09 July 2012

Chawan Mushi



Assalamualaikum.. Moga hari ini ceria-ceria buat kita. Alhamdulillah sempat juga ita taipkan entry ni selepas ita masukkan entry sebelum ini dan ita buat auto publish sahaja. Chawan mushi adalah salah satu makanan yan popular di Jepun. untuk mengetahui apa itu chawan mushi atau dalam bahasa inggerisnya "tea cup steam" or "steamed in a tea bowl". Ini adalah peneranan yang ita ambil di wikipedia bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut.


'is an egg custard dish found in Japan that uses the seeds of ginkgo.[1] Unlike many other custards, it is usually eaten as an appetizer. The custard consists of an egg mixture flavored with soy saucedashi, and mirin, with numerous ingredients such as shiitake mushroomskamabokoyuri-ne (lilyroot) and boiled shrimp placed into a tea-cup-like container.[1] The recipe for the dish is similar to that of Chinese steamed eggs, but the toppings may often differ.'






Disebabkan dijepun ni banyak chawan mushi yang dijual ita amat ragu dengan bahan-bahannya kerana ia selalunya mengandungi sake dan mirin jadi ita  cuba buat sendiri. Tambahan pernah ita makan bersama kawan jepun ita sempena jamuan makan tengahari unuk tadika fathnin satu ketika dulu dan kawan jepun ita menasihati untuk tidak memakan chawan mushi kerana kebanyakannya mengandungi mirin dan sake. Mirin dan sake adalah arak jepun yang dicampur didalam makanan. Alhamdulillah setelah mencari beberapa resepi dan sumber ita dapat resepi yang ini. Bagi mereka yang suka kastad bertelur tentu suka akan resepi ini tambahan resepi ini dimasukkan juga bahan-bahan lain sebagai penyedap rasa dan khasiat seperti udang, ayam, lobak merah, cendawan,  dan beberapa bahan-bahan lain yang bersesuaian. Dibawah ini ita sertakan juga video untuk membuat chawan mushi yang ita ambil di blog kawan ita iaitu kak june. Terima kasih kak...:) 




Bagi mereka yang ingin mencubanya bolehlah melihat dulu video dan mencuba resepi dibawah. resepi ini juga dari blog kak june. Terima kasih atas perkongsian kak dan ita kongsikan disini pula ye ..:) bagi keluarga yang kecil untuk makan 2-3 orang lebih baik guna 1/2 dari resepi ini.


Chawanmunshi
Bahan-bahan

(4-5 orang)


3 biji telur (saiz M) 
450ml air 
11/2 sudu besar dashi ( stok ayam atau stok ikan)
@ 1 sudu besar kicap kikkoman
@1/4 sudu besar gula
@ 1/2 sudu kecil garam
100gm isi ayam
3 keping shiitake
5 keping carrot (potong nipis, terap bentuk bunga) 
5 ekor udang
Daun ketumbar



Cara


  1. Campur dashi an air bersama bahan bertanda @
  2. Potong ayam  dan rebus sebentar. Potong shiitake. Rebus sebentar carrot. Ketepikan.
  3. Pukul telur, jgn bagi berbuih. tuang kedalam 1. kacau rata, tapiskan.
  4. Didihkan air dalam kukusan yang muat kesemua bekas chawan mushi 
  5. Apabila air telah panas, masukkan bekas chawan mushi yang telah berisi ayam, udang, cendawan shiitake dan fish cake ke dlm kukusan, biarkan bekas2 itu panas sebentar (dalam 5-10 saat)
  6. Tuangkan perlahan2 campuran telur tadi kedalam bekas chawan mushi hingga 3/4 cawan
  7. Biarkan api kuat sedikit (dlm 1 minit) pada permulaan, dan perlahan api selepas ini (sila lihat video di link di atas)
  8. Kukus dalam 10-15 minit atau sehingga masak. Buka dan cucuk. Bila air jernih keluar dari chawan mushi makna ia telah masak. 
  9. Masukkan daun ketumbar dan hiasan fish fillet  (optional), tutup api.
  10. Angkat dan hidangkan. Sedap dimakan panas2.


Tips 
  • Telur jgn terlebih pukul. Kacau sekadar pecah kuning telur dan sebati shj.
  • Tapiskan campuran kuning telur dan dashi.
  • Api kukusan kuat untuk 1-2 minit pertama dan kemudian perlahan api (api yang kecil) kukusan hingga masak.
  • Buka sedikit tutup kukusan seperti di link video.
  • Jika gunakan periuk kukus, balut penutup dengan kain.






7 comments:

  1. Hello Ita..hru dear? Wahhh this food looks so comforting!

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan ita, tapi nampak menarik untuk di cuba ni..

    ReplyDelete
  3. hamboi Ita...menu jepun nmpknye... cmane rasa chawan mushi nih Ita?

    Bunga2an tu pun sangat santek... jauh jugak kan kowang travel sampai ke tochigi atas nuh...semenjak geng2 famili Chiba semua dah balik for good tinggal kami je sefamili, dah takpi jauh2 dah...sob3x...nanges3x...jenjalan keliling Chiba ngn Tokyo je...

    ReplyDelete
  4. Salam. Kak Juwita, nampak sangat menyelerakan menu ni..

    ReplyDelete
  5. dah lama akak teringin nak cuba buat chawan mushi ni ita... tp cari cawan yg sesuai tak jumpa2 lagi.. hehe.. makanya projek terbengkalai hingga kini... teringin sgt nak merasa.. mesti sedapkan..

    ReplyDelete
  6. salam kenal ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

    ReplyDelete