30 April 2010



Selamat hari jadi PAPA kepada Fathnin Farisa Binti Fariz dan Muhammad Fateh Bin Fariz. Di Doakan moga panjang umur, murah rezeki, permudahkan urusan phd dan seterusnya kerjaya, menjadi suami yang baik dan bapa yang penyayang moga terus di berkati dan dilimpahi rahmat Allah ..InsyaAllah... kami amat menyayangi PAPA..



Sempena hari jadi suami, ita cuba ubah selera untuk buat kek kastad pandan pula.. selalunya buat kek berasaskan cheese atau coklat.. tapi kali ni tukar selera.. mula2 risau juga sebab kek ini pertama kali ita buat.. alhamdulilah sedap menepati citarasa kami.. thanks to kak yatie ( ita buat kek chiffon pandan) dan sweet4ever ( untuk lapisan kastad) atas kek yang sedap.. memang akan selalu buat kek ni sebab puas hati..

untuk kek chiffon pandan

Bahan-bahan

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara

Bahan (A):

  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

untuk kastadnya

Bahan-bahan
  • 1 biji kek span pandan/ chiffon pandan belah dua..
Bahan A
  • 180g gula kastor
  • 500ml air daun pandan
  • 1 sudu makan serbuk agar-agar segera
Bahan B
  • 400ml santan pekat
  • 85g tepong hoen kwee hijau -
  • 1 sudu teh pewarna hijau - (jika guna tepung hoen kwee putih)
  • secubit garam
Untuk hiasan : 1 cawan kelapa kering

Cara-cara
  1. kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda.


23 April 2010

Asyik tengok gambar kek tu je yetak.. nak makan tak boleh kena buat sendiri.. hihihii.. bukan apa sepi ni kamera abang bawa pergi lab asyik lupa je nak minta.. kalau nak buat entry tanpa gambar tak best plak..
hujung minggu lepas kami ke Akarenga diSakuragicho untuk tengok flower festival yang setiap tahun di buat disitu. Pergi pun dengan kawan-kawan kat sini family Adnin, Family Maz dan Mariam.. Di kawasan ni memang selalu buat pameran atau apa2 program.. sebab sekarang musim bunga jadi tengok bunga je la aktiviti ni disini.. so layan je la gambar sepanjang di Akarenga...













16 April 2010

Chocolate orange marble kek


Mempelbagaikan resepi kek.. harini cuba buat " chocolate orange marble cake". Sedap je nampak kat blog kak ummi.. resepi asal dari sini tapi ita tengok dari blog kak ummi .. sedap kek ni sebab ada rasa oren tu bagi pengemar kek oren boleh cuba kek ni. Topping tu ita guna coklat oren hari tu beli ada lebih so tak letak la parutan kulit oren.


Bahan:-
  • 175 gm gula castor
  • 175 gm mentega (tanpa garam) - suhu bilik
  • 175 gm tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telor saiz besar - dipukul sikit
  • 1 sudu besar fresh orange juice
  • 2 sudu teh parutan kulit oren
  • 1 sudu besar serbuk koko - dibancuh dengan 2 sudu besar air panas

Untuk Topping:

  • 100 gm plain chocolate (cooking chocolate)
  • 15 gm mentega
  • 1 sudu besar golden syrup
  • sedikit parutan kulit oren
Cara Membuat:-
  1. Sediakan loyang 18 x 25 c, (7 x 10in) yang telah digris dan dialas dengan baking sheet.
  2. Masukkan gula, mentega, tepung, baking powder dan telor ke dalam mangkuk besar.
  3. Pukul dengan electric mixer selama 3 - 4 minit sehingga putih dan berkrim.
  4. Pindahkan sebahagian adunan ke dalam mangkuk lain. Campurkan dengan orange juice dan parutan kulit oren tadi. Kacau rata.
  5. Dalam adunan yang sebahagian lagi, campurkan pula bancuhan coklat tadi. Gaul rata.
  6. Tuangkan adunan oren ke dalam loyang dan diikuti dengan adunan coklat. Buat pusingan marble dengan menggunakan pisau.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 35 - 40 minit/hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan biarkan kek selama 5 minit, kemudian keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk atas wire rack.
  8. UNTUK ICING/TOPPING: Dalam bekas tahan panas, masukkan chocolate, mentega dan golden syrup. Masak secara double boil atas dapur. Kacau selalu hingga bahan cair. Angkat dari dapur dan biarkan sejuk dan pekat sedikit sebelum dituang ke atas kek.


13 April 2010

Tulip - Yokohama stadium

Hari Ahad baru-baru ni, kami plan tak kemana-mana sebab sepatutnya ada hanami yang dibuat oleh warga Yokohama ni.. tapi disebabkan agak lambat untuk comfirmkan, jadi atau tidak menyebabkan tak sempat nak prepare pergi.. tambahan hari sabtu kami ada main badminton hingga malam jadi kami buat keputusan untuk tidak pergi ke mana-mana esoknya.

Tapi tetiba lepas solat zohor tengok hari cerah je.. lagi pun sekarang ni nak jalan weekdays susah sebab fathnin dah start sekolah. Ajak papa jalan-jalan naik basikal papa kata nak pergi mana, ita terfikir tulip di FB kak hani kelmarin. Terus ajak abang pergi tengok tulip. Sebenarnya papa ada je kerja nak dibuat tapi disebabkan ita kata kejap je papa ikutkan aje.. thanks papa.. kami tak sure kat mana stadium yokohama tu.. sebab tak pernah pergi tapi papa tengok dari map tak jauh dari sakuragicho jadi papa cuba je cari jalan.. alhamdulilah sampai juga ke destinasi tanpa sesat... seronk naik basikal ni sebab nampak macam2 pemandangan dan gelagat orang tambahan bila ada nampak kedai atau tempat menarik je boleh terus singgah...




Rupanya luar Yokohama Stadum ni ada taman cantik.. sekarang banyak tulip2 tengah kembang.. tak tergambar cantiknya dengan mata.. ita geram sangat rasa nak petik je.. tapi tak bolehkan... warna macam-macam kegemaran ita tulip warna merah... kalau mak dengan kakak ita tentu dioorang lagi geram sebab diorang suka sangat dengan bunga.. ita yang suka bunga ( tapi tak pandai jaga) ni pun suka sangat..






Model ita nampak padang permainan jadi sibuk la dia nak ajak main. Nasib baik la papa nak jaga anak2 boleh la mama amik gambar sekejap.. lebih kurang ku 3 petang kami balik ..



<

10 April 2010

Hari pertama Fathnin sekolah


Bukan satu keadaan yang mudah untuk kami membuat keputusan sama ada ingin menghantar fathnin ke sekolah atau tidak.. bukan soal bahasa yang menjadi masalah tetapi adakah berbaloi untuk menghantarnya kerana bayaran sekolah disini agak mahal juga bagi kami. Yuran tadika di sekolah fathnin ni adalah lebih kurang 150 ribu yen bagi pendaftaran dan pakaian,tiap bulan lebih kurang 25600 yen. itu pun agak murah jika dibandingkan dengan sekolah-sekolah di sekitar yokohama ni... Tapi setelah dikaji dan memikirkan fathnin amat berminat untuk ke sekolah kami teruskan niat untuk menghantar Fathnin ke sekolah...


8 April tempohari adalah hari pertama fathnin ke sekolah. Untuk hari pertama dan hari kedua ni mama dan papa masih bersama-sama fathnin ke sekolah. Pada hari pertama fathnin ke sekolah pada pukul 930 pagi. Papa dan mama tak tahu jika di jepun ni parent hantar anak untuk hari pertama sekolah berpakaian formal iaitu berkemeja dan memakai suit, hanya papa dan mama fathnin sahaja yang selekeh hari tu berseluar jeans.hahaha.... Semangat sungguh fathnin nak bersekolah dan mama pun happy tgk fathnin happy dan bersemangat..



persembahan cikgu


perkenalkan rakan kelas


cikgu fathnin

pada hari kedua sekolah pula diadakan majlis perbincangan untuk ibu atau bapa yang perlu menyertai bersama-sama pihak sekolah untuk menjayakan majlis jualan bazar dan hari sukan. setiap ibu bapa perlu memilih satu program tersebut untuk dijayakan jadi bagi ita lebih sesuai jika ita memilih untuk menjayakan hari sukan.. Disini setiap program anak-anak sekolah amat sukacita jika ibu bapa meyertai bersama untuk menjayakan apa2 program...



sedang berbincang


adik fateh join sama

Jadi tugas mama la untuk hantar dan ambil Fathnin setiap hari berjalan dengan adik fateh ke sekolah Fathnin. Nasib baik dekat je iaitu lebih kurang 8 minit berjalan kaki..


hantar fathnin ke sekolah

07 April 2010

Tokyo Tower


waktu malam

Sebelum gambar pergi tokyo tower tu basi baik ita letak diblog.. nanti dah lama rasa tak seronok plak nak bercerita.. esok Fathnin mula bersekolah tu yang mama dia nampak agak busy sebab nak ajar itu dan ini sambil siapkan barang2 dia.. sambil2 tu buka blog dan upload cerita tokyo tower ni..


sambil jalan ke tokyo tower

so untuk pergi ke tokyo tower ni kami menaiki train yamanote line terus ke hamamatsucho dari shinjuku. Jalan lebih kurang 10- 15 minit sampai la ke tokyo tower.. sebelum sampai ke tokyo tower tu ada sebuah temple disitu.. kami tak singgah pun hanya amik gambar dari tepi je.. ( sebab bukan berkenaan dengan agama kita... )



namak tak tokyo tower tu..



memperingati orang dah mati kot...

untuk naik ke Tokyo tower ada 2 ketinggian. Untuk ketinggian pertama bayaran 800 yen bagi dewasa.. dan bagi ketinggian kedua bayaran 600 yen. kami hanya menikmati ketinggian pertama sahaja sebab waktu menunggu bagi naik ke ketinggian ke 2 agak lama.. hampir sejam..




lihat la bandar tokyo yang amat pesat dan padat ini... huhuhuhu.. patut la parking mahal.. sebab tanah dah abis dah..




05 April 2010

Sekarang ni memang tak boleh nak selalu jenguk blog.. bila ada masa ita akan masukkan entry baru.. minggu lepas banyak benda yang perlu diuruskan .. tambahan minggu ini.. agak sibuk juga sebab fathnin nak pergi sekolah minggu ni.. tapi sebelum cerita tentang fathnin nak pergi sekolah kita cerita jalan ke Shinjuku Gyoen dan Tokyo tower.. Minggu ini Sakura kembang betul ( mankai).. seronok sangat dan kami memang plan nak pergi Shinjuku Garden( Shinjuku Gyoen) sebab ita pun tak pernah sampai sini.. taman ini luas dan amat cantik tambahan ada sakura ni.. jadi kebetulan memang ada program hanami disini walaupun ramai yang tak dapat join tapi kami tetap puas hati sebab dpat jalan-jalan di taman ni.. Thanks to kak ida sebab memulakan untuk program hanami ni...



Untuk ke Shinjuku Gyoen ni kami menaiki line Shonan Shinjuku line dari Yokohama terus ke shinjuku station..jalan lebih kurang 10 minit ke arah south exit.. Nak masuk taman ni kena bayar 200 yen seorang.. punya la ramai manusia yang nak masuk taman ni .. sebab semua nak menikmati keindahan sakura yang amat cantik dan pelbagai warna disini...





Kami makan-makan dan nak cari tempat yang dibawah pokok sakura banyak yang penuh dan kurang sesuai untuk kanak2 main .. jadi kami hampar dipadang je... makan dulu sebab kak ida belum sampai waktu tu..


Sudah kenyang perut kak ida call dia dah duduk kat tepi tasik dan kami pun berpindah tempat sebab nak jumpa juga dengan kawan-kawan yang lain... dah makan2 lagi sambil tengok keindahan sakura..




ini ada gambar sebahagian keindahan sakura ditaman ni.. banyak gambar tapi tak larat nak upload sini boleh lihat difacebook ita.. nanti ita upload cerita ke Tokyo Tower pula..




;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG