Antara Blueberry Cheesecake yang ditempah |
Resepi ini adalah dari AlongRoz myresepi. ramai yang telah mencuba resepi ini dan rata-rata berpuas hati. bagi sesiapa yang ingin mencuba, boleh la mencuba dan ia agak mudah. Terima kasih dan ita kongsikan disini pula ye.
BLUEBERRY CHEESECAKE
Bahan-bahan ( 23cm )
BASE:
110g Butter - cairkan
200g Biskut digestive - ita guna biskut yang ada coklat sikit
50g Almond flakes - toast - ita tak guna
FILLING:
500g / 2 buku Cream cheese
30g Butter
120g Gula Kastor
1 lemon - grate kulit; perah jus
30g Tepung jagung - ayak
200ml whipping cream
4 biji Telur - pukul sedikit
150g Blueberry pie filling- ita guna 2 sudu je
TOPPING: 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2 30ml Air
150g Blueberry pie filling
Cara-cara
- Hancurkan biskut ; gaul dgn bhn2 base.
- Chill sehingga di perlukan.
- Pukul cream cheese ; butter sehingga smooth.
- Campurkan gula, parutan ; jus lemon ; tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth.
- Campurkan whipping cream ; pukul lagi sehingga pekat.
- Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama. Tuangkan separuh adunan ke atas base.
- Ratakan blueberri ( yang ini ita masukkan dalam adunan) ; tuangkan baki adunan.
- Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
- . Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
- Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar ; campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake ; sejukkan sebentar
- Hias mengikut kesukaan.
ya allah haven nyaa dikk kalau dpt nikmatinya pagi2 nie huhuhu
ReplyDeletesalam kak ita. ;) cikwan belum pernah cuba buat cheese cake bakar.versi chill je yang selalu cw buat tu pun stakat stoberi dan mango je. blueberi payah gak nak dapat kat kemaman ni tapi cheese cake akak tu sungguh menggoda.. ;))
ReplyDeletedah gaya macam kek yang beli kat SR ni kaka...bravo sangat bangga akak dah terror sgt ni
ReplyDeleteSR pun kalah klu cmni...cantik betul n simple deko kek ni..sukerrr sgt..
ReplyDeleteboleh cuba yg ni pulak, tp choc moist cheese tu mmg sedap giler. thanks idea ita!
ReplyDeleteSalam Ita. kek blueberry sudah pasti sedap.....tambah pula dgn deko yg cantik.....suka tengok!
ReplyDeletesalam kak ita...kite buat blueberry cheeesecake arituh ponnn masih terasa nk makan..ni tgk kek akak plakkk adoii rs nk buat lg jee
ReplyDeleteRajin betul...
ReplyDeleteKerja tangan yang kreatif, cantik hasilnya tentu rasanya pun sedap.
Salam.. Kek yang sangat cantik dan mengancammm... :)
ReplyDeleteKak Ita,
ReplyDeleteKak Ita kan jual kek ni kan, mcmana kak ita bake ni, bake atas cake board tu terus ke or lepas dah bake kak ita pindahkan ke atas cake board tu? Sebab kalau lepas masak, takut la pulak kek tu pecah masa pindah kan, atau sebenarnya cake board tu boleh masuk oven? Jawab tau soalan saya ni, sebab mmg saya mencari jawapnnya, hehe.. thanks Kak ita
salam Ita...baru nmpk resepi ni kat blog Saba dubai...kali ni disini pula... kompem sedap... cuma nak buat utk makan sendiri tub guna 500g krim cis... rasanya bila ada gathering nnt nk buat juga utk merasa...tq 4 sharing...
ReplyDeletesedapnya kak ita....saya ni suka makan tapi tak rajin nak buat kek sendiri..hehehhe..kalau dah teringin sgt2 baru la buat...:)
ReplyDeleteSalam Kak Ita...nampak pun menarik..pasti sedap ni
ReplyDeletesedap yer kek ni...nk cuba jugak la nti...nmpk pon mmg sedap...deco kek yg simple tp cantik...
ReplyDelete