09 November 2011

Kek Gulung Coklat


Salam semua. Hari ini di suhu di Yokohama agak sejuk, sebelum ini masih bertahan tak pasang 'heater' tapi hari ini kesian dengan anak-anak ita pasangkan untuk memanaskan ruang rumah. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk berkongsi lagi satu resepi hari ini iaitu kek gulung.

Bercerita tentang kek gulung ni memang dah lama teringin nak buat. Pernah buat tapi bila digulung patah la pula jadinya tak menjadi kek gulung ita. Kali ini gagahkan diri untuk cuba resepi yang lain iaitu kek gulung coklat ( Chocolate Roll Cake). Alhamdulillah tak patah seronok sangat hanya mungkin kena praktis lagi untuk mendapatkan gulungan yang cantik. Nanti boleh cuba buat kek gulung yang lain pula.



Kek Gulung coklat ni sangat sedap. Suami ita pun kata sedap. Bagi yang sukakan coklat dan nak buat kek gulung boleh cuba resepi ini memang tidak mengecewakan. Ita saja letakkan buah-buahan dan coklat cip didalam krim yang ita buat supaya rasa lebih sedap.. Sekejap je licin kek gulung ni tambahan cuaca sejuk-sejuk sekarang ni asyik lapar je perut minta di isi..:)

Resepi kek ini dari Myresepi iaitu resepi kak Yani. Ita tergoda tengok As yang buat, As ambil di dapur kak Ena Lovely Kitchen. Terima kasih kepada semua. Ita kongsi disini pula ye resepinya..:)



Kek Gulung Coklat ( Chocolate Roll Cake)

Bahan-bahan ( 30x30 cm )

Kek
  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
Krim
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus



Cara-cara

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.



36 comments:

  1. cantiklah kek gulung ita..mewah dgn buah2an didlm..akak dh lama dok tingin nk menggulung ni..tp lain plk yg dicuba..dulu pernah wat kek swissroll yg digulung gak

    ReplyDelete
  2. lawa dan menyelerakan, rasa nak ngap terus hehe...

    ReplyDelete
  3. salam juwita..

    Bergulung-gulung akak datang kemari.. adoii.. menggoda sungguh kek gulung ni.. macam memanggil2 akak untuk mencuba :D

    ReplyDelete
  4. cantik! lagi sedap letak fresh fruit kan! resepi ni senang dan mybe keknya lembut tu yg senang gulung ek. :D

    ReplyDelete
  5. Salam Ita. Wah, kek gulung berisi buah2an. Along pun pernah buat respi Yani ni, mmg sedap.

    ReplyDelete
  6. kalau akk sekrga segulung tak cukup ni ita.. mau 2-3 gulung baru puehati..

    ReplyDelete
  7. cantik nya kak ita, nmapak sedap pulak tu. apa kata ka kita tunjuk step by step cara2 menggulung tu..say ani fail sikit bab2 yang kena berseni2 tangan ni hehe

    ReplyDelete
  8. Mama ni kan, dah berapa kali cakap pada diri sendiri, nak buat swiss roll nak buat swiss roll... tapi tak gak jadi jadi... mata je dok roll tengok swiss roll orang.. hahahaha... cilok resepi dulu ye...

    ReplyDelete
  9. nampak kek gulung Ita, terus kak Amie datang berguling-guling ke sini... terujalah tengok kek gulung dengan pelbagai aksesori di dalamnya tu... mesti sedapkan Ita...

    ReplyDelete
  10. salam singgah

    susah nak buat kek gulung ni....
    nampak sedapp

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. rajinnya ita....menarik dan cun jer kejadian gulungannya. bila la nak cuba buat ni..:)

    ReplyDelete
  12. Kak ita..sedapnye.nk cube gakla rresipi ni nnt,tergoda tengok akk punye cantik sungguh.,

    ReplyDelete
  13. roll cake mmg sedap kan, lembut jer...ita bole cuba resepi peach roll cake dlm Lk...rasa kek tu lembut dan moist...letak fresh fruit yg mewah mcm ita buat tu menambahkan lagi kelazatannya kan...aduii nak jugak!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Ita,

    cantik sungguh kek gulung tu...mcm syg nk memakan nya...hehe...nampak sedap.

    ReplyDelete
  15. salam kak juwita..hmmm bestnya kek gulung nie.kek gulung coklat [ulak tue.nak cuba la nnt

    ReplyDelete
  16. K.e-na letak link kek gulung coklat ita dalam LK utk ref ye...tq
    http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2010/01/chocolate-roll-cake-cream-cheese.html

    ReplyDelete
  17. isssyyyyy cake lagikkkkk
    hary2 gini punah diet ayu uwaaaaaaaa
    biler nk try ni...sebab haty teringin nk buat tapi badan la pow dah BAMOK takut sat gi asyik makan cake...jumpa2 dah x kenai muka ayu...larikkkkkkk

    ReplyDelete
  18. sedapnye kak ita...
    mie yg tengok ni pun dh terasa-rase kesedapannye..
    kalau makan nau xbehenti nih..hheheheh

    ReplyDelete
  19. terasa sedapnya..nampak pun sedap & nak mkan terus...bak sepeotong..hehe

    dah musim sejuk ya..haritu anak buah pun gtau gitu..jam 4 pagi dah kena keluar kerja..

    ReplyDelete
  20. asyik lewat jer sampai kt umah ita ni...kek cantik gambar pun cantik la ita...bila2 ida nk buat juga la

    ReplyDelete
  21. saya kan kak ita..suka makan kek gulung cam gini...masa kecik2 klau gi rumah org ada kek gulung ni memang suka sgt nak makan..hehehe...tak pernah cuba lagi..sebab takut tak jadik...tengok hat org punya je la dulu...:)

    ReplyDelete
  22. ita bestnya kek gulung tapi akak ni keras tangan tak pandai menggulung nak kena try jugak ni

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Ita..Wahhhh..sejak lama tak dapat BW ni, banyak betul ketinggalan resipi best2 kat sini.Sedapnya swiss roll choc ni

    ReplyDelete
  24. Wahhhh...cntiknye kek ni..msti sedap de buah2 gk dlm cream tu..nk jgk kak...!!heheh

    ReplyDelete
  25. ita..cantiknya kek gulung ita ni..and definitely nampak soooo damn delicious! akak tergoda sudah! nak simpan resepi dulu..terliur...hr tu akk ada buat kek gulung...tp bila gulung dia pecah..naper yer?

    ReplyDelete
  26. cantiknya hasil tangan ju nie .. kagum lah akak .. sure sedap kan :)

    ReplyDelete
  27. Memang menggoda betul kek gulung ita ni...:) . Rajinnya masak ...

    ReplyDelete
  28. Assalam ita, waduh cantiknya kek gulung ita ni..ada fresh fruits mesti lagilah sedap nikan ita..slurpss...

    ReplyDelete
  29. nmpk sedap..kalau sy buat mesti x jadi..isk2

    ReplyDelete
  30. salam, first time ke sini..!
    menarik dan nampak sedap..yuum!

    ReplyDelete
  31. Salam Kak Ita,
    Cantik nye gambar2 akak ni...terpesona gitu menengoknye. Kek pun nampak gebu dan cantik. Untung anak2 akak mamanya rajin sungguh masak macam2 :)

    ReplyDelete
  32. lawa..nk try la ni utk bday naufal(tp kami la yg mkn!)

    ReplyDelete
  33. cantiiiknya kek gulung nie ita... geram akak tgk tau.. byk entri menarik yg akak terlepas.. huhuu.. skg nie agak bz ckit.. tu yg terkejar2 ke sana ke mari tu BW mana yg tersempat... yg kat atas tu pun nampak sedap sgt...

    ReplyDelete