31 May 2010

Gua Ais dan Larva Narusawa

Dikawasan berhampiran gunung Fuji ni ada banyak kawasan menarik salah satunya adalah gua ais dan larva di Narusawa. Didalam gua ni agak sejuk lebih kurang 0- 3 darjah celcius. sempat juga kami ke tempempat ni walaupun sebenarnya dah hampir nak tutup. Disebabkan baby yak boleh bawa jadi kumpulan yang pergi ni dibahagi 2 untuk gilir2 jaga anak-anak yang kecil.. yang kecil pun hanya zameer dan Fateh je.. kanak2 lebih 3 tahun dah boleh masuk dah.. bukan tak boleh masuk tak digalakkan disebabkan permukaan tanah yang licin dan berair disebabkan ais yang cair.. jadi takut licin dan merbahaya untuk kanak-kanak kecil.. tambahan ada kawasan yang memerlukan untuk tunduk atau merangkak...










Shibazakura di Gunung Fuji

Alhamdulilah berkesempatan juga nak pergi tengok Shibazakura ni.. walaupun pada mulanya macam tak de rezeki je.. Shibazakura ni adalah rumput yang ditanam dan hanya akan kembang setahun sekali je macam musim bunga sakura.. ia biasanya kembang bermula pada pertengahan bulan April hingga hujung bulan Mei.. jadi kami mengambil peluang untuk pergi tahun ni. perjalanan dari Yokohama ke kawasan ni hanya 2 jam sahaja dan tiket untuk masuk ke kawasan ini adalah 500 yen bagi seorang dewasa dan 500 yen untuk parking kereta.

Hanya tahun ni bunga ni kembang kurang cantik sikit ( dilihat dari pemerhatian dan dalam website pun ada tulis). Tambahan waktu kami pergi tu gunung Fuji tu malu2 plak nak menunjukkan diri.. sedangkan sepanjang perjalanan cantik je permandangannya.




Shibazakura ni ada pelbagai warna pink, putih, ungu muda pun ada.. jadi bila ia berselang seli tu nampak cantik sangat.. tambahan ada tasik yang ditengah-tengah taman ni.


Brochure shibazakura

ini la bunga yang warna ungu muda







warna putih

11 May 2010

2 minggu lepas kami ke Harajuku dan Imperial palace.. pergi dengan keluarga Adnin je yang lain tak ikut sebab kurang sihat.. ini pun family adnin yang plan kami ikut je sebab dia orang tahu banyak tempat menarik kat jepun ni.. seronok bila dapat jalan-jalan.. hanya sekarang ni cuaca dah mula panas dan badan pun mula letih bila berjalan banyak sebab kurang air.. baru jalan sikit dah nak minum.. sampai berbotol2 air dibeli.. sebab yang bawa pun habis..



Tempat pertama disebelah station Harajuku adalah Meiji Jingu Shrine... dibina pada zaman Meiji.. memang bila jalan2 di kawasan ni suasana pokoknya macam berada pada zaman meiji .. hanya tak naik kuda je.. hihihi.. jauh juga berjalan baru sampai ke shrine tu.. kat situ banyak la aktiviti bagi orang jepun yang melawat seperti bayar nazar, sembahyang, upacara perkahwinan.. bagi kita sekadar melihat-lihat je untuk tujuan melancong.. ramai juga pelancong asing yg datang...











kemudian kami melalai lorong yg mana semua deretan kedai2 bejenama terkenal... bagi yang mencari barang2 berjenama boleh la ke sini... sudah penat berjalan kami ke Imperial palace.. taman ni sangat besar.. disebabkan penat sangat jalan tak cover semua pun.. so layan la gambar2 di 2 kawasan ni..





07 May 2010


kaum wanita dan anak2 yang menyertai

Alhamdulilah dah beransur sihat anak2 dan mamanya sekali.. dah lebih seminggu kami dilanda sakit tekak, demam sedikit, batuk dan selsema.. mana taknya hujan dan panas yan tak menentu dalam 2 minggu ni membuatkan ramai yang tak sihat... Jadi sempena cuti golden week tempohari kami tak kemana2 sangat pun hanya menghadiri BBQ di tepi sungai yang dibuat oleh warga Yokohama ni..



tengah sibuk membakar

Meriah sungguh BBQ kali ni sebab ramai juga yang join tapi masih ada lagi warga yokohama yang tak join program ni.. Makanan banyak sampai tak larat-larat nak mengunyah... semua sedap-sedap belaka..



sungai yang sangat sejuk

bila dah selesai makan untuk sesi pertama dan dah solat zohor kami ramai-ramai pakat tukar baju dan nak mandi disungai.. nampak hari panas ingat airnya panas.. tapi tak sejuk sangat .. macam ais.. huhuhu baru letak kaki je dah kebas dah.. tak leh la nak mandi beria macam kat msia... ita celup kaki sekejap je.. tapi papa bagus mandi siap meyelam lagi.. katanya best air sejuk...



kami menang acara bingo tempat kedua

anyway terima kasih pada penganjur iaitu Idanuar dan aishashaheer yang bertungkus lumus survey tempat danmenjemput kami menjayakan program ni..

;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG