27 June 2011
Marble Chocolate Banana Cake
Salam semua. Hujung minggu yang meletihkan baru-baru ni. Dengan cuaca panas badan seakan cepat letih. Ita ada aktiviti untuk dua hari ini. Agak pack juga setiap hari balik agak lambat bila dah balik lambat dan badan terasa letih terus je nak tidur je rasanya. Rasa panas yang mencengkam tidak dapat menggambarkan bagaimana kami hendak menghadapi bulan Ramadan nanti.. Moga kami sekeluarga terus kuat untuk menjalani rukun Islam ke 3 itu.
Bila panas-panas ni nak makan pun tak berapa selera. Tapi ita mood nak mencuba resepi dan masak-masak tak pernah luntur. Jadinya sekarang amount yang dimasak dikurangkan sedikit. Takut membazir pula. Tadi dah habis buat kerja rumah ita mula memasak didapur. Nampak pisang diatas meja dah ranum sangat. Takut nanti bagi cik tong makan plak. Sayang je.. jadinya ita cuba fikir apa nak buat dengan pisang tu. Teringat kek pisang marble coklat yang ita nampak dirumah kak Azlita tempohari. Jadinya ita cuba buat.Ita buat 1/2 adunan je seperti dicadangkan oleh kak Ita sebab untuk resepi ini adunannya agak banyak. Untuk family kecil dicadangkan untuk buat 1/2 adunan je.
Bagi pengalaman ita yang dah buat kek ini jika ingin mendapatkan kek yang agak tinggi boleh la gunakan loyang yang agak kecil dari 6 inci. Ita guna loyang bulan 6 inci dan dapat rendah sikit keknya seperti dalam gambar tu. Kek ini lembut dan mudah dibuat tak perlu banyak karenah..:)
Okla jom kita lihat resepi bagi kek ini yang resepi ini ita lihat dirumah kak Azlita dan ita ambil dirumah Nieza dan resepi asal dari chef zubaidah dan olahan dari kak wattie. Terima kasih semua.
Resepi : Chef Zubaidah & Kak Wattie
Bahan-bahan:
250g tepung naik sendiri - ita guna tepung gandum
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis -
50 g susu cair / air -
90 g minyak
1 sb choc emulco
250gm pisang emas dilecek (lebih kurang 5 biji)
Cara-cara:
1) Pukul semua bahan kecuali minyak dan pisang lenyek hingga gebu dan pekat.
2) Masukkan pisang dan gaul perlahan. Last masuk minyak. Gaul guna spatula/whisker.
3) Ambil 1/2 adunan dan campurkan dengan coklat emulco.
4) Untuk Dapat marble yang cantik letak 2 senduk kecil adunan pitih ditengah-tengah kemudian letakkan 1 1/2 senduk kecil adunan coklat . Buat hingga habis. ( ini cara ita ye)
5) Guna acuan 10 x 10inc - 175 c - 25 min @ hingga masak
salam kak! dtg malam2 :D ada kek! nak se slice jugak! sedap mkn kek belang2 gini kita suke :D
ReplyDeletewahh dah buat dah...sedapnya! best kan kek ni....dapat minum ptng kat sini ngan tea 0 panas best ni..:)
ReplyDeleteOishii sou...yummy
ReplyDeleteSyg nyer nk mkn sbb lawa sgt
Mmg bila panas badan jadik letih sgt kan
Mkn vitamin sama kak...x pow mkn unagi selalu
cantik aje rupe marblenya...kat sana panasnya lain betol. sy sempat merasa musim panas seminggu aje. itu pon dh berpeluh2. hadoi...semoga kak ita n family tabah n sabar menghadapi ramadhan di sana...
ReplyDeleteAssalamualaikum Ita,
ReplyDeletecantik kejadian kek belang tu...presentation pun cantik...dpt masuk seketui dlm mulut lagi cantik...sedap aje mengunyah...hehe.
hahha akak...nk tergelak pon ade kite..same2 kek kite buat..tp kite ikut resepi kek pisang lembap marble kak ika yg femes kt siam nuh..hihi...br balik jogging esok br dpt post n3...gelak sorg2 kite mmg berjanji sungguh kan...heheheh
ReplyDeletewaa... kek ni dah sampai Jepun dah..
ReplyDeleteAkak suka kek ni teksturnya lembut dan rasanya pun sedap! tak jemu makan.. kebetulan akak mmg suka kek pisang.. dan ini adalah salah satu kek kegemaran akak...
assalam ita,
ReplyDeletesuka sgt tengok kek pisang tu... belang2nya kelihatan unik, bukan saja suka tgk, makan pun tersangatlah sukanya....
nampak cam sedap..ni yang tibe2 perut rasa lapar ni...nak buat sendiri, lambat lagi la...
ReplyDeletekek ni mmng sedapkan...akak pun dah pernah buat..lembut dan moist jek...cantiklah kek tu di marblekan...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteCantiknya belang2 kek ni..tengoknya pun dah tau sedap. Kena masuk list ni, dah request kt hubby suruh belikan pisang.
salam ita..cantik belang kek tu..halus belang nya dan mulus kek nya..mmg x sedar masuk mulut berkali2 ni
ReplyDeleteSalam ita, hujung minggu mmg pack betul dgn xtvt kan, tu yg dr hari tu nmpk macaroon ita tp tak dan nak belek2 lg. Kek nipun nmpk boleh thn mabelesnya. :))
ReplyDeleteItaaa..kek yg cun & sedap arrr!
ReplyDeleteita...cantik la marble kek tu...
ReplyDeletenampak pun lembut gebu jerk...
waaa....kek kuda belang... i like!! nk sepotong....
ReplyDeletecantik...... rasa cam dah pernah try... tapi mmg cantik la belangnya tu
ReplyDeleteyum2...sedapnyaaa kak! dah la cantik je corak marble kek tu...
ReplyDeleteAssalam ita,
ReplyDeletewah nampak sungguh sedap, lembut gebu dan menggoda jiwa & raga akak ni..belang2 tu cantiklah dear..terpingin pulak nak makan kek belang2 dah lama tak buat marble cake..
kak ita..cntiknye la belang2 tu..nak seketul.,xmo mkn byk2 dah,ni berat mkn lama mkn naik,baby xkuar lg nih..huhu
ReplyDeleteAs'salam Ita
ReplyDeleteBila tengok adik2 buat kek ni, macam nak buat gak. Tapi kang buat anak2 tak pemakan sangat. kak ct lah yang kena habiskan sampai 2 hari dok dlaam tupeware tu..hihihi.
InsyaAllah ita, semoga bulan Ramadhan nanti ita dapat sempurnakan puasa dengan baik dan dipermudahkan segalanya..aminnn
ika.. tula kalau datang betul ke umah akak leh makan betul2
ReplyDeletenieza.. thanks ye share resepi nya.. tula sedap.. keknya lembut
kak ita..saya selalu fail bab buat kuih yg belang2x mcm nie..
ReplyDeleteyg cara akak tu means buat ulang2x mcm tu sampai habis adunan lah ye? td dah beli pisang..nnt la nak buat kek nie..nak bg jiran...ehhehe
ayu apa sayangnya belang akak tu biasa je.. ada yang lawa lagi tau yang buat.. ayu buat pun kalau ikit tips yang diberikan tentu dapat cantik macam ni..
ReplyDeletethanks nani.. tula harap kami tabah.. rasa lain kan panasnya tu awak pergi bahagian sejuk tu
kak nur thanks kak.. tula kalau dekat leh gak bagi merasa
ReplyDeletesaba... wah bagus joging malam2 cantik kek awak yela macam berjanji je kita ni
kak ita tula suami pun kata sedap.. suka juga dnegan kek ni...
ReplyDeletekak amie.. bua kak sedap kek ni.. ita suk akak
faiz.. awak nak buat kek... boleh je dimana aa kemahuan disitu ada jalan
ReplyDeletekak yatie.. tula kak sedap je masuk mulut tak sedar berapa ketul
muhaaini.. ye cuba la buat sedap ke n gebu je..
ReplyDeletekak zai.. tula makan kalau mengadap tak ingat berapa ketul masuk.. :)
kak pi.. ye kak weekend la nak jalan 2 pun... try buat macaron kak..
ReplyDeletekak yat. thanks ye
mas.. sedap kek ni mas tentu dah buat kan
kak gee.. tula sedap juga i ilke too
ReplyDeleteizah.. awak dah buat ye.. sedapkan kek ni
hanis try la buat hanis sedap gak
kak ayu kalau lama tak makan kena buat kak .. hihihihi bagi ita kek ni sedap
ReplyDeletelia.. ye lia hujung 2dah berat ye.. sabar ye sikit je lag pasni leh bersalin dah
kak Ct tula ita pu sama kadang tapi kek ni nasib seisi rumah makan kak...
umie. ye umie macam akak bagi tau kat blog ume tu.. buat hati2 tau. ulang sampai habus ye
ReplyDelete