09 June 2011

Gyouza


Salam semua. Semalam ita sempat mencuba resepi yang memang lama dah masuk dalam list untuk dicuba. Selalu asyik telan air liur je tengok Mek jah @ ika buat gyouza ni. Si ika ni amat rajin sampai kadang satu hari dua tiga menu dia akan tayang kat blg dia...:) Dah tu cun plak tu masakan-masakan tu..Di japan ni selalu nampak gouza ni kat pasar raa yang dah siap tapi memang la tak leh makannya.. hanya ada yang kata kulitnya ada yang boleh dibeli tapi ita tak tahu yang mana jadinya baik la ita cuba buat sendiri je. lagi pun tengok resepinya senang je. Suruh cik BM yang uli.. hihiiiihi..

Dah siap semua ikut resepi ika.. perap sejam pastu barula buat proses mencanai. Bab ni memang kena praktis lagi sebab tak puas hati tak dapat nipis sangat.... hhuhuuhuu.. ingat dah nipis dah.. takpe la belajar dari kesilapan. lain kali leh perbaiki. Bila dah siap canai satu lagi part yang mencabar juga iaitu bila nak kelim plak.. Tengok sekejap kat youtube dan tengok orang tu buat macam mudah je kelim.. mula-mula kekok juga.. tapi bila dah tinggal lagi 2-3 ketul yang terakhir baru dapat rentak dia.. jadi abaikan bentuk yang amatur itu ye.. Bila dah siap semua... rasa plak wah sebenarnya sedap rupanya gyouza ni... Tak rugi cuba walaupun lepas buat tu punya la penat dan bertepung baju dan seluar ..:) sampaikan nak ambil gambar gyouza pun jadi malas.. ok la jom kita tgk resepi ni untuk rujukan masa depan.. ita ambil di blog ika.. thanks ye ika.. akak letak kat sini tau...



GYOUZA recipe

sumber : Arah

Ika akak tak edit apa yang ika tulis senang nanti nak rujuk balik ye...

Bahan2

*300g Ground Chicken, please dont use ground beef ya sbb tak sedap!

*1 buku bwg putih, cincang>>kita suke byk2 :D

*2 Sb negi atau leek ambik bhgn putihnyer, cincang

*1/3 cwn Nira> chives bahse melayu tak sure apa dia :D, cincang ( kucai)

*Kobis>cabbage cincang>>kuantiti kobis sama byk atau kurang dgn kuantiti ayam

*1/2 Sk Serbuk lada putih ikut suka nk pedas mcm mana

*1 1/2 sk minyak bijan

*1 sb kicap cair/syoyu

*garam sesedap rasa

*1/2 sk air parutan halia

**sedikit sos tiram optional

Kulit Gyouza

Kulit gyouza>>kalau nk buat sendiri, guna tepung serbaguna campur dgn air panas, gaul dgn menggunakan senduk kayu bila dah suam uli sampai jd doh yg lembut n tak melekat, perap dlm satu jam, selepas tu ambil doh td canai kan jgn sampai terlalu nipis, potong bentuk bulatan dgn menggunakan gelas atau yg sewaktu dgnnyer, taburkan dgn tepung ubi atau jagung setiap lapisan untuk mengelakkan dr melekat.


Cara2

* Satukan sume bhn di atas td kecuali kulit gyouza td dan perasakan mengikut citarasa masing2 tambah serbuk lada sulah atau grm atau minyak bijan jika perlu.
* Untuk keliman gyouza sila rujuk mana2 website guna kan keyword gyouza kat you tube se elok eloknyer.(sblm kelim pastikan keliling atau bhgn tepi kulit gyouza sebelah dlm di sapu dgn air supa tertutup) Buat sampai habis kemudian susunkan gyouza yg sudah siap di kelim ke dalam kuali.
* Masukkan lebh kurang 1sb atau 2sb minyak zaitun dan tuangkan air kedalam kuali lebih kurang suku paras tinggi gyouza tu, tutupkan, dan tunggu sampai air kering atau sehingga bwh gyouza bewarna keperangan. Dipping sauce boleh guna syouyu, atau kicap cair+cuka+minyak lada atau ra-yu sedikit.

29 comments:

  1. tu dia gyouza mari dah...lepas ika tengok k.anie buat...yang ni tak try buat lagik...penyakit malas dah tiba...ada lagik x nie...nak terjah gi makan ngeh ngeh ngeh *____*

    ReplyDelete
  2. Salam kak ita! tak pe kak practice make perfect dulu2 masa kita memula buat nak kelim tu jer yg asyik fail last2 kita tutup jerr hihihi... yg kulit tu pulak, nipis pun tak boleh jugak kak nanti masa akak nak kelim dia jd ssh sgt! baiknyer sedang2 jerr mcm akaknyer kenipisan pun dah ok ni kak, nanti akak cuba goreng pulak ;-)

    ReplyDelete
  3. uikk..tak pernah rasa la menda ni... cenggana la rasanya ye.. nak buat kan main malas lagi.. teringin nak makan karipap punya la tak terbuat2 lagi.. hehehee

    ReplyDelete
  4. bravo kak ita dh buat gyoza!! jue canai guna mesin buat pasta tu..senang...hehehe..bleh pilih ketebalan yang kini nak..

    ReplyDelete
  5. wah~best2!
    sye pon dah lame teringin nak makan gyouza..terliur diorng aek tnjuk je tp x leh nak mkn..huhu..
    tp x rajin cam kak ita..tgh mncri kulit gyouza yg dh siap..hehe

    ReplyDelete
  6. K'ida pun lama juga teringin nk makan gyouza..nk mkn jer,bukan nk buat..he..he, nk buat kut2 tk jadi kulitnyer, takut tk jadi nipis2..ita punya kira ok la ni, 1st time cuba, next time mesti perfect tu...satu hari kena cuba kut..entah la

    ReplyDelete
  7. Ita! wah dah berjaya buat nampaknya. kita ni msih dlm list lagi. hehe.. mmg kene buat gak la satu hari nnti. :D

    ReplyDelete
  8. Ita.. mama mmg dh ambik resipi Gyouza nih dari ika jgk..tapi masih blm terbuat2 lagi...
    baru brapa ari tak kesini byk seh menu tertggl..cun lah puding choc & dadar polkadot Ita...hehehe

    ReplyDelete
  9. Gyouza.....setiap mggu mesti buat.suka sgt Gyouza..... ada lagi?nak skit tuk dinner

    ReplyDelete
  10. ita, akak nak buat ni tak terbuat juga..heheh..tak reti nak buat kelimnya tu..cantik ah ita punya gyouza ni

    ReplyDelete
  11. Wahh sedapnya gyoza, kalau nk makan gyoza mmg kena buat sendiri kan huhu... ssh nk jumpa syoza sayur kat kedai..sob sob...

    ReplyDelete
  12. uwaaa..kak ita dah buat dah.akak rajin sungguhla akak ni.mehla bg seketui dua kat sy nih.nak buat,lmbt lg kot..

    ReplyDelete
  13. ayu.. takde ayu buat sekali hadap je buat dinner semalam.. sedap rupanya gyouza ni

    ReplyDelete
  14. ika.. tula nampak ika puna cantiknya.... akak jadi bertepung sana sini.. hihiihi.. nanti leh praktis lagi

    ReplyDelete
  15. izah karipap leh li je kalau teringin..:) buat la izah sedap tau

    ReplyDelete
  16. jue.. ada mesin tu yek.. akak tak de la.. tadi jumpa kat 2nd shop tapi malas lak nak beli sebab mesin tu berat sikit... takpe la leh praktis

    ReplyDelete
  17. maira.. tula akak tak tahu mana yang leh makan tu yang ganbatte buat kulit tu.. hihihihi

    ReplyDelete
  18. kak ida.. akak kan rajin masak tentu leh buatnya.. sedap tau kak.. saja kak cari pengalaman buat gyouza ni

    ReplyDelete
  19. mama bagi saya sedap.. cuba healthy pun ye

    ReplyDelete
  20. mama ye mama.. saja cuba2 buat... mama busy ye tu yang tak jenguk2 ita .. hihihihi

    ReplyDelete
  21. As.. buat jangan tak buat sampai msia tak tentu buat lagi.. hihihih

    kak anie... tula akak mesti selalu buat.. tentu cantik ita ni tangan keras lagi kak.. kena tuntut ilmu dengan akak ni

    ReplyDelete
  22. kak ayu.. tak la kak.. baru first time tak cantik .. geram tgk.. hihiii

    hanis tu la akak terliur je tegk kat supa tu.. so kena la buat sendiri

    ReplyDelete
  23. iman.. ye insaAllah akan datang.. thanks ye singgah

    kak pi.. ni makanan jepun so banyak kat sini.. geram je tgk kat supermarket tu...

    ReplyDelete
  24. kamalia.. sian awak.. jangan terliur tau.. akak jauh.. huuhhuuhuu..

    ReplyDelete
  25. menarik dan tertarik...nice blog..byk menu best kat sini..btw salam kenal dari saya...saya follow yer:)

    ReplyDelete
  26. salam kenal kak. miyo nampak macam karipap je. masti sedap kan? :D

    ReplyDelete
  27. nieza.. salam kenal juga.. saya pun suka blog awak.. thanks

    amiyo.. salam kenal juga thanks lawat blog akak

    ReplyDelete