26 April 2011

Aktiviti baru-baru ni

Salam semua.. nak share disini beberapa aktiviti yang dibuat baru-baru ni.. maklum la sekarangkan musim bunga jadi tak nak lepaskan peluang untuk bergambar dengan bunga2 ni.. tapi tak banyak tempat pun pergi sebab hubby agak sibuk sikit tambah baru2 ni sibuk hal pindah dan gempa yang melanda jepun jadi lari sikit jadual hubby... sian .. ganbatte ne abang.. ni la dugaan orang belajar susah senang pahit manis semua kena tempuh walaupun susah dan payah duduk diperantauan.. moga Allah memberi kekuatan dan kemudahan buat suamiku..

Hujung 2 minggu lepas sempat ke shiki no mori park ( Forest 4 season). Taman ni dekat je dari rumah baru kami ni.. dalam 10 minit naik kereta. Taman ni agak luas, rasa lenguh kaki-kaki jalan-jalan dalam taman ni. Tambahan tempat bunga-bunga yang cantik agak berjauhan dari satu dengan yang lain.. kami kesini sebenarnya saja nak cari sakura lagi tapi taman ni dah hampir gugur sakuranya..




Dalam taman ni pun ada taman permainan untuk kanak-kanak, tak la besar sangat tapi boleh la buat anak2 kalau nak main. Dah puas main jadi kami sambung jalan-jalan lagi dalam taman ni..








Minggu lepas sempat juga ita bawa anak-anak keluar tanpa ditemankan suami. Pada mulanya nak ke Yokohama station je, saja bawa diorang main-main kat Sogo sebab kat situ ada kawasan permainan untuk kanak-kanak. Tapi tetiba teringat ada outlet di Minami machida station iaitu Granberry Mall. Cuba cari dalam peta agak mudah juga nak pergi, anak-anak pun nampak ok je.. jadi saja cuci-cuci mata kat outlet ni.. masuk la beberapa kedai berjenama tapi tak membeli pun hanya nampak baju untuk Fathnin agak murah jadi beli la untuk dia je.. bila dah puas jalan-jalan, balik semua ke Yokohama Station dan bawa anak-anak main di Sogo. Bila dah puas baru balik rumah..


13 April 2011

Hanami di Showa Kinen park

Alhamdulillah malam ni berkesempatan nak menaip disini. Kalau hari siang memang tak leh nak sentuh komputer ni sebab sekarang ni Fateh dah pandai guna komputer jadi siang-siang ita sorok laptop supaya dia tak la asyik nak mengadap depan laptop je dah nak malam sikit dan semua urusan belajar kakak dah selesai baru buka dan bagi diorang main komputer. itu pun ada sesi gaduh2 sikit sebab komputer satu tapi yang nak tengok dua orang.. jadi tengok la sama2 kalau cerita yang nak ditengok tu sama tapi kalau lain2 jawabnya satu skrin kena buat dua window .. layan la sebelah sorang.. hihihi.. macam2 ragam anak2 zaman sekarang ni.. mama nya kalau nak pegang gak laptop ni tunggu adik tidur atau tengok kat iphone je la...

Jadi hari ni nak cerita juga tentang hanami yang kami pergi hujung minggu lepas.. jangan nak termuntah ye asyik tengok sakura je.. dah memang tengah musim sakura jadi asyik bunga je la yang ditayang... pada mulanya hanami tahun ni memang dirancang akan diadakan disini iaitu di Showa kinen park untuk warga Yokohama dan Tokyo..tapi disebabkan cuaca yang tak mengizinkan program tersebut dibatalkan.. zannen.. jadi untuk tak menghampakan diri saya yang teringin sangat nak berhanami ni jadi ajak suami pergi Showa kinen park ni tambahan kami tak pernah lagi kesini. dari sumber2 yang boleh dipercayai park ni memang cantik walaupun ia agak jauh kerana hujung tokyo lebih kurang tempatnya.. bayangkan dari yokohama sahaja kami kena salin train dan bas dalam 4 kali.. tapi alhamdulillah penantian kami berbaloi sebab memang seperti yang diberitahu iaitu memang cantik.

Pada mulanya kami nak pergi sefamily je sebab nak ajak orang takut orang tak mahu pergi tapi dalam pada tu cakap juga kat family Maz jadi diorang pn nak pergi dan cakap kat adik2 YNU pun nak ikut gak.. mariam pun nak juga join jadi la hanami kami.. seronok rasanya bila dapat berkumpul dan puas hati sebab taman ni memang cantik.. suka.. suka.. nak masuk taman ni kena bayar 400 yen dan ada beberapa attraction yang boleh dilihat dan dibuat ditaman ni antaranya naik bot, taman2 bunga, bersukan, golf, naik train, taman permainan kanak2 dan taman air pada waktu musim panas.. untuk aktiviti hanami ni ada kawasan yang disediakan dan memang amat cantik tak leh digambarkan dengan kata2 sebab memang waktu kami pergi tu sakura tengah kembang betul dan bunga tulip dan beberapa bunga lain juga ada.. jadi sempat dirakamkan untuk tatapan akan datang...


tiket masuk


ini keretapi yang boleh pusing2 keliling taman ni 300 yen per ride


antara tulip yg ada



nak makan2 bawah pokok sakura disini..


sakura close up sikit.. cantik kan.. saya suka




semua yg hadir

06 April 2011

Sakura dan Danchi

Salam.. lama sungguh hampir sebulan tidak menulis disini.. teruk betul pengurusan masa sekarang ni.. setakat tahun ni baru 4 je entry, maksudnya 1 entry sebulan.. banyak perkara yang tidak dicatatkan disini sebenarnya.. banyak yang berlaku dan ia telah berlalu.. insyaAllah akan cuba sebaik mungkin untuk menulis disini jika ada kelapangan.

Alhamdulillah urusan pindah telah selesai, kami telah bermalam dirumah baru hampir seminggu dan mood mengemas dengan rumah baru juga sentiasa ada.. hanya agak penat juga buat urusan mengemas ni. Setakat ni 80% telah selesai mengemas.. kami pindah ke mana? sebenarnya kami pindah agak jauh dari universiti papa belajar kalau naik kereta dalam 20 minit dan kalau naik bas dalam 30 minit dan papa kena menapak untuk naik bukit dari tempat papa turun bas... kesian papa.. dah jauh dari universiti tapi kenapa pindah?.. banyak alasan yang kami fikirkan dengan sewa yang murah, parking kereta yang dekat dan murah dari rumah, rumah yang luas lebih kurang dengan rumah lama dan kami pindah beramai2 dalam 4 keluarga yang tinggal berdekatan. hanya satu je kurang berkenan rumah ni iaitu rumah ni tingkat 4 dan anak2 tak boleh sesuka hati main dengan berlari macam rumah lama.. sebab takut bising orang bawah marah.. huhuuuhu.. so asyik tegur anak je dalam masa seminggu ni.. sian anak2.. tak bebas pula...

semalam ada makcik duduk tingkat bawah datang rumah ajak pergi bayar duit cuci2 kawasan rumah ni sama2 sambil nak berkenalan.. tapi disebabkan kami tak de sampul surat yang diberi oleh orang yang memungut duit tu.. ita tak pergi sekali semalam.. alhamdulillah baik makcik tu.. tapi dia ada juga tegur tentang bising anak2 melompat.. tapi dia tegur cara baik sebab dia pun ada cucu dia faham.. hanya kita je rasa tak sedap la sebab dah kena tegur.. huhuhuhu.. nak buat macam mana la ni.. sedangkan selalu juga kawal diorang supaya jangan melompat sangat.. tapi org jepun ni memang sensitif bising2 ni.. tu yg kena tegur tu..

setakat ni suka juga rumah ni layout yang lain dari rumah lama dan senang nak bergerak sidai baju ke dan buat urusan rumah tanga.. sekarang ni sakura dah mekar.. seronok sangat.. sebab dalam setahun sakura ni musimnya sekali je.. lepas tu tak lama dalam 2 minggu je lebih kurang.. so kena membuat misi bergambar2 dengan sakura.. kalau papa habis on time ni last sakura kami disini.. huhuhuhu.. jadi ada gambar serba sedikit dengan sakura di kawasan rumah kami ni... selamat menjamu mata..












;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG