Salam semua. Semalam dalam tengahari lepas ajar anak-anak ada masa free sekejap. Sebenarnya tak plan nak mencuba resepi yang baru semalam sebab saja nak rehat-rehatkan diri setelah penat menguruskan urusan rumah tangga. Tapi rasa kosong plak sebab tak tahu buat apa. Jadinya cakap pada Fathnin jom kita buat kek. Fathnin bab tolong buat kek ni memang dia suka.
Mulanya terfikir-fikir kek apa nak cuba ni sebab ada dalam list yang nak dicuba tu beberapa kek yang ita belum pernah buat. Akhirnya ambil keputusan nak cuba chiffon kek. Sebenarnya ita takut nak cuba chiffon kek ni sebab pernah buat sekali dulu dan hasilnya bantat.. :( jadinya bila nak cuba lagi jadi takut je tambah kek chiffon ni memerlukan penggunaan telur yang banyak. Tapi bila fikir balik bila lagi ita nak sahut cabaran tu semula, practice make perfect right.. jadinya ita sahut cabaran tu semalam. Ita buat pun 1/2 adunan je.. tak nak makan kek banyak-banyak takut mok mok....:) ini pun bagi separuh kat kawan sebab nak pulangkan bekas dia.
Alhamdulillah sedap sungguh kek ni. Lembut gebu dan ringan. Lepas masak waktu angkat loyang tu rasa ringan je. Suka.. walaupun kejadian pelanginya tak la secantik kek kak azlita tu.. cantik sungguh..:) Tapi bagi Ita yang amatur dalam bab masak memasak ni rasa dah jadi pun rasa syukur... Lega hati.. Ok jom kita tengok resepi kek ini yang ita ambil diblog kak ita dan telah dialih bahasakan oleh kak ummi sebab sebelum ni kek ini resepinya ditulis dalam bahasa inggeris..:)
Untuk resepi ini ita guna loyang bulat saiz 6 inci dapat tinggi kek dalam gambar tu...:)
Kek Chiffon Pelangi
Di terjemahkan oleh : Kak Ummi
sumber : Masam manis
Bahan (adunan kuning telor) :-
- 50 gm. gula kastor
- 20 gm susu tepung
- 20 gm tepung jagung
- 140 gm tepung
- 1 sk. baking powder
- 100 ml minyak sayur/minyak jagung
- 100 ml santan (akak guna santan kotak)
- 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji)
- 300 gm putih telor (anggaran 9 biji)
- 150 gm gula kastor
- 1/2 sk. garam
- 1 sk. cream of tartar (optional)
- 1/2 sk. pes pandan
- 1/2 sk. pes strawberi
- 1/2 sk. pes coklat
- 1/2 sk. esen vanila
Cara Membuat:-
- Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.
- Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
- Dalam mangkuk lain, campurkan gula, tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
- Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
- Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Note: Jika ikut Rima, dia membahagikan dulu kesemua adunan putih telor dan adunan kuning telor kepada beberapa bahagian mengikut warna yg akan digunakan sebelum dicampurkan dengan warna2 tersebut.
- Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann plain, kacau sebati jugak.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
- Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.
Semasa ambil gambar ni ada yang komplen mama ni asyik ambil gambar kek je.. Ambil la gambar Fathnin juga dengan kek tu..:) jadi layankan si anak dara ni..:)
amboii comel nyer anak dara tu.. rambut panjang..muka manisss..hehe..
ReplyDeletemmg sedap kalau cipon2 ni kan. lama dah tak mencipon..lawa kek tu..suke tengok
aduih...ni lagi satu kek yg belom lagi masuk list nk buat...tak cukup keberanian lg sebab pakaii byk sgt telurnya..kalau bantat, jenuh nk telan sorg2..kalau jenis yg family takpe, leh paksa2 sumbat mulut masing2.heheh
ReplyDeletecantik kek kak ita. jelas ketara kegebuannya...kek chiffon ni makan sedap.tak muak.tapi nk buatnya tu bukan senang...
adeh cake lagik.....uwaaaa
ReplyDeletesungguh enak nampaknyer...but ayu diet cake...hentak kaki...
cantek sungguh anak dara k.ita nie leh buat calon menantu :D
alolololoooo.. comelnya dia.... ayu gitu.. suka ngan senyuman dia tu... muahsss...
ReplyDeletekek tu pun nampak sedap.. cantik n tergoda tgknya tau...
Itaaaaaaaaaa...kek comeeeyyy, anak dara comeeyyyy...heheee... Sedap kan kek tuh..tp nak buat semula yg malehnyaaa...dpt makan sini baru best.. ^__^
ReplyDeleteita...comelnye kek..comel juge anak dara tuh...hihihih....nak kek skettt...
ReplyDeleteFathnin dan kek sama comel.. :)
ReplyDeleteassalam ita, cantiknya cake mu itu..
ReplyDeletegamabr pun very nice..
anak dara dah besar dah akak tengok..sekejap aje rasanya. ya..
waaa...cantek kek secantik model cilik tu...
ReplyDeletewahh..ita dh mencipon erk...gebuss jer nmpk kek tu...he..he bila la nk dtg seru nk mncipon ni...pas tu model iklan tu pun comelnyer...si anak dara ita tu la
ReplyDeletewahhh...cantikknya kek cipon tu..
ReplyDeletetu anak dara sape tu.....
comeiiiiii....manisss
Salam Ita,
ReplyDeleteLembut nampak kek chiffon tu, akak pun pernah experience benda yg sama macam Ita, sampai sekarang tak pernah buat dah......heeeee tp keinginan nak mencuba tetap ada
lawanya model kek kali ini, kak ju air teh hirisan oren ke lemon tu owh tergodanyaaa...
ReplyDeletep/s: org len seme panggil kak ita hanis je panggil ka ju hehe, takpe ke?
absolutely yummmmmmmm...;P
ReplyDeleteTasty Appetite
menarik tgk kek tu....dah lama masuk list tapi tak kesempatan nk cuba lagi...:)
ReplyDeletesemakin ayu ank dara ita ni.. mcm ibunya jugak kan.. kek cifon ni kalau kt rmh akk sekali hadap jer ita..
ReplyDeleteanak dara yg manis menikmati kek cipon yg cun.. ")..akak pat cipon2 nih ada lemah sket..kekadang jadi kekadang lemau..so tu yg selalu wat pandan aja..tak pernah lak try lain2 style
ReplyDeleteIzah.. Cuba la buat sedap kek ni gebu je.. Suka sebenarnya..:)
ReplyDeletenani betul takut nak buat sebenarnya tp kena berubah tu ug buat tu
Ayu.. Ihiks dgn adam yek.. Adam pun hensem .. Adam muda lagi.. Anak akak 2 thn tua dari adam
ReplyDeletekak diana.. Thanks ye.. Dia memang suka bergambar tu yg nak interprame tu
Kak ummi.. Ye kak itabuat nasib jagi geram dgn kek irg lain gak..,
ReplyDeletesha.. Buat la sha srdap tau
Mizz siti.. Thanks achu.,:)
ReplyDeletekak ayu.. Ye kak nak masuk 6 thn dah
kak ita..cntiknya kek tuh..kawaii model akk tuh.smpaikn Mr K kata ank2 akak mmg fotogenik..:))
ReplyDeleteKak gee.. Thanks kak
ReplyDeleteKak ida dia memang suka nak interprame..ihik2 dia la kwn kat umah dgn adik dia
Mas.. Itu anak dara ita nak
ReplyDeletemasuk 6 thn umurnya.. Thanks ye
kak wattie.. Ye kak alhamdulillsh jdi kena pastikan betul2 peak untuk dpt kek yg gebu
Hanis ada juga org panggil ju.. Tapi akak biasa panggil ita.. Itu hirisan oren...
ReplyDeleteJay.. Thanks ya
Nieza kek ni memang sedap.. Ita suka...
ReplyDeleteKak dzana tula kak.. Sedap kek nikan.. Mkn tak ingat dah berapa ketul
Kak yat.. Sedap yg ni.. Pandan pun sedap gak.. Ita pun beranikan diri buat ni
ReplyDeleteLia .. Dia memang suka bergambar.. Tu yg tersenyum je tu.. Sedap kek ni nanti leh buat ye lia
Well done ita! Dtg nak amek resepi donut, takut jd mcm fateh awal2 Tanya dulu kat sikakak td nak buat donut tp x ni nak buat mcm ball je tau bukan mcm gelang2 tu. Terus dia jwb, xnak Ibu, nak yg mcm gelang tu plsss... Hehe.. Seb baik tya kan :)
ReplyDelete