30 May 2012

Terima kasih Jelita Jun 2012




Alhamdulillah terima kasih Majalah Jelita diatas kepercayaan yang diberikan. Terima kasih buat wartawan Norashikin M. Nor diatas kepercayaan yang diberikan. Buat rakan tidak perlu ita sebutkan namanya disini yang mempercayai dan memberi semangat pada Ita, terima kasih, moga Allah merahmati anda. :) Buat suami yang sangat memberi galakan dan kawan-kawan blog yang sama-sama dalam aliran ini terima kasih atas segala perkongsian kalian, kalian adalah semangat ita. Buat pembaca yang sudi membaca blog ita ambillah yang baik dan tinggalkan mana yang kurang baik dari blog ini, moga ia bermanfaat buat kita bersama. Dari 13 resepi  yang ita kirimkan 5 resepi berjaya diterima setelah ditawarkan untuk meyumbangkan resepi dalam majalah ini. Semua resepi-resepi ini adalah resepi ita hasil olahan  mengikut citarasa ita, ada juga resepi yang dilihat di televisyen Jepun dan ita olah sendiri mengikut citarasa ita. Moga ia bermanfaat buat ita dan mereka yang memerlukan. Terima kasih sekali lagi.






Selama ita berblog banyak yang ita belajar, dari tak pandai masak dah boleh lah masak sikit-sikit dan cuba pula membuka Simple Homemade Cake untuk berbisnes dan memberi pilihan makanan halal di Jepun. Alhamdulillah semua ini adalah rentetan dari ita berblog. Membuka blog hanya pada mulanya adalah galakan suami yang menggalakkan ita supaya menulis setiap catatan anak-anak hinggalah aktiviti harian yang ita lakukan, resepi yang dicuba disini supaya ita boleh mengingati kenangan di Jepun apabila balik ke Malaysia nanti dan mengisi masa lapang ita, Namun amat besar kesannya pada ita hingga kehari ini. Bersyukur dengan nikmat- nikmat ini yang Allah turunkan.









Dari kamera biasa suami ita belikan hingga lah suami ita belikan DSLR untuk ita rakamkan segala kenangan ita dan gambar jalan-jalan kami dan juga kegunaan untuk Ita kongsikan resepi  di blog ini.Dari berblog timbul  minat dalam bidang masakan dan juga membuatkan ita lebih mendalami ilmu fotografi walaupun masih belum mahir sepenuhnya namun ita tidak pernah untuk berhenti belajar. Kagum dengan kehebatan gambar masakan kawan-kawan di blog membuatkan minat dan semangat amat membara. Hanya sejak kebelakang ini kesempatan untuk menaip disini amat terbatas, melawat blog kawan-kawan dan meninggalkan pesan membuatkan kemanisan itu amat ita rindui. Namun ita harus memilih dan positif supaya tidak tamak dalam semua hal, apabila ita memulih untuk berbisnes mungkin ada sesuatu yang perlu ita korbankan. Alhamdulillah Allah memudahkan segalanya.. Diri ini amat-amat bersyukur dan terasa amat kerdil dengan nikmat-nikmat ini. Semoga ia bermanfaat dan terus maju lagi dari hari ke hari. InsyaAllah



27 May 2012

Nanohana Spring 2012

Assalamualaikum.. Sambil tunggu roti naik dan dibakar ita cuba masukkan satu entry.. Terima kasih buat rakan-rakan yang meninggalkan komen di blog ita ni.. Maaf ita belum sempat untuk buat kunjungan balas.. bukan sombong tau.. bagi kawan-kawan yang melawat blog ita jika sudi tinggalkan pesan jika tidak ita tak kecil hati sebab ita tahu ita tak mampu untuk membalasnya buat masa ini.. entry ini sekadar untuk ita simpan doblog sebagai kenangan dimasa depan...




Nanohana

pemandangan nya berdekatan dengan jambatan..
Ita kalau tension bila banyak kerja setakat ni senang je nak bagi otak ni atau perasaan ni happy dengan melawat ke ladang atau ke taman bunga. Musim bunga pun dah tinggal hujung-hujung je kat jepun ni. jadi sebagai mengingati kenangan diJepun ini ita kongsikan kenangan sewaktu ita ke ladang Nanohana ni.. bunga ni dalam bahasa melayu ita tak tahu tapi kalau dalam bahasa jepun dipanggi Nanohana.. Cantik bunga ni.. Ladang ni bolehlah dikatakan dekat dengan rumah ita.. dalam 20 minit macam tu .ini link nya.Ladang ni berdekatan dengan Seya..Ita tahu tentang ladang ni pun pergi ke blog ida.. thanks ida bagitahu tentang ladang ni..Ramai juga yang kesini. Waktu ita pergi tu kebetulan ada tuannya, jadi ita minta izin untuk ambil gambar.



Model mama..:P

Ramai juga orang yang datang
Saujana mata memandang sebenarnya.. itu pun waktu ita pergi belum kembang semua.. sangat cantik SubhanAllah.. tak tergambar rasanya.. waktu ni ita pergi dengan Fathnin je sebab papa tak mahu ikut.. jadi Fateh dan papa tinggal di dalam kereta.

nak juga bergambar.. suruh fathnin yang ambilkan



permandangan ditepi ladang



Peace.. Esok Fathnin nak ke DisneySea sambut Birthday Fateh..:D

24 May 2012

Elmo Macaron



Assalamualaikum.. rindunya lama tak menaip disini.. sampaikan tadi waktu buka untuk buat entry ni rasa maca pelik sangat sebab dah berubah wajah.. Nasib abaik agak mudah juga kalau tak tak terlaksanalah entry ni. .. Hampir sebulan ita tak menulis.. lama betul rasa.. memang sejak tak menulis disini rasa sangat rindu dan sunyi je bila tak dapat menaip disini..meluahkan apa yang ita gemari dan berkongsi sesuatu agar bermanfaat buat ita dan sesiapa yang inginkan perkara itu. Dalam dua tiga hari ini melonjak-lonjak keinginan nak update blog tapi tak terlaksana juga Alhamdulillah hari ini curi sekejap masa dan menaip disini..


Rutin yang agak 'pack' sebenarnya sejak ita membuka Simple Homemade Cake. Alhamdulillah rezeki dari Allah dan bersyukur dengan galakan dan sokongan yang diberikan oleh semua penempah dan rakan-rakan. Moga ia bermanfaat buat ita dan keluarga. Tapi bila difikirkan balik rasa rugi jika ita biarkan sahaja blog ni.. dari blog ini lah ita kenal banyak benda dan tahu banyak juga benda. Jadinya ita kena juga curi masa untuk update apa-apa untuk dikongsi terlalu banyak bahan yang tersimpan dan biarlah ia dijadikan kenangan disini.


Baiklah untuk hari ini ita nak kongsi resepi Elmo macaron yang ita buat. Comel sangat bagi ita macaron ni di Blog kak wan jadinya memang hati melonjak-lonjak nak cuba.Resepi asal dari cekvisionhomes. ita ambil di blog ka cek.Alhamdulillah cara yang diberikan agak mudah dan ia menjadi dengan baik.Resepi ini lebih kurang dengan resepi yang pernah ita buat sebelum ini. Hanya pengalaman ita yang tak seberapa buat macaron ni , untuk mendapat hasil yang cantik buatlah ketika hari agak panas dan kering, barulah macaron yang terhasil cantik kejadiannya. Terima kasih kak wan atas perkongsian resepi ini.

ELMO MACARON 
BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor 
  • 80g ground almond
  • 140g icing sugar ( boleh guna 130g....)
  • 1/2tsp lemon juice
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2

CARA-CARA PENYEDIAANNYA


Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets
  •  Menggunakan round template atau duit 50 sen...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond dan icing sugar ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga lemon juice....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....terpulang kepada jenis oven.
  • Bila masak kuarkan dari oven..
  • Setelah sejuk bolehlah diletakkan filling kesukaan. 
  • Untuk membuat elmo. cairkan coklat putih dan paipkan untuk dijadikan mata. letakkan choc chip diatas coklat putih tadi. Untuk hidungnya warnakan coklat putih tadi dengan pewarna oren dan paipkan untuk dijadikan hidung.. sejukkan sebentar dan dah siap.

Buat juga bentuk Rillakuma yang takde telinga..:)

;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG