Salam semua. Moga hari ini membawa keberkatan pada diri kita. Sebenarnya masih belum sempat-sempat nak memilih gambar waktu perlawanan badminton ditokyo kelmarin. Waktu taip entry ni pun berebut dengan Fateh sebab waktu tengah buat entry ni dia terjaga dari tidur. Biasanya ita memang kalau nak masukkan entry kena tunggu dia tidur sebab kalau fateh jumpa laptop mesti nak main starfall atau tgk cerita kegemaran dia kat youtube..:) jadi bila dah tengok laptop alamatnya susah la ita nak suruh dia makan ke apa.. sebab asyik nak mengadap tu je...
Ini menu minum petang semalam. Memang lama dah masuk list nak cuba kuih ni. Tapi belum berkesempatan.. suka sangat tgk kuih ni kat rumah kak ummi, mulus je kejadiannya.. ita punya perlu diperbaiki lagi... ganbatte ne ita.. ita tak buat inti ketayap iaitu inti kelapa.. sebab asyik makan manis je nanti kencing manis plak .. jadinya ita tukar dengan inti serunding.. yummy.. sebab suami ita memang suka kuih yang pedas... kalau jelly tak leh la nak buat pedas ye tak.. hihihi tapi kalau jelly dia suka plak yang manis...:)
ok la mari kita tgk resepinya.. untuk resei ni dapat sikit je tambah amat mencabar nak buat nipis tu yang ita dapat sikit kot... dapat lebih kurang 9 ketul je.. Fathnin yang makan banyak tanpa inti.. sedap dan cantik mama kuih ni dia kata.. ihhihihi.. kembang sekejap mama dia..:) ita simpan disini ye resepinya kak ummi
KUIH KETAYAP POLKADOT WARNA WARNI
Resepi: Kak Wan
Sumber: CT Delima
Diolah tambah : Ummi @ Home Sweet Home
yang tulisan warna merah tu semua tip dari kak ummi ye untuk rujukan ita akan datang..:)
Bahan A
- 1 cawan tepung gandum
- 2 biji telur (*akak letak 1 biji je)
- 2 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan susu cair atau santan (*guna santan)
- 1 sudu teh garam
- pewarna hijau
- 1 sudu besar majerin dicairkan (*akak x letak)
- sedikit minyak utk disapu pada kuali
- 1/2 biji kelapa parut putih
- 3/4 cawan gula merah (*akak guna 1/4 cawan gula melaka yg dihancurkan, 1/4 cawan gula merah)
- sedikit air (*akak x letakpun)
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu besar tepung pulut/jagung (akak letak tepung jagung)
- Untuk INTI: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
- Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
- Untuk DADAR : Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis. (*akak asingkan sedikit adunan, campur sikit tepung lg biar pekat, kacau sebati dan letak masing2 dgn kaler biru dan merah. ,masukkan ke dalam piping beg dan gunting kecil muncung beg)
- Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. (*kemudian akak cepat2 dot-dotkan atas adunan dengan kaler biru dan merah)
- Biarkan masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. (*akak angkat dan terbalikkan bahagian polkadot ke bawah.)
- Terus letakkan inti dan gulung. (Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.
kawaii...ramai dah buat ketayap gini but ayu tak try lagik...selalu kuih gini laku waktu bulan posa jer...issyy nak makan rasa sayang la plak :))....kemas jer akak balut ek...if ayu mesti ada ekcik besaq :D
ReplyDeletesalam kak ita..sye kawan chah..kita penah jmpa kat yokohama..tak tau la kak ita ingt tak..hehe
ReplyDeletesangat cantik la kuih kak ita ni~
kak yatieee.. eh silapp.. hehehe.. oo kembar yeee..hehe..
ReplyDeleteita cantik kemas nyer polkadot yang awak buat neh. kalau bebudak tengok ni mesti teruja tengok dot dot ni.. kadang2 teruja je lebih, makannya idak bebudak ni.. haha
cantiknya kak ita..jeles lagi.rajin sungguh akka ni.buat itu ini.ni yg nak brjiran ngan akak nih..
ReplyDeleteSalam kak ita!!! ha ar lah! kita kan baru nak teringat ingat muka akak ni mcm muka sapa lah agaknyer mcm pernah nmpk tapi tak pernah jumpa rupa2nyer mcm izah ckp hihihi mcm muka kak yatie! hihihi...comel3!!! kuih ketayap tu pun comel mcm akak ;-) kita tak rajin lg nak buat dot dot gini :D
ReplyDeleterajinnya kak ita dot dotkan kuih tu..jue klu buat kuih ni letak inti karipap tu..hehehe..malas punya pasal..
ReplyDeleteUihh cantiknya kuih ni ita. Pandai betul ita dot2 kan. Kp buat yg versi belang tu pun failed yg ni lagila agknya. Xde gambar tunjuk cara dot dotkan tu ke ita
ReplyDeletekawaiiii.....tak penah wat ketayap.abaikan....rasa2 kalo kkanie buat bdk2 ni nak mkn tak?dia org ni jakun sikit.lom cuba, lom tahu ya....hihihi....soalan yg sama.bila tu nak buat?simpn lam list dulu....
ReplyDeletealahai comeynyee mcm baju tido polkodot pon ade....kite pon mcm kak anie...bakal masuk list..tp xtau la bile nk dibuatnyeee....huhuh
ReplyDeletecantiknya mcm warna pelangi...belum makan rasa dah sedap sgt...salamkenal dr kak amie
ReplyDeleteAyu.. ala akak pun tak pandai sangat ayu.. kena edit banyak kali gak bagi cantik... :)
ReplyDeleteye maira.. berjumpa juga kita kat sini ye
ReplyDeleteizah.. tula anak ita suka kuih2 gini tapi takde inti.. kalau letak inti inanti dia buang
ReplyDeletekamalia.. takde maknanya kadang tak juga bagi jiran.. hahahaha.. tapi memang ada jiran leh hulur2kan...
ika.. mana comelnya.. ika pun apa kurangnya.. hihihihihi.. ramai orang kata gitu tau ika.. akak kembang dengan kak yati
ReplyDeletejue kira rajin la tu inti serunding akak buat ni lagi senang terus masuk je...
ReplyDeletekakpi baca tipp yang kak ummi tulis tu mesti jadi .. ita ikut yang tu je
kak saba... salam kenal kak.. akak ada blog tak nak gi tak leh la.. tak dapat nak kunjung balas..
ReplyDeletesalam kenal kak aimie.. ye kak terima kasih
akak....kite bkn akak kite adik....huhu......ade blog....ni die link die
ReplyDeletehttp://shiawasemrsbangpek.blogspot.com/
Salam Ita, akak baru perasan kuih ketayap ni Ita dah dot-dotkan..hehee...jengah kat KongsiResepi baru nampak...thanks sudi try idea tu ya Ita...cantik sangat Ita buat... ^_^
ReplyDeletemenarik la kuih ni kak! mcm kain polka dot nmpak....pandai akak wat
ReplyDelete