Salam semua. Moga hari ini memberikan kekuatan untuk kita meneruskan kehidupan. Hari cuti seperti hari ini tentu banyak aktiviti yang dilakukan. Tambahan Aidilfitri semakin hampir tentu banyak persiapan yang ingin dilakukan.
Semalam ita hanya masak yang simple-simple je terkadang sedap juga makan macam ni,tambahan suami ita suka makan rojak. Semalam ita buat Rojak tauhu. Ita guna kuah yang mak mertua ita poskan kelmarin iaitu Kuah Rojak Mak Bee. Sedap dan sesuai dengan tekak kami. Hanya bagi yang tak suka pedas tentu berapi juga nak makan sebab kuah ni agak pedas sikit. Tapi bagi yang tak ada kuah rojak yang segera boleh buat sendiri dan ita lampirkan disini juga resepinya.
Okla resepi Rojak tauhu ni ambil dirumah kak hana. Lama blog kak hana tak update tentu sibuk ye kak.. rindu dengan celoteh dan resepi akak yang best-best tu..:) ita kongsikan disini ye kak. Terima kasih.
Rojak Tauhu
Bahan-bahan
Bahan Rojak
- Tauhu Pok/Tauhu biasa - bakar/goreng dahulu
- Timun
- Taugeh celur
- Kangkung celur
- Nenas
Kuah Rojak
- 1/2 botol kicap
- 1/2 botol sos tomato
- 10 biji cili padi dikisar halus - ikut kepedasan masing2
- 1 senduk besar gula merah dimasak dgn 1/2cwn air & ditapiskan
- 1/2 kg gula pasir
- 2 sudu makan belacan jenis yang betul2 kaw ok!
- 1 cawan air
- sedikit air asam jawa
- 1 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
- Campurkan semua bahan2 kuah diatas dan masak atas api sehingga betul2 pekat.
- Biarkan ia sejuk terlebih dahulu.
- Tuangkan kuah ke atas bahan2 rojak.Taburkan kacang tanah tumbuk.
- Sedia dihidang.
Salam Juwita...
ReplyDeleteGambar juwita makin lama makin mengancam!
tahniah dari akak..
akak suka sangat gambar rojak ni.. dgn rojak2 nya sekali akak suka...
ni kalau dalili nampak mesti suruh akak buat dia pun suka rojak.. hihi tapi yg dia makan timun aje...
Salam Ita. Walaaaa... fevret ni tapi malas nak sediakan macam2 bhn tu, hantor ler sepiring kat Along....hehe
ReplyDeletekak ita! sedapnya kuah rojak mak bee! fuyyyooo! kalau mak bee tahu kuah rojaknya dah sampai ke jepon, kembang2 dia nanti...hihih....nani pon kalau ada sedara2 yg berjalan ke kedah, memang pesan kuah rojak ni...
ReplyDeletehmmm...rajin kat ita hias bahan2 tu...siap ada bentuk bunga2 lagi! sukelah!
Assalamualaikum ita...
ReplyDeletewah rojak tauhu tu mengoda betul ler ita... sedaaaapnya... kuah rojak mak bee tu mmg fav kami sekeluarga... sedaaap
arrr baru nak puji ni rupanya ader yg perasan....mmg pics akak superb la makin lawa dan malatop gitew...kena berguru la kalo gini ngee....kuah mak bee sedapnyer nak suruh umi pos gak la ngeee
ReplyDeletemmg cun.....kak itaa lerr sifu kite bab2 amik gambo..tp kite aje slu failll...hahaha..
ReplyDeleteneway mcm nk mintak akak pos sepiring ke kagawa ajee rojak nih..cair air liur..hehehe
lawaanyer bunga putih tu..amende tu ek? sengkuang ke?? kalo cengitu gayanya, orang tak makan buah/salad pun boleh tertarik...gerenti licin punyer...
ReplyDeleteAs salam Juwita,
ReplyDeleteTergoda lah saya lihat lesong awak tu...comey sangat. Rojak pun dah buat kita terliur...nanti kita kiv dulu resepi awak jika ada time bolehlah nak mencuba resepi ini.
rajinnya ita buat rojak tauhu...
ReplyDeletenampak menyeklerakan betoiii....
lupa plak nak soh mak kirim kuah rojak cam ita ni. sedapkan! hehe.. buat sendiri rasa tak sama. :)
ReplyDeleteSedapnya iTA...terlioq k.gee...kuah rojak Mak Bee memang sedap kan... biasnya k.gee buat rojak buah aje tak pernah lagi buat rojak tauhu camni... pas ni bolehlah cuba
ReplyDeletenyummy sedapnye kak ita..aah laa..sama tempat rupanya kite heee :) akak punye rumah dekat mana?
ReplyDeleteWaduh mengoda tengok rojak tauhu Ita...favorit ni...tambah kalau letak byk kacang. masa di msia kdg2 beli.. kdg2 buat tp suka yg buat sendiri sbb yg beli pedas sgt.
ReplyDeleteSalam Kak Ita..Wahhhhh..sedapnya rojak..saya pun suke rojak tapi setakat ni belom pernah buat sendiri lagi....Ada masa nanti boleh gak cuba resipi ni....
ReplyDeleteKuah Rojak Mak Bee dah sampai kat nihon.. sedap kuah rojak ni tp my hb tak suka.. katanya manis sgt.. Selamat boleh akak makan sorang2
ReplyDeletethanks semua.. suka dengan rojak ni.. tambah guna kuah rojak ni..hihihihi
ReplyDeleteto kak azlita terima kasih aatas pujian tu. akak kan banyak bagi tips.. terima kasih kak.. atas tunjuk ajar tapi tak eh lawan gambar sifu cantik sangat