..walaupun mieza tak suka kambing tp nasi beriani ni tetap menggiurkan...sedapnyerrr
ReplyDeletesalam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
Tkasih Ita ucap tahniah kat akak.sokongan dr kwn2 juga.
ReplyDelete