29 June 2010

Blueberry Panna Cotta


Asyik pandang kuih je yek bila datang sini.. so hari ni tukar plak kita tengok blueberry panna cotta ini pun atas permintaan fathnin yang terliur tengok rancangan tv jepun ni tunjuk panna cotta... so apa lagi pergi jalan-jalan rumah kawan yang ada buat panna cotta ni.. senang plak tu nak buat dan yummy.. tapi macam biasa bila kuih manis2 ni kurang dapat sambutan en hubby tapi tak pe la.. anak2 suka.. resepi ambil dari rumah emi..

Bahan-bahan
7g gelatin + 3 sudu besar air panas
2 ½ cawan susu segar
1/4 cawan gula
1 sk esen vanila
Buah2an pilihan -

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dan air panas.Satukan hingga sebati tanpa ketul2.Kemudian ketepikan.
  2. Masukkan susu dan juga gula ke dalam periuk. Buka api kecil dan masak hingga mendidih.
    Alihkan dari api. Tuang campuran gelatin dan kacau sebati.
  3. Tuang ke dalam gelas atau mangkuk puding. Sejukkan lam peti sejuk. Pastikan sedikit lembut baru tuang puree.
  4. Kisar buah2an pilihan menjadi puree dengan ditambah dengan sedikit gula.
  5. Sajikan dengan menuang puree tersebut di atas puding dan sedikit potongan buah2an tadi.
  6. Siap dihidang.
nota.. untuk ita ita guna blueberry sos.. sedap sangat .. rasa nak makan lagi plak..

15 June 2010

Beef Bread Crumb Roll


Hari ni nak share kuih yang dibuat semalam untuk berbuka puasa. Suami ita kalau nak makan kuih kena buat yang pedas-pedas sikit, kuih yang manis-manis kurang dapat sambutan dia.. jadi pening kepala nak buat kuih apa, ita jalan-jalan rumah kak ummi kuantan. kak ummi ni rajin masak kagum ita ada je menu baru yang dimasaknya. jalan-jalan jumpa resepi ni. ita letak sini ye kak resepi nya.. thanks.. Alhamdulilah sedap kuih ni walaupun nak buat tu kena melalui beberapa step tapi bila makan puashati. Ini untuk rujukan ita akan datang.



Bahan Untuk Inti:-
  • 300 gm daging cincang
  • 2 biji kentang (dipotong dadu)
  • 1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
  • 1 1/2 sudu rempah kari ayam ( ini ita tambah sendiri )
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 5 biji cili padi (hiris halus) - ita tak letak
  • sedikit daun bawang (dihiris halus)- tak letak

Bahan Untuk Kulit:-untuk 6 ketul

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telor
  • sedikit garam
  • serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
Cara Memasak Inti:-
  1. Tumiskan bawang besar hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging dan biarkan empuk sedikit.
  3. Masukkan kentang dan carrot.
  4. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
  5. Masak hingga daging kering sedikit. Ketepikan.

Cara Menyediakan Kulit:-

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali serbuk roti. Kisar supaya adunan halus dan rata.
  2. Panaskan kuali leper (tak perlu letak minyak). Tuangkan satu senduk adunan tadi dan angkat kuali dan lenggangkan rata seperti membuat kulit ketayap.
  3. Masak dengan api perlahan.
  4. Angkat dan letakkan inti di tengahnya. Gulung sikit dan lipat tepi kiri dan kanan dan gulung lagi seperti kuih ketayap.
  5. Selepas itu, celupkan kuih di dalam telor yang telah dipukul sedikit.
  6. Kemudian golekkan di dalam serbuk roti biar rata.
  7. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

13 June 2010

Hari senaman Fathnin di Tadika

salam semua..
semakin teruk pengurusan masa sekarang.. langsung tak pandai nak curi masa untuk masukkan entry tambahan dengan mood rajin yang kian menyerang :).. Acara masak-masak macam biasa berjalan tapi jarang dah masak menu yang baru dan pelik-pelik jadi entry masak2 ni dah semakin luntur plak nak dimasukkan.. tunggu la jika ada menu yang best2 nanti ita akan masukkan ye.. sekarang ni nak jalan rumah kawan2 di alam maya ni pun dah jarang.. kadang ada juga pergi sebab nak merasa terliur dengan masakan kawan dan menaikkan semangat sendiri untuk masak yang best2.. hihihihi tapi tu la datang sekadar skodeng dari tingkap je tak bagi salam pun.. maaf sangat.. InsyaAllah nanti ita datang dan bagi salam balik ye.. :). jangan kecik hati tau..

Lately ni banyak juga urusan Fathnin di Youchien (tadika) so kadang ada juga ambil gambar untuk tatapan di Malaysia nanti.. fathnin seronok sangat pergi sekolah sampai kadang tanya mama kenapa sekolah sekejap sangat kenapa tak sampai malam... :P. sedangkan tadika disini dari pukul 9 pagi hingga 2 petang lebih lama dari tadika di malaysia rasanya.. tapi memang tabik spring pada sensei tadika di jepun ni amat baik dan aktiviti di sekolah yang banyak membuatkan kanak2 suka sangat ke sekolah .. tak tension sebab tak belajar sangat hanya banyak untuk perkembangan jasmani dengan aktiviti kreativiti yang menarik. selalu juga fathnin bawa hasil kerja di youchien dan ibu bapa digalakkan untuk meyertai kebanyakkan aktiviti anak2.

Ini adalah aktiviti hari senaman sekolah Fathnin. ibu bapa dijemput untuk memberi semangat dan melihat bagaimana anak2 mereka bersenam setiap minggu. Jadi mama ambil peluang untuk merakamkannya.. hari sebelumnya ada juga latihan kebakaran dilakukan dan ibu atau bapa dikehendaki untuk meyertai sama... Patut la youchien disini digalakkan kepada ibu bapa yang salah seorangnya tidak berkerja disebabkan perlu selalu ke sekolah untuk menjayakan aktiviti anak-anak.. tapi hari kebakaran tu lupa plak bawa kamera tambahan fateh yang mood kurang baik waktu tu..






Disamping itu seronok juga sejak fathnin sekolah ni dapat ramai juga kawan-kawan jepun.. yang paling baik dengan ita iaitu Yuka. Sebab dia boleh berbahasa Inggeris.. seronok juga dia sebab ramai yang puji dia bagus sebab boleh berbahasa inggeris sebab rata-rata mak kawan2 fathnin ni tak boleh berbahasa inggeris.. so kalau ada program apa2 di sekolah jika jumpa Yuka best sangat sebab at least ada la banyak benda boleh sembang berbanding jumpa mak2 jepun ni je.. dia orang baik hanya bila nak berkomunikasi tu tak lancar sangat la sebab ita tak boleh berbahasa jepun dengan lancar..


ini la Yuka cantik orangnya selain baik hati suka translate aktiviti sekolah fathnin untuk ita..


ini mak2 kawan fathnin yang lain .. masa ni ada aktiviti lunch sama2 di restoran.

03 June 2010

Oreo cheese cake

Untuk birthday Fateh ita buat oreo cheesecake.. sedap sangat bagi ita.. Tak muak dan memenuhi citarasa.. tapi ita guna loyang 22cm sepatutnya 18 cm je so dapat pendek plak kek tu terpaksa la ita modified dengan topup chocolate mousse atas dia.. resepi ni ita hanya letakkan resepi oreo cheesecake sahaja.. so resepi ni dari rumah kak ummi kuantan .. resepi asal dari Joyce..thanks ye kak.. ita letak sini ye resepi ni untuk rujukan masa akan datang..

Bahan:-
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-
16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream- ita ganti dengan whipping cream
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


Oreo cheesecake.. abaikan hiasan kek yang buruk tu.. mama dah penat memasak itu ini.. dah tak de idea nak mendeko..


Fateh dah lebih seminggu masuk 2 tahun. baru mama sempat nak masukkan entry untuk birthday Fateh.. kesian anak mama.. Sambutan hari jadi fateh buat simple2 je minggu lepas tumpang masa buat majlis Yassin kat rumah Adnin.. tapi ita masak makanan utama tu.. sebab saja nak bagi makan ahli yassin sempena majlis malam tu.. kek birthday fateh pun mama buat Oreo Cheese cake then topup atas dia dengan chocolate mousse.. Oreo adalah biskut kegemaran fateh... perkembangan fateh terbaru, setakat ini Fateh belum boleh bercakap dengan banyak lagi.. hanya dia dah mula kenal huruf ABC.. ganbatte ne Fateh kun..mama tahu anak mama bijak dan boleh bercakap dengan baik nanti. mama sentiasa doakan semoga Fateh menjadi anak yang soleh, bijak, mendengar kata mama dan papa, menjadi muslim yang sejati, murah rezeki dan berjaya didunia dan akhirat. Thanks kepada Adnin, aliza, aisya, mariam dan Maz yang memberikan hadiah kepada fateh.. moga kalian juga dimurahkan rezeki.




susah sebenarnya nak ambil gambar fateh ni.. taknak langsung tengok kamera tengok waktu tertentu jika mood baik itu pun susah sangat.. ni gambar yang agak baru ..

01 June 2010

Air terjun Shiraito



Untuk melengkapkan perjalanan, kami sempat ke air terjun shiraito. Melihat permandangan air terjun ini amat cantik sekali, tambahan air yang keluar dari celah-celah bukit. Ramai juga pengunjung yang datang.. untuk kesini tidak dikenakan bayaran tetapi untuk parking kereta boleh la pilih tempat parking kereta yang bersesuaian untuk mendapatkan harga yang mahal atau murah. Kebiasaan bayaran bagi parking kereta ni dari 300- 500 yen. rasa juga air yang mengalir di air terjun ni amat sejuk. Kalau mandi mahu mengigil..






;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG