31 October 2010

Alhamdulillah dah selamat kembali ke jepun semula setelah beberapa hari mengikut suami ke Conference di Korea selama 5 hari. Asyik jalan je entry kali ni, alhamdulillah papa nak bawa kami sekali kalau dia ada conference jadi dapat la tengok tempat orang kalau tidak tak merasa la.. lagi pun ikut sekali lebih untung sebab semua urusan tempat tinggal ditanggung hanya kena keluar duit tiket tambang je untuk ita dan anak2 jadi kurang la sikit belanjanya... kalau tak tak mampu juga nak pergi... disebabkan ikut pergi atas urusan kerja 5 hari sekejap je masa.. sebab papa ke conference.

Untuk hari pertama tu kami dari Yokohama ke Narita airport menaiki NEX iaitu sejenis keretapi ekspress. Selalunya kami naik bas tapi kali ni cuba naik keretapi ni dan lebih murah dari segi masa sama je sebenarnya.


Sampai je Narita terus check in dan naik kapal terbang kali ni kami naik JAL ( Japan Airlines) sebab itu yang murah waktu suami pilih untuk tambang tu... kena budget juga sebab 4 orang punya tiket mahu lebih 100 ribu yen juga. Tapi bila fikir tak pe la sekali jalan nanti bila pula nak pergi lagi. Sampai je Incheon Airport kami ke seoul dan lebih kurang 1 jam perjalanan ke tempat kami menginap..


Kami pilih Hotel budget je iaitu seoul backpackers.. tapi bagi ita amat strategik sebab dekat sangat dengan Namdaemun market jadi senang kalau nak shooping brooch atau barang yang murah2 kat sini... lagi pun pasar ni malam2 pun buka hanya kedai banyak tutup la.. tapi masih ada yang buka tambah yang berniaga naik motor... bilik pun boleh tahan dan sewa satu malam bagi family room 50000 won sahaja.





Hari kedua tu kami mulakan perjalanan ke Lotte world. Di Korea setahu ita ada 2 taman tema yang menarik satu lotte world dan satu lagi Everland.. mula plan nak pergi Everland tapi disebabkan everland ni agak jauh jadi kami cancel dan pilih Lotte world sebab dekat sikit dengan tempat penginapan. Tapi tak mengecewakan pilihan kami sebab memang happening tambahan cukup lengkap untuk kanak2 dan orang dewasa. Tambahan bagi pelancong asing ada diskaun. Untuk masuk ke Lotte world bagi orang dewasa 33,300 won dan bagi pakej anak yang berumur diatas 5 tahun dan ibu 37,000 won sepasang. Kiranya lotte world ni macam disneyland Korea la sebab ada juga palace macam didisneyland tu dan semua mainan kat sini cute2. Dari pagi pergi layan mainan dan naik semua yang fathnin dan fateh boleh naik bila dah petang anak2 dah penat ita dan suami bergilir main untuk orang dewasa punya... sampai layan parade dan show dia.. berbaloi dan seronok di lotte world.. lagi satu makanan disini pun agak murah berbanding jika beli di Disneyland atau USJ di Japan.







keluar je dari lotte dah malam di Korea lebih kurang jam 8 malam sebelum balik ke hotel sempat juga kami jalan di namdaemun market sebab dekat sangat 3 minit je... kat sini macam2 ada sampai tak tahu nak shooping apa sebab dalam kepala otak ni tahu nak beli brooch je.. tapi kedai brooch jual di satu bangunan ni tapi tutup pukul 5. Jadi jalan tengok2 barang je.. badan pun dah penat balik hotel sebab esok papa kena present paper di conference. Esoknya papa ke conferance tengahari mula tak nak ikut sebab yela nak buat apa nanti sementara papa conferance tapi bila ada plan nak makan dengan family adnin dan Aliza yang pergi sekali jadi tukar plan ita ikut papa ke conferance. Di sebab kan itu, pagi tu minta izin papa keluar ke namdaemun market untuk pergi beli brooch sorang2 sebab nak keluar kalau balik dah malam nanti tak sempat lagi nak pergi. Sebelum tu dah servey kat internet dimana kedai brooch yang murah dan kawan pun ada cakap jadi sampai je ke bangunan tu terus naik tingkat 2 dan cari kedai tu.. tapi disebabkan banyak betul kedai lebih kurang 1000 kedai susah juga nak cari.. kesana sini cari kedai 209 tu ditingkat 2.



Singgah juga ke kedai yang jual brooch di lain sebab dalam 1000 kedai tu tak semua jual brooch ada yang jual klip rambut, rantai, dan aksesori wanita yang lain berklip2. Tapi memang agak mahal sikit dan sombong tau tak mahu kurang lepas tu nak ambil gambar pun tak kasi.. huhuuhu.. rezeki agaknya alhamdulillah jumpa juga kedai 209 jual brooch murah tu. so apa lagi rambang mata... pening pilih semua cantik dan murah berbanding kedai yang pernah singgah sebelum tu.. baik plak makcik tu.. siap tahu dari Malaysia lagi sebab ramai orang malaysia datang kedai dia... Dapat tawar menawar lagi dan bila nak bayar lastu tu pun kalau ada lebih beberapa won tu dia genapkan.. baik la makcik tu.. jadi kalau ke Korea nak beli Brooch datang kedai makcik tu ye.. hihhihii..




selain dari brooch perhiasa anak2 perempuan ni banyak sangat.. sampai rambang mata .. pilih la juga 2,3 untuk fathnin sebab cantik.. ok kita sambung part 2 nanti ye..

22 October 2010

Sukan Sekolah Fathnin

Dah beberapa hari tak update blog.. harini sejuk je.. anak2 dah tertidur kalau ikutkan hari yang sejuk dan mendung je ni.. mama diorang pun leh je join sama.. tapi tak biasa tidur petang ni nanti buat2 tidur mata tetap terkebil2 jugak.. .. jadi apa kata kita update blog ni..

Sukan sekolah Fathnin ni berlangsung 9 Oktober lalu.. baru hari ni mama dia nak cerita dalam blog.. sebelum ia jadi makin basi baik cerita dan masukkan dalam blog.. bukan apa nanti bila dah balik msia bila teringat kisah2 dia sekolah kat Jepun ni leh la buka da tengok ye tak.. Lagi pun ini adalah sukan pertama dalam hidupnya sebagai seorang pelajar sekolah.. bukan main excited lagi...

Sukan ni bermula jam 830 pagi.. pagi tu awal mama fathnin bangun mana taknya kena siapkan bentou untuk di bawa bangun kul 430pagi gitu .. so dah siap2 bentou semua nak kejutkan 2 kanak2 riang tu lagi dan sebagainya memang rasa macam tak cukup masa.. sukan ni dibuat di sekolah rendah yang dekat dengan rumah kami ni.. gi naik basikal je .. sampai2 ramai ibu bapa yang dah sampai siap bentang tikar lagi untuk duduk di tempat yang disukai masing2.. kami ni tak sanggup nak duduk tengah panas jadi carila celah2 pokok yang tempat tu memang strategik sebab betul2 belakang khemah kanak2 sukan ni. Fathnin bukan main excited sekali nak bersukan...



Yang pastinya sukan di sekolah tadika dijepun ni memang lain dengan sukan di msia.. kalau kat msia ibu bapa duk lenggang kangkung datang tapi kat sini macam2 kena prepare sebab tak disediakan jamuan untuk ibu bapa.. lagi satu kalau nak tgk sukan tu semua kena bawa tikar atau kerusi sendiri takde tempat atau khemas ibu babapa, ibu bapa wajib jadi AJK untuk sukan ni, dan banyak betul acara ibu bapa kena sertai dengan anak2.. kalau tak silap 4 acara yang ibu bapa kena masuk itu belum masuk lagi kalau anak2 yang sekolah itu ada adik atau abang sebab acara untuk adik2 dan abang atau kakak pun ada.. huhuhu bayangkan la sukan mula pukul 830 pagi habis pukul 3.00 petang.. papa yang mula ingat abis pukul 1 dah tak sanggup tunggu dah tambahan adik fateh pun dah penat sebab asyik kerja main pasir dan pokok yang ada kat situ.. so mama cari tempat nak solat jap pastu papa balik dengan adik fateh.. so mama la layan fathnin sampai petang... penat memang penat sebab haritu panas terik juga...Dalam pukul 1215 je berenti sekejap untuk lunch masing2 buka la bentou yang dibawa.. yang lawak kami ni.. boleh la plak sambil tgk sukan makan2 hiihihi.. patut la tgk kenapa orang lain tak makan.. rupanya makan waktu lunch tu.. nasib makan pun yang ringan2 je masa tu keropok dan biskut untuk fateh..




so layan la gambar2 sepanjang sukan fathnin ni.. hanya mama ni yang ambil gambar kesana sesini papa jagakan fateh so tak de la gambar mama.. huhuuhu..





Nobuhirukun anak yuka kawan ita yang pandai cakap english tu

18 October 2010

Day 5 & 6 Osaka

Sambung lagi cerita jalan-jalan area kansai ni... Lupa plak nak cerita tujuan ita ke osaka ni ikut suami ada conferance di Osaka. Jadi ambil peluang jalan-jalan kawasan nara, kobe dan kyoto juga sebab dekat. Kalau tak pergi Conferance tak tahu bila nak pergi jalan2 ni.. huhuhu.. Kami pergi awal 4 hari dari tarikh conferance supaya senang nak jalan2 dah abis jalan baru papa pergi conferance.






Untuk hari ke 5 ni kami jalan di kawasan osaka . Itu pun kami keluar agak lewat lepas solat zuhur sebab bagi papa buat persediaan sikit tentang conferance untuk presentation paper yang papa kena buat lepas dah siap semua kami pun keluar. Kami ke Kaiyukan iaitu akuarium antara terbesar didunia. Akuarium ni besar dan pelbagai hidupan laut dapat tengok. Di pintu masuk akuarium ni akan diberi jadual untuk melihat show yang ditunjukkan di sini dan tiket bagi ke akuarium ni 2000 yen bagi dewasa dan 400 yen bagi kanak2. Fateh dan Fathnin apa lagi suka la sangat tengok ikan dan semua hidupan laut ni. Dah abis semua tingkat kami jelajahi kami keluar dan jalan2 di kawasan luar akuarium ni. Dikawasan luar pun ada banyak juga aktiviti2 menarik yang boleh dilakukan antaranya ada shopping kompleks, ferris wheel dan beberapa permainan lain yang disediakan untuk pengunjung. Makanan halal pun senang di dapati kerana ada 2 kedai halal disini.




permandangan dari ferris wheel

Turun je dari ferris wheel kami ke rumah Ros Jintanmanis.com. Memang dah sms dari awal dengan Ros kalau berkesempatan akan ke rumahnya untuk melawat baby wazhif. Alhamdulillah ada masa dan peluang jadi sampai juga kami ke rumah ros. Dekat sangat dengan akuarium ni jalan kaki dalam 10 -15 minit je. Besar rumah Ros ni dan luas.. Terima kasih ros sudi call dan ajak kami kerumah hanya ralat tak bergambar plak haritu sebab rancak sangat berborak. Kali kedua kami bertentang mata sebab sebelum ni ros pernah menghadiri open house yang ita dan kawan2 anjurkan.



Hari ke 6 ita jalan dengan anak2 je sebab papa ke conferance. Mula risau juga sebab kat yokohama pun tak pernah keluar dengan anak2 je tanpa papa kalau ke bandar ni kan di Osaka tapi sejak 5 hari jalan2 diosaka ni nampak jalan keretapi nya mudah dan amat informatif sekali. Tak rasa takut dan senang. Jadi ita kuatkan semangat pergi ke Osaka Castle. Kami ke osaka castle menaiki subway yang perlu ditukar 2 kali dan perlu berjalan agak jauh juga lebih kurang 20 minit sebab kesian juga dengan fathnin kena jalan banyak tapi memang alhamdulillah sangat anak2 mama semua baik pada haritu jalan baik tanpa meragam pun. Jadi perjalanan jadi lancar dan mudah.





Sampai je di Osaka castle tu untuk masuk ke dalam castle tu kena bayar 600 yen. Jadi ita beli tiket dan terus bagi pada penjaga tiket tu seba bali tiket pun di mesin tiket. Bila penjaga tiket tu tanya ita nak bawa stroller ke tidak ita jawab nak sebab tak larat nak dukung fateh biar dia duduk dalam stroller je. Rupanya jika bawa stroller ada laluan khas yang disediakan dan akan dapat naik ikut elevator tak perlu panjat tangga. Alhamdulillah keputusan yang tepat memilih membawa stroller.hihihi.. kalau tak penat nak angkat stroller dan fateh dengan tangga yang curam tu.. abis je tengok2 barang sejarah disatu2tingkat ita akan tekat punat elevator di pintunya dan ada caranya plak tu.



Yang menariknya didalam castle ni di tingkat no 2( kalau tak silap) rasanya ada tempat untuk menyewa baju kimono untuk perempuan dan baju khas untuk lelaki dengan topi dan pedang untuk bergambar dengan harga 300 yen. Jadi ita ambil peluang untuk pakai dan waktu tu fateh nampak je ita sedang menyarung baju tu dia dah mula menangis sebab dia ingat ita nak pergi mana agaknya.. kena la cepat2 ambil gambar dan tak perasan waktu tuan kedai tu selitkan bunga di tudung tu senget tudung ku.... jadi tak memuaskan hati plak rasa gambar tu.. hihiihi.. habis je melawat kawasan castle ni kami berehat2 sambil bagi anak2 makan roti dan aiskrim sempat juga ita jalan2 dikedai cenderamata di kawasan tersebut.





Sambil duduk2 tu terfikir papa habis conference lambat lagi jadi nak kemana pula.. tengok dalam peta osaka jadi ita plan ke Dotonbori. Anak dah kenyang kami berjalan semua ke stesen subway dan ke Dotonbori. Kawasan ni banyak kedai2 yang berjenama dan laluan shopping selain beberapa simbol yang besar dan terkenal disini. Kalu nak tengok lebih jelas boleh baca di link yang ita tunjukkan di atas nama dotonbori tu. Waktu jalan ni papa call cakap dah abis conferance dah jadi ita suruh papa ke kawasan ini untuk jalan2. sambil tunggu papa ita jalan2 dengan anak2 dan sempat juga ke kedai kain disini dan rasa rambang mata pula tengok kain cotton jepun yang banyak jual dan agak murah. Sempat juga beli 2 helai. Lepas dah jumpa papa kami jalan di kawasan sekitarnya..

x; text-align: center; cursor: pointer; width: 293px; height: 400px;" src="http://1.bp.blogsp

;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG