14 June 2011
Kuih keria/ gelang
Salam semua. Semoga hari ini dan hari-hari mendatang membawakan keceriaan buat kita semua. Semalam tak sempat pun nak letak gambar masakan, baca la cerita tentang zoo tu ye.. mana taknya ambil gambar pun tak berapa nak sempat, hanya gambar kuih keria ni je yang sempat ambil gambar sebab hubby ada rumah semalam dia study dirumah je.. lepas tu melayankan menu dia berbuka semalam habis masak kami keluar sekejap.. balik dah malam tak sempat nak bergambar menu semalam.
Selain buat kuih keria buat juga cucur badak tapi inti serunding je. Sedap ita suka kuih cucur badak gini tak sedar dah berapa ketul masuk mulut. ok la tak nak cakap banyak- banyak tengah malam ni sebab ni pun tengah teman hubby study anak-anak pun dah tidur dapat la mama diorang berblog kejap..:) Untuk resepi ni ita guna resepi ita je yang biasa ita buat..
Kuih Keria
Bahan-bahan
10 biji ubi keledek kecil
1 cawan tepung ( sesuaikan mengikut bilangan keledek)
sedikit garam
1 cawan gula
3 sudu air
Cara-cara
1. Rebus ubi keledek sehingga empuk masukkan secibut garam sewaktu merebus.
2. Setelah empuk toskan airnya dan lenyek ubi keledek sewaktu masih panas.
3. Seteah itu biarkan sejuk sebentar dan setelah sejuk masukkan tepung.
4. Uli sehingga senang untuk dibentuk jika masih lembik tambah tepung sedikit demi sedikit.
5. Bentukkan bulat-bulat setelah itu buat lubang ditengah-tengah seperti bentuk gelang.
6.Setelah siap goreng hingga keperangan.
7. Masukkan gula dan sedikit air didalam periuk untuk membuat air gula untuk disalut diluar kuih keria. masak gula hingga agak likat dan masukkan kuih keria yang telah siap digoreng tadi.
8. masak sehingga gula tersalut di kuih tersebut. angkat dan sedia untuk dihidang.
kueh peberet ayu nie akak...
ReplyDeletedulu masa kat mesia everyday beli kueh nie...sedap...bila kat nihon buat masa bukan posa (motip semua kueh ayu buat bln posa jer?) hikhik sini ubi keledek manis khen memang sedap.....rajinnyer akak buat :))
sekom Ita.shat?dgn cuaca tak tentu arah sekarg.simpan baki makanan lam peti ais.kang ada sakit perut.dengar ckp mak ni.hahaha....
ReplyDeletenak berjinak2 wat kuih-muih malaya lah.tak penah buat.sbb takut gerenti tak laku.akan dtg kalo dah buat kene cari penanja nak lakukan kuih ni.kalo dah reti wat kuih-muih ni leh jemput kawan2 jepun bertandang keumah.dah lama tak pelawa mereka.sbb mlz nak basuh pinggan nnt.hahahaha....abaikan kemalasan kanda ni
kak ita..dtg ni nak kuih ceria.dulu,waktu preggykn Amni,setiap pagi mkn kuih ni..mesti beli,kalu x satu hari monyok.hahaha,melampau punya mengadakan.sib baik ank 1st,rajinla org tu crkan.(rsnye stiap kali preggy pun mmg mengada::p)
ReplyDeletedalam kelas tadi sye terbayang-bayang kuih keria..plan nak buat la bile2 nanti..balik2 sekolah tgk kak ita dah jamu mata dengan kuih ni..hehe
ReplyDeletekak ita, saya kalau buat kuih nie mmg malas la nak bentukkan mcm donut..saya bulat-bulatkan aje...hehehe..
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteAkak suka sgt ngan kueh keria ni, tp tak pernah buat....masa arwah ibu ada dulu dia selalu sediakan....
amboi comelnya keria tu posing.. lawa je.. suke tengok..
ReplyDeletelama dah tak makan keria. ada je keledek kat dapur tu..nak membuat tu yang M sikit.hehe
my fav! kalau ada masa nk cubalah, kat mesia selalu beli je huhu...
ReplyDeleteayu mana rajinnya nak makan kena la buat jadi nampak ada keledek dlm petisejuk tu sebelum makan tong samph baik kita makan dulu.. ihihihiih
ReplyDeletekak anie.. belajar kak bagus leh perkenalkan kuih muih kita pada orang jepun.. jangan kata akak kadanmg time M saya datang pun berlambak gak pinggan mangkuk dalam sinki.. kui kui
ReplyDeleteLia jangan kan awak akak pun kalau preggy memang ngada2 gak.. huhuhu tambah akak kalau pregnant memang lembik terus jadi apa yang nak makan semua dapat
ReplyDeletemaira.. hihii akak saja nampak keledek tergolek2 tu yang buat tu
ReplyDeleteumie.. akak suak juag kuih ni.. aatu buat cucur badak.. kalau bulat2 takpe gak yang nak makan kita
ReplyDeleteizah.. mana lawa nya lawa lagi izah punya gambar.. ita ni pun takut masuk cik tong tu yang buat cepat izah..
ReplyDeletehanis cuab hanis senang je.. hihih
ReplyDeletesalam juwita...nice blog...dah follow dan linkkan ...tq...
ReplyDeletesedapnya kuih keria tu...lama dah tak buat...teringin la pula..hehe
ReplyDeletekak ita! sedapnye! tp belom pandai sira menyira lagi. kalau ada keledek pon, sy selalu buat cek mek molek je. penah makan keledek kt sana yg kaler pepel tu. sedap n manis betol.bila buat cek mek, kelakor je rupenye. heheh
ReplyDeletealoor suke akak makan nie .. tapi x pernah nak try buat sbb selalu kalau nak memang akan beli di pasar malam dik uhuhuh
ReplyDeleteSalam ita, kuih keria ni mmg peberet kp dulu Kini n selamanya. Lebih kurg kuih cek mek molek gak ni. Mmg sukala kuih cenggini, org pantai timurla katakan :))
ReplyDelete