'is an egg custard dish found in Japan that uses the seeds of ginkgo.[1] Unlike many other custards, it is usually eaten as an appetizer. The custard consists of an egg mixture flavored with soy sauce, dashi, and mirin, with numerous ingredients such as shiitake mushrooms, kamaboko, yuri-ne (lilyroot) and boiled shrimp placed into a tea-cup-like container.[1] The recipe for the dish is similar to that of Chinese steamed eggs, but the toppings may often differ.'
Bagi mereka yang ingin mencubanya bolehlah melihat dulu video dan mencuba resepi dibawah. resepi ini juga dari blog kak june. Terima kasih atas perkongsian kak dan ita kongsikan disini pula ye ..:) bagi keluarga yang kecil untuk makan 2-3 orang lebih baik guna 1/2 dari resepi ini.
Chawanmunshi
Bahan-bahan
(4-5 orang)
3 biji telur (saiz M)
450ml air
11/2 sudu besar dashi ( stok ayam atau stok ikan)
@ 1 sudu besar kicap kikkoman
@1/4 sudu besar gula
@ 1/2 sudu kecil garam
100gm isi ayam
3 keping shiitake
5 keping carrot (potong nipis, terap bentuk bunga)
5 ekor udang
Daun ketumbar
Daun ketumbar
Cara
- Campur dashi an air bersama bahan bertanda @
- Potong ayam dan rebus sebentar. Potong shiitake. Rebus sebentar carrot. Ketepikan.
- Pukul telur, jgn bagi berbuih. tuang kedalam 1. kacau rata, tapiskan.
- Didihkan air dalam kukusan yang muat kesemua bekas chawan mushi
- Apabila air telah panas, masukkan bekas chawan mushi yang telah berisi ayam, udang, cendawan shiitake dan fish cake ke dlm kukusan, biarkan bekas2 itu panas sebentar (dalam 5-10 saat)
- Tuangkan perlahan2 campuran telur tadi kedalam bekas chawan mushi hingga 3/4 cawan
- Biarkan api kuat sedikit (dlm 1 minit) pada permulaan, dan perlahan api selepas ini (sila lihat video di link di atas)
- Kukus dalam 10-15 minit atau sehingga masak. Buka dan cucuk. Bila air jernih keluar dari chawan mushi makna ia telah masak.
- Masukkan daun ketumbar dan hiasan fish fillet (optional), tutup api.
- Angkat dan hidangkan. Sedap dimakan panas2.
- Telur jgn terlebih pukul. Kacau sekadar pecah kuning telur dan sebati shj.
- Tapiskan campuran kuning telur dan dashi.
- Api kukusan kuat untuk 1-2 minit pertama dan kemudian perlahan api (api yang kecil) kukusan hingga masak.
- Buka sedikit tutup kukusan seperti di link video.
- Jika gunakan periuk kukus, balut penutup dengan kain.
Hello Ita..hru dear? Wahhh this food looks so comforting!
ReplyDeleteTak pernah makan ita, tapi nampak menarik untuk di cuba ni..
ReplyDeletehamboi Ita...menu jepun nmpknye... cmane rasa chawan mushi nih Ita?
ReplyDeleteBunga2an tu pun sangat santek... jauh jugak kan kowang travel sampai ke tochigi atas nuh...semenjak geng2 famili Chiba semua dah balik for good tinggal kami je sefamili, dah takpi jauh2 dah...sob3x...nanges3x...jenjalan keliling Chiba ngn Tokyo je...
Salam. Kak Juwita, nampak sangat menyelerakan menu ni..
ReplyDeletedah lama akak teringin nak cuba buat chawan mushi ni ita... tp cari cawan yg sesuai tak jumpa2 lagi.. hehe.. makanya projek terbengkalai hingga kini... teringin sgt nak merasa.. mesti sedapkan..
ReplyDeletesalam kenal ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...
Thanks for recipe ^^
ReplyDelete